1. 11. 2017

Sviatok všetkých svätých si RTVS pripomenie v televíznom aj rozhlasovom vysielaní

Sviatok všetkých svätých si RTVS pripomenie v 

televíznom aj rozhlasovom vysielaní


JEDNOTKA zaradila do stredajšieho (1. novembra) podvečerného vysielania dvojdielny náboženský film František z Assisi. Okrem toho sa diváci môžu počas dňa tešiť na rozprávky bratov Grimmovcov-Pretancované črievičky, Husiarka, ale aj na romanticko-dobrodružný film Ivanhoe podľa predlohy Waltera Scotta.

DVOJKA uvedie v stredu o 10:30 priamy prenos Slávnostnej svätej omše na sviatok Všetkých svätých z Kostola Mučeníckej smrti sv. Jána Krstiteľa v Rimavskej Sobote, ktorú bude celebrovať rožňavský biskup Stanislav Stolárik. O 13:15 odvysiela v premiére Medzinárodný ekumenický koncert zo Slovenského národného divadla v Bratislave. Podujatie sa tradične koná pod záštitou najvyšších predstaviteľov piatich najväčších kresťanských cirkví a židovskej náboženskej obce na Slovensku. Tento rok je venované pamiatke prvého prezidenta SR Michala Kováča. Na koncerte vystúpi aj Dievčenský zbor Slovenského rozhlasu.

Zaujímavá premiéra čaká divákov o 14:25. Nový slovenský dokumentárny film „Biskup Gojdič“ približuje dramatický životný príbeh blahoslaveného gréckokatolíckeho biskupa Pavla Petra Gojdiča, ktorého v januári 1951 vo vykonštruovanom procese odsúdili na doživotie. Zomrel v Leopoldove na následky mučenia a väznenia v deň svojich 72. narodenín. Z pôvodnej televíznej dramatiky uvedie DVOJKA psychologický príbeh Priateľstvá padajúceho lístia, Dušičky seniorov, televízny film Starý včelár a životopisný film o sv. Františkovi z Assisi Brat Slnko, sestra Luna.

Aj Rádio Slovensko prispôsobilo vysielanie sviatočnému dňu. Poslucháči sa dozvedia o aktuálnych pravidlách pre vyhlásenie nových blahoslavených. Pozrie sa tiež na starostlivosť o hroby významných ľudí, aj na cintoríny ako zdroj informácií pre historikov. Po 18:30 porozpráva gréckokatolícky kňaz Vladimír Skyba o význame Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých. Po 21:00 je pripravený fíčer Pavla Náthera na tému „sprevádzanie“ - o ľuďoch v hospicoch, o tých, ktorí chorých navštevujú doma aj o tých, čo končia životnú púť.

Niekoľko zaujímavých titulov vrátanie premiér sa 1. novembra objaví v Rádiu Regina. Od 9:05 si poslucháči všetkých troch štúdií Reginy môžu vypočuť omšu z Kostola Svätej rodiny Bratislava - Petržalka, ktorú celebruje pomocný biskup Jozef Haľko. Od 12:10 je pripravená premiéra rozhlasového pásma o zosnulom režisérovi Gejzovi Ďurjakovi. Všetky tri štúdiá prinesú príbehy zachránených Židov počas 2. svetovej vojny z Bardejova. Premiéra „Spravodliví z Bardejova“ je do programu zaradená na 13:05.

Od 14:05 sa poslucháči Reginy dozvedia o rôznorodých pohľadoch na hudbu ako fenomén ľudského života - od hudobných interpretov rôznych žánrov, cez výrobcov hudobných nástrojov, pesničkové textárstvo, hudobné divadlo, hudobné múzeum až po hudobné skladateľstvo. V premiére relácie „Voda, čo nás drží nad“ taktiež odznejú rozhovory s osobnosťami hudobného sveta. V premiérovom pásme „Rozlúčky 2017“ si Regina od 15:05 zaspomína na osobnosti, ktoré odišli v tomto roku. V rozhlasovej hre „Samoty“ si o 23:00 budú dve herečky - matka a dcéra - vďaka spoločnému predstaveniu riešiť naštrbené vzťahy.

Rádio Devín 1. novembra priblíži, ktoré veľké osobnosti našli miesto posledného odpočinku napríklad na cintoríne Zentralfriedhof vo Viedni, P?re-Lachaise v Paríži, v bazilike Santa Croce vo Florencii, ale zájde aj na Vyšehrad v Prahe. Svetové cintoríny budú témou Ranného ladenia medzi 7:00 až 10:00, hosťom Radoslava Passiu bude kazateľ a spisovateľ Daniel Pastirčák. Ars litera sa od 17:00 zameria na Národný cintorín v Martine. O 20:00 sa bude Ľuba Lesná rozprávať na tému „odchádzanie“ s etnologičkou Katarínou Nádaskou, publicistkou Zuzanou Mistríkovou a filozofom Miroslavom Marcellim. O 23:00 predstaví Rádio Devín v relácii Musica slovaca Žalmy Ivana Hrušovského.