11. 11. 2022

RTVS chce z plánu obnovy financovať rekonštrukciu Pyramídy i ďalších objektov


RTVS chce z plánu obnovy financovať 
 
 
rekonštrukciu Pyramídy i ďalších objektov

RTVS sa bude uchádzať o získanie prostriedkov z plánu obnovy, určených výzvou na obnovu verejných historických a pamiatkovo chránených budov. V súlade s kritériami výzvy sa ambícia prioritne týka komplexu rozhlasovej Pyramídy v Bratislave, ktorá je od roku 2017 vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku (NKP), zámer využitia prostriedkov sa však vzťahuje aj na ďalšie objekty.
"Chceme sa uchádzať aj o financie na priľahlé budovy SRo, ktoré nie sú súčasťou NKP, ale potrebujú tiež rekonštrukciu. Obdobne sa pripravuje aj návrh pôvodných nerekonštruovaných budov v rámci areálu Slovenskej televízie v Mlynskej doline, ako aj vybraných budov RTVS v Košiciach," uviedol pre TASR PR manažér RTVS Filip Púchovský.
Projekt je podľa jeho slov v súčasnosti v štádiu preverovania splniteľnosti zadaných parametrov výzvy z pohľadu splnenia zlepšenia energetickej hospodárnosti i z pohľadu splnenia kritéria veku budovy. "Projektový tím intenzívne preveruje archívnu dokumentáciu k jednotlivým budovám, dátumy zápisov do katastra nehnuteľností, ako aj možnosť dosiahnutia energetickej úspornosti (30 percent) a následne predloží prioritné návrhy na schválenie vedeniu," dodal Púchovský.
Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR vyhlásilo výzvu na obnovu verejných historických a pamiatkovo chránených budov z plánu obnovy koncom júna. Výzva je otvorená až do začiatku decembra 2024, schválená alokácia je vo výške 120.000.000 eur s DPH. V druhej polovici októbra evidovalo ministerstvo 18 podaných žiadostí v celkovej hodnote takmer 12 miliónov eur.

Zdroj: TASR