21. 12. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Anglický herec David Thewlis, známy najmä ako Remus Lupin zo série filmov o Harrym Potterovi, sa predstaví v pripravovanej tretej sezóne seriálu Fargo (2014). Päťdesiattriročný rodák z Blackpoolu stvárni tajomného samotára V.M. Vargasa.
Hlavnými mužskými postavami tretej série, ktorej dej sa bude odohrávať v roku 2010, budú bratia Emmit a Ray Stussyovci, pričom oboch si zahrá Ewan McGregor. Emmit je príťažlivý, úspešný a rodinne založený realitný magnát. Jeho o niečo mladší brat je skôr jeho opakom. Ray je tučný, plešivie a pracuje ako kurátor, pričom za svoje nešťastie viní práve Emmita. Okrem McGregora a Thewlisa sa v novej sérii predstavia aj Mary Elizabeth Winstead ako Nikki Swango, ktorú nedávno podmienečne prepustili z väzenia, ďalej Carrie Coon ako šéfka polície Gloria Burgle a Jim Gaffigan ako jej zástupca Donny Mashman. Autorom scenára je znova Noah Hawley, pričom nová séria by sa mala dostať na televízne obrazovky na jar budúceho roka.
Seriál Fargo je inšpirovaný rovnomennou snímkou bratov Coenovcov z roku 1996. V desaťdielnej prvej sezóne účinkovali Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Joey King či Keith Carradine. V rovnako dlhej druhej sezóne si zas zahrali Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Patrick Wilson, Ted Danson, Nick Offerman, Brad Garrett, Kieran Culkin, Bokeem Woodbine, Jeffrey Donovan alebo Angus Sampson.
David Thewlis si v roku 1993 vďaka snímke Nahý (1993) vyslúžil cenu pre najlepšieho herca na filmovom festivale v Cannes. Okrem nej a spomínaných filmov o Harrym Potterovi si zahral aj v snímkach ako Posadnutosť (1992), Čierny krásavec (1994), Úplné zatmenie (1995), Dračie srdce (1996), Sedem rokov v Tibete (1997), Divorcing Jack (1998), Big Lebowski (1998), Prúd času (2003), Kráľovstvo nebeské (2005), Chlapec v pruhovanom pyžame (2008), Kšeft za všetky prachy (2010), Vojnový kôň (2011), Red 2 (2013), Teória všetkého (2014), E.A.Poe: Archa bláznov (2014) či Legendy zločinu (2015).

Najnovší prieskum Eurostatu ukázal, že 14 % Európanov ešte nikdy nepoužilo internet. Na Slovensku je to 15 %. Najviac, až tretina obyvateľstva, doteraz nepoužila internet v Bulharsku, kým naopak v Dánsku a Luxembursku sú to len dve percentá ľudí. Internetové návyky sa líšia aj medzi generáciami. Zatiaľ čo internet používa pravidelne 96 % mladých vo veku 16 až 24 rokov, v kategórii starších ľudí vo veku od 55 do 74 rokov je to len vyše polovica. Informovalo o tom zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.
Osem z desiatich používateľov internetu v EÚ surfovalo v roku 2016 cez mobilný telefón. Na Slovensku to bolo o niečo menej, 71 %. Viac užívateľov sa na Slovensku pripájalo cez laptop, a to 73 %, kým priemer EÚ je 64 %. V tomto roku malo až 85 % európskych domácností prístup k internetu z domu, na Slovensku to bolo 81 %. Tento podiel sa postupne zvyšoval od roku 2007, kedy malo prístup na internet len 55 % domácností.
Za posledný rok poskytlo viac ako 70 % používateľov internetu v EÚ online nejaký druh osobných informácií. Mnohí používatelia ale vykonávajú rôzne opatrenia na kontrolu prístupu k týmto informáciám. Takmer polovica z nich odmietla povoliť používanie osobných informácií na reklamné účely a 40 % z nich si nastavilo obmedzený prístup k ich profilu alebo obsahu na sociálnych sieťach. Okrem toho, 37 % používateľov internetu číta vyhlásenia o ochrane osobných údajov pred poskytnutím osobných informácií a 31 % obmedzuje prístup k ich geografickej polohe.
Najpopulárnejšie činnosti vykonávané na internete pre používateľov vo všetkých vekových skupinách sú komunikácia elektronickou poštou a vyhľadávanie informácií o tovare a službách. Najväčšie rozdiely medzi mladými a staršími ľuďmi boli zistené pri iných komunikačných aktivitách, ako sú napríklad sociálne siete, telefonovanie cez internet, sledovanie videí či počúvanie hudby cez internet.


Európska komisia (EK) v utorok obvinila spoločnosť Facebook, že pri prevzatí aplikácie WhatsApp poskytla zavádzajúce informácie týkajúce sa ochrany osobných údajov. Podľa komisie Facebook v čase akvizície v roku 2014 tvrdil, že nebude automaticky zdieľať informácie z užívateľských profilov svojej sociálnej siete s údajmi z aplikácie WhatsApp, ktorá zabezpečuje bezplatné zasielanie správ prostredníctvom mobilných telefónov. V auguste však Facebook oznámil zmenu politiky, v rámci ktorej okrem iného umožní prepojiť telefónne čísla užívateľov služby WhatsApp s ich profilmi na sociálnej sieti. Vďaka tomu