Rádio Devín oslavuje 50. výročie začiatku svojho vysielania. K tomuto významnému výročiu pripravilo množstvo programov, relácií, rozhovorov, dokumentov, ktorými si svoje prvé vysielanie pripomína. Od 24. februára 2022 však má v umeleckom rádiu priestor aj podpora ľudí na Ukrajine. Vojna, ktorú vo svojom päťdesiatročnom trvaní približovalo rádio cez umelecké diela a spomienky minulosti, sa stala realitou v susednej krajine. Bezprostredné zaradenie ukrajinskej literatúry, hudby či podpora umeleckých i spoločenských aktivít nechýba v Rádiu Devín počas celého roka. V deň, keď si na Slovensku a v Českej republike pripomíname Deň boja za slobodu a demokraciu, chce aj Rádio Devín vyslať jasné posolstvo. Benefičný koncert Rádio Devín proti násiliu je toho dôkazom.

V programe počas koncertu vystúpia: Lucia Vráblicová, Vladimír Jedľovský, Zuzana Mojžišová, Miki Skuta, Stano Palúch, Rasťo Andris, Soňa Horňáková, Mária Gavalová, Tomáš Boroš, Ivan Šiller, Matúš Wiedermann, Imrich Szabo, Detský zbor Superar, aj Detský a dievčenský zbor Slovenského rozhlasu. „Ceníme si, že s Rádiom Devín spolupracuje viacero renomovaných umelcov. A tiež to, že ide o profesionálov s výrazným etickým presahom, ktorí sami prichádzajú s ponukou podieľať sa na dobrej veci. Len tak sa môžeme púšťať do podujatí v intenciách benefičného koncertu Rádio Devín proti násiliu,“ uviedla intendantka Rádia Devín Zuzana Belková.

Súčasťou benefičného koncertu je aj možnosť zapojenia sa do verejnej zbierky organizácie Človek v ohrození, n.o.. Už v týchto chvíľach je možné pomôcť ťažko skúšaným obyvateľom Ukrajiny dvojakou formou, a to buď zaslaním prázdnej SMS na číslo 837, ktorá bude spoplatnená sumou 5 eur alebo vo verejnej zbierke zaslaním peňažných prostriedkov na účet SK39 1100 0000 0029 4101 6716. Vyzbierané finančné prostriedky poputujú do verejnej zbierky neziskovej organizácie Človek v ohrození: SOS Človek 2022/2023.

„My v organizácii pomáhame, pretože je to základný princíp solidarity. Nie všetci majú to šťastie narodiť sa v strednej vrstve, v rodine s rovnakými možnosťami realizovať svoj potenciál, alebo ich postihla prírodná katastrofa či vojna. Každý človek, ktorý nás podporí, sa týmto pádom stane súčasťou konania dobra. Pomáhate nám pomáhať ďalej,” povedala Andrea Najvirtová, riaditeľka neziskovej organizácie Človek v ohrození.

„Sú chvíle, keď človek vie, že musí niečo urobiť. Každý z nás pomáha po svojom a týmto koncertom som chcela aj ukázať silu svojich kolegov. Každý, kto vystúpi, považuje za samozrejmosť, že bude účinkovať bez nároku na honorár, a každý, kto vystúpi, mi dal svoje „áno“ hneď, ako som ho, alebo ju, oslovila. Nielen za to si ich nesmierne vážim a ako umelcov ich obdivujem. No nielen ich. Za každým koncertom stoja ľudia, ktorých na pódiu nevidieť, ale odviedli profesionálnu prácu, “ dodala iniciátorka koncertu, redaktorka Rádia Devín Eva Reiselová.