1. 11. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Obľúbený americký dramatický seriál House of Cards (Domček z kariet), sa skončí šiestou sériou. Oznámila to v pondelok on-line streamovacia televízia Netflix len niekoľko hodín po tom, čo herec Anthony Rapp obvinil zo sexuálneho obťažovania hviezdu seriálu Kevina Spaceyho.
      Niekoľko zdrojov z prostredia Netflixu však podľa britského denníka Telegraph uviedlo, že rozhodnutie nesúvisí so spomínaným obvinením a bolo prijaté už dávnejšie.    Hovorkyňa Netflixu potvrdila, že šiesta séria seriálu Domček z kariet, ktorý sa začal vysielať v roku 2013, bude posledná. Jej nakrúcanie sa už prebieha a premiéru bude mať na budúci rok. Spacey v seriáli stvárňuje kongresmana Franka Underwooda mstiaceho sa s pomocou svojej podmanivej manželky ľuďom, ktorí ho zradili.
      Netflix a produkčná spoločnosť Media Rights Capital vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom vyjadrili "hlboké znepokojenie" zo správ týkajúcich sa Kevina Spaceyho. prišli do Baltimore dnes popoludní, aby sa stretli s naším obsadením a posádkou, aby zabezpečili, že sa budú naďalej cítiť bezpečne a podporovaní." Predstavitelia oboch spoločností preto prišli v pondelok do Baltimoru, aby sa stretli s hercami a štábom.
      Anthony Rapp, ktorý je hviezdou televízneho seriálu Star Trek: Discovery, pre mediálnu spoločnosť BuzzFeed uviedol, že sa so Spaceym zoznámil v roku 1986, keď obaja účinkovali na Broadwayi. Rapp mal vtedy 14 rokov a Spacey 26. Rapp tvrdí, že ho Spacey pozval do svojho bytu na večierok, na ktorého konci ho zvalil na posteľ, obkročmo sa na neho posadil a dával mu sexuálne návrhy. Rappovi sa však podľa svojich vlastných slov podarilo Spaceyho zbaviť.
      "Úprimne povedané, ten incident si nepamätám, údajne k nemu došlo pred viac ako 30 rokmi. Ak som sa však vtedy choval tak, ako (Rapp) tvrdí, som mu za svoje nevhodné správanie pod vplyvom alkoholu dlžný čo najúprimnejšie ospravedlnenie," napísal Spacey.
      Slávny herec zároveň uviedol, že aby rozptýlil špekulácie o svojom súkromí, ktoré si vždy chránil, rozhodol sa v súvislosti s Rappovým obvinením priznať, že je bisexuál a mával vzťahy s mužmi i ženami, ale teraz sa rozhodol, že bude žiť ako gej.


Organizácie na ochranu tlače a médií vyzvali rumunských zákonodarcov, aby zamietli návrh, ktorý parlamentu umožní odvolať šéfa štátnej tlačovej agentúry Agerpres. Podľa organizácie môže narušiť politickú nezávislosť agentúry.
      List, podpísaný okrem iných aj organizáciami Reportéri bez hraníc, Európske centrum pre slobodu tlače a médií (ECPMF) či Rumunské centrum nezávislej žurnalistiky, zverejnili v pondelok práve vtedy, keď sa senátori pripravovali na hlasovanie o novelizácii, ktorú iniciovali členovia vládnej Sociálnodemokratickej strany (PSD).
      V liste sa uvádza: "Nech už patríte ku ktorejkoľvek strane, nezničte túto inštitúciu. Nehlasuje za zmenu zákona."
      Generálny riaditeľ Agerpresu má v súčasnosti päťročné funkčné obdobie a agentúra, pod kontrolou parlamentu, musí byť politicky nestranná.
      Európska federácia novinárov (EFJ) označila navrhované legislatívne opatrenie za "nástroj na spolitizovanie verejnoprávneho média".

Dánsky vynálezca Peter Madsen, ktorý je podozrivý z vraždy švédskej novinárky Kim Wallovej, opäť zmenil svoju výpoveď, pokiaľ ide o nejasné okolnosti jej smrti po tom, ako sa v auguste spoločne vydali na plavbu ponorkou.
      Po odvolaní počiatočného tvrdenia, že Wallovú vysadil na malom ostrove, najnovšie netrvá ani na verzii, podľa ktorej pasažierke spadol v ponorke na hlavu ťažký poklop. Namiesto toho Madsen teraz tvrdí, že sa na palube otrávila oxidom uhoľnatým, informovala v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na vyjadrenie kodanskej polície.
      Wallovú spočiatku vyhlásili za nezvestnú, po viac ako desiatich dňoch však vylovili z mora pri dánskom pobreží jej trup, od ktorého boli úmyselne oddelené hlava a končatiny. Neskôr sa podarilo nájsť i ďalšie časti tela, na ktorom sa našli bodné rany, avšak nijaké stopy po údajnom zásahu poklopom.
      Polícia na margo najnovšej Madsenovej výpovede uviedla, že bude požadovať "dodatočné vyjadrenia súdnej lekárky a experta na ponorky".
      Vynálezca a majiteľ spomínaného plavidla sa v pondelok priznal, že telo novinárky rozštvrtil, naďalej však popiera, že by bol vrahom. Podľa DPA súhlasil s tým, že vo vyšetrovacej väzbe zostane "dobrovoľne" až do 15. novembra, teda o dva týždne dlhšie, ako bolo pôvodne stanovené. O predĺžení väzby mal pôvodne v utorok rozhodovať príslušný súd.
      Kodanský súd určil termín začiatku procesu s Madsenom na 8. marca 2018. Podľa predbežného plánu majú pojednávania prebiehať do 25. apríla.
      Wallovú (30) naposledy videli 10. augusta večer, ako nastupuje v Kodani do ponorky patriacej Madsenovi (46), ktorá sa následne potopila, čo podľa vyšetrovateľov mohlo byť dôsledkom úmyselného konania. Po nezvestnej novinárke pátrali policajti a dobrovoľníci z Dánska i susedného Švédska.
      Príčinu smrti Wallovej sa zatiaľ nepodarilo určiť, voči Madsenovi však už dávnejšie vzniesli predbežné obvinenie zo zabitia a zneuctenia ľudských pozostatkov.


