2. 11. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Na piatkový pohreb zavraždenej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej vyhlásila Malta deň štátneho smútku. Maltské vlajky budú na všetkých verejných budovách v tento deň spustené na pol žrde, informovala agentúra DPA.
      "Deň smútku bude prejavom rešpektu od zjednotenej krajiny a tiež odkazom, že útoky voči slobode prejavu nebude maltská demokracia akceptovať," oznámila v stredu vo vyhlásení maltská vláda. Dodala, že vo chvíľach, ako sú tieto, sa musí prejaviť sila demokracie.
      Caruanovú Galiziovú, známu 53-ročnú investigatívnu novinárku, blogerku a ostrú kritičku maltskej vlády - zabila 16. októbra bomba uložená v jej aute počas jazdy. K výbuchu došlo len niekoľko metrov od novinárkinho domu v dedine Bidnija.
      Maltskej polícii pri vyšetrovaní tejto tragickej udalosti pomáhajú forenzní experti z FBI a Holandska. Orgány doteraz neidentifikovali žiadnych podozrivých ani motív útoku. Maltská vláda zároveň koncom októbra prisľúbila finančnú odmenu vo výške jedného milióna eur za poskytnutie informácii vedúcich k dolapeniu vrahov novinárky.
      Novinárkini traja synovia Matthew, Andrew a Paul vyzvali po vražde na sociálnej sieti maltského premiéra Josepha Muscata, ktorý bol častým terčom kritiky ich matky, aby prejavil politickú zodpovednosť a odstúpil za "zlyhanie pri dodržiavaní základných slobôd". Na demisiu vyzvali tiež maltského policajného komisára a generálneho prokurátora.

Copyright TASR ©2017


Predstavitelia spoločností Facebook, Twitter a Google sa v utorok dostali pod paľbu nepríjemných otázok na rokovaní komisie pre spravodlivosť Senátu amerického Kongresu. Senátori im podľa amerických médií rázne vyčítali, že pred americkými prezidentskými voľbami nepostupovali s dostatočnou obozretnosťou pri posudzovaní reklám zadávaných z cudziny.
Podľa agentúry Associated Press (AP) nebola atmosféra na rokovaní výboru vôbec priateľská a zástupcovia Facebooku, Twitteru ani Googlu sa vytrvalo odmietali jednoznačne zaviazať k tomu, že prestanú povoľovať politické reklamy k americkým voľbám financované zo zahraničných účtov. Podľa jedného z členov výboru, demokratického senátora Ala Frankena, by to pritom pre technologické firmy a médiá mala byť povinnosť.
"Ľudia za to vašej platforme platia rubľami. Sú to politické reklamy. Zhromažďujete miliardu dát, Google disponuje všetkými vedomosťami, aké človek kedy mal. Ale vy si neviete dať dokopy to, že je to platené v rubľoch s tým, že je to politická reklama a povedať si ´aha, tak toto vypovedá o niečom nedobrom´?" pýtal sa Franken predstaviteľov Facebooku, Twitteru a Googlu.
Predstavitelia všetkých troch firiem odmietli podľa AP jednoznačne prisľúbiť, že podporia prijatie zákona, ktorý bude zakazovať užívateľom zo Spojených štátov zobrazovať politické reklamy súvisiace s americkými voľbami financované zo zahraničia, a že ho budú dôsledne dodržiavať. Predstavitelia internetových gigantov čelili aj otázke, či by boli ich spoločnosti ochotné prijať politické reklamy aj od Severnej Kórey, a ani na tú podľa amerických médií nepovedali úplne jednoznačné nie.


Členovia výboru na kontrolu tajných služieb Snemovne reprezentantov amerického Kongresu zverejnili v stredu niektoré z reklám, ktoré si na Facebooku zadávala ruská agentúra a ktoré mali za cieľ rozoštvať proti sebe jednotlivé názorové skupiny v rámci Spojených štátov, podnietiť väčší odpor voči prisťahovalcom a moslimom, a predovšetkým znechutiť voličom Hillary Clintonovú, protikandidátku Donalda Trumpa v minuloročných prezidentských voľbách.
Mnohé z reklám reagujú na vyfabrikované správy, ktoré napríklad spájajú Clintonovú s bezbrehou podporou prenikania islamu či dokonca terorizmu do USA. "Podporte Hillary! Zachráňte amerických moslimov!" uvádza sa napríklad v jednej z reklám, ktorá má navodiť dojem, že ide o originálny propagačný materiál z dielne Clintonovej štábu. Reklama obsahuje fotografiu, na ktorej je Clintonová vedľa moslimskej ženy zahalenej v hidžábe.
Kongresmani zverejnili len menšiu časť reklám, ich celkový počet mal byť podľa Facebooku okolo 3000. Zadávala ich ruská Agentúra na prieskum internetu a platené boli v rubľoch.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 



Šéfredaktor programu Českého rozhlasu (ČRo) Dvojka Martin Groman k 31.12. odíde na vlastnú žiadosť z tejto funkcie, ktorú zastával od augusta 2016. Rade ČRo to pri utorkovom rokovaní v Zlíne oznámil generálny riaditeľ ČRo René Zavoral.Gromanov nástupca ešte nie je známy.


V Rusku začal platiť zákon, ktorý umožňuje úradom zablokovať šifrované, či anonymné pripojenie k internetu. Experti v odbore a obrancovia ľudských práv to kritizujú ako zosilnenie cenzúry pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami.


Zdroj: ČT TXT