3. 11. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Facebook zaznamenal v 3. kvartáli prudký nárast zisku.
      Prevádzkovateľ najznámejšej sociálnej siete na svete zarobil za tri mesiace od júla do septembra 4,7 miliardy USD (4,05 miliardy eur). To bolo o 79 % viac než v rovnakom období vlani. Čistý zisk na akciu predstavoval 1,59 USD, pričom analytici očakávali len 1,29 USD. Tržby vyskočili o 47 % na 10,33 miliardy USD, oznámil americký koncern v stredu (1. 11.) po zatvorení burzy.
      Správa o vynikajúcich výsledkoch bola zverejnená v čase, keď Facebook, Twitter a Google vypočúvajú americkí senátori. Ich otázky sa týkajú obsahu plateného z Ruska rovnako ako voľného obsahu televíznej stanice Russia Today distribuovaného prostredníctvom Facebooku, Twitteru a Googlu počas vlaňajších prezidentských volieb.
      Výnosy z reklamy v 3. kvartáli dosiahli 10,1 miliardy USD. Počet mesačných užívateľov sa zvýšil o 16 % na 2,07 miliardy. Počet denných užívateľov stúpol takisto o 16 % na 1,37 miliardy. Podiel tržieb z reklamy pre mobilné zariadenia vzrástol na 88 % z 84 % pred rokom.
      Akcia Facebooku v poburzovom obchodovaní klesla o 1,3 % na 180,30 USD. Od začiatku roka si však polepšila o 59 %, pričom index Standard & Poor's 500 posilnil o 15 %.


Ruskú novinárku Taťjanu Feľgengauerovú, ktorá sa nedávno v priestoroch svojej rozhlasovej stanice Echo Moskvy stala terčom útoku, prepustili z nemocnice. Informovala o tom v piatok agentúra Interfax s odvolaním sa na šéfredaktora rozhlasovej stanice Alexeja Venediktova.
      Útok na Feľgengauerovú bol spáchaný 23. októbra v budove  rozhlasovej stanice Echo Moskvy v ruskom hlavnom meste, kam útočník prenikol. Zasiahol jej nožom krk. Krátko nato bol ochrankou zadržaný a odovzdaný polícii.
      Zranenú novinárku hospitalizovali vo Vedeckovýskumnom inštitúte N.V. Sklifosofského, kde sa podrobila operácii.
      Podozrivého z útoku, Borisa Grica, súd vzal do 23. decembra do väzby pre podozrenie z pokusu o vraždu. Svoju vinu pred súdom priznal len čiastočne. Tvrdil pritom, že s Feľgengauerovou mal dlhodobé, päť rokov trvajúce telepatické spojenie.


Pracovník mikroblogovacieho portálu Twitter, ktorý bol posledný deň v práci, deaktivoval vo štvrtok večer na 11 minút účet amerického prezidenta Donalda Trumpa. Informovala o tom v piatok agentúra AP.
      Na nedostupnosť Trumpovho účtu @RealDonaldTrump upozornili médiá. Po jeho obnovení prevzala zodpovednosť za výpadok spoločnosť Twitter. Uviedla, že prezidentov účet "bol neúmyselne deaktivovaný z dôvodu zlyhania ľudského faktora". Deaktivoval ho jeden zo zamestnancov zákazníckej podpory v posledný deň svojho pôsobenia v spoločnosti. "Vykonávame plnú internú kontrolu," dodal Twitter.
      Hovorca Bieleho domu na žiadosť o reakciu bezprostredne nereagoval, dodala AP.


Osem mienkotvorných európskych médií vyzvalo Európsku komisiu na začatie nezávislého vyšetrovania nedávnej vraždy vplyvnej maltskej novinárky a blogerky Daphne Caruanovej Galiziovej. Informovala o tom v piatok rozhlasová stanica Europe 1.
      V otvorenom liste adresovanom Európskej komisii predstavitelia vedenia britskej spravodajskej spoločnosti BBC, denníkov New York Times (USA), Le Monde (Francúzsko), Süddeutsche Zeitung (Nemecko), Financial Times (USA), El País (Španielsko) a La Repubblica (Taliansko) píšu, že "škandalózna vražda" investigatívnej novinárky "brutálnym spôsobom pripomína nebezpečenstvá, ktoré hrozia profesionálnym novinárom i občanom, keď upozorňujú na korupciu".
      Žiadajú členov EK, aby využili všetky právomoci, ktoré majú k dispozícii, a dohliadli na to, aby sa smrť Daphne Caruanovej Galiziovej dôsledne vyšetrila a bol tak vyslaný jasný signál podpory novinárom na Malte i vo zvyšku sveta.
      Caruanovú Galiziovú - 53-ročnú investigatívnu novinárku, blogerku a ostrú kritičku maltskej vlády - zabila 16. októbra bomba uložená v jej aute počas jazdy. K výbuchu došlo len niekoľko metrov od novinárkinho domu v dedine Bidnija.
      Maltskej polícii pri vyšetrovaní tejto tragickej udalosti pomáhajú forenzní experti z FBI a Holandska. Vyšetrovatelia doteraz neidentifikovali žiadnych podozrivých ani motív útoku. Maltská vláda zároveň koncom októbra prisľúbila finančnú odmenu vo výške jedného milióna eur za poskytnutie informácii vedúcich k dolapeniu vrahov novinárky.
      Na piatkový pohreb zavraždenej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej vyhlásila Malta deň štátneho smútku. Maltské vlajky budú na všetkých verejných budovách v tento deň spustené na pol žrde.

Copyright TASR ©2017