Biely dom zverejnil v utorok nové oficiálne portréty amerického prezidenta Donalda Trumpa a viceprezidenta USA Mikea Pencea.
      Obaja americkí štátnici pózujú pred americkou vlajkou a priamo hľadia a usmievajú sa do objektívu fotoaparátu. Trump má na fotografii modrú a Pence červenú kravatu.
      Autormi zmienených portrétnych fotografií sú Shealah Craigheadová a Myles Cullen.
      Podobizne dvojice najvyšších predstaviteľov Spojených štátov tradične zdobia priestory vládnych budov, ako aj amerických veľvyslanectiev po celom svete.
      Ako upozornila agentúra AP, Biely dom nové portréty Trumpa a Pencea vydal viac než deväť mesiacov od zloženia ich prísah tento rok v januári. Odvtedy viseli na stenách vládnych a diplomatických objektov prázdne rámy.
      Podľa zoznamu pracovných aktivít prezidenta, ktorý zverejňuje Biely dom, pózoval Trump pre portrétovanie ešte v januári. Sídlo amerického lídra meškanie s publikovaním fotografického portrétu nevysvetlilo.

Copyright TASR ©2017


Americkému hercovi Kevinovi Spaceymu neudelia špeciálnu cenu Emmy, ktorú mal dostať 20. novembra počas 45. ročníka udeľovania medzinárodných cien Emmy. Päťdesiatosemročný Spacey, ktorého nedávno herec Anthony Rapp obvinil zo sexuálneho obťažovania, mal dostať International Emmy Founders Award. Predstavitelia Medzinárodnej akadémie televíznych umení a vied však formou stanoviska informovali, že "vzhľadom na nedávne udalosti" rodák zo South Orange v štáte New Jersey cenu pre osobnosti, ktorých "tvorivé úspechy nejakým spôsobom prispeli ku kvalite svetovej televíznej produkcie", nedostane.
Rapp tvrdí, že ho starší herec obťažoval ešte ako 14-ročného tínedžera. Spacey v pondelok vydal stanovisko, v ktorom sa Rappovi ospravedlnil, a zároveň vyhlásil, že je gej. "Rešpektujem a obdivujem Anthonyho Rappa ako herca. Je hrozné počuť takýto príbeh. Môžem čestne vyhlásiť, že si na ten incident nespomínam, stalo sa to pred viac ako 30 rokmi. Ale ak som sa správal tak, ako to opísal, dlhujem mu úprimné ospravedlnenie za naozaj nevhodné správanie pod vplyvom alkoholu. Je mi tiež ľúto pocitov, ktoré musel po celé tie roky v sebe nosiť. Tento príbeh ma tiež povzbudil, aby som prehovoril o ďalších veciach týkajúcich sa môjho života. Tí, ktorí ma dôverne poznajú, vedia, že som mal vzťahy s mužmi aj so ženami. Miloval som a mal som milostné vzťahy s mužmi a teraz som si vybral, že budem žiť ako gej. Chcem sa s tým vyrovnať čestne a úprimne," uviedol Spacey na Twitteri.
Z prostredia LGBTI komunity sa ozvali hlasy, že Spacey si zvolil veľmi nešťastný okamih na svoj "coming out". Na niektorých ľudí totiž môže jeho vyhlásenie pôsobiť tak, ako keby homosexualita a sexuálne obťažovanie mali nejako súvisieť.
Kevin Spacey má na konte dve ceny americkej Akadémie filmových umení a vied. V kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe ho ocenili za kriminálny triler Zvyčajní podozriví (1995) a v kategórii Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe za drámu Americká krása (1999). Známy je aj z filmov Smrtiaca epidémia (1995), Sedem (1995), L. A. - Utajené skutočnosti (1997), Vyjednávač (1998), Svet podľa Prota (2001), Pobrežné správy (2001), Život Davida Galea (2003), Superman sa vracia (2006), Muži, čo čumia na kozy (2009), Šéfovia na zabitie (2011) alebo Šéfovia na zabitie 2 (2014). Od roku 2013 účinkuje v seriáli Dom z kariet, vďaka ktorému získal v roku 2015 svoj prvý Zlatý glóbus a v rokoch 2015 a 2016 tiež dve Screen Actors Guild Awards. Pôsobil ako umelecký riaditeľ londýnskeho divadla The Old Vic. Za prínos britskému divadlu mu predvlani udelili špeciálnu divadelnú cenu Laurencea Oliviera.



©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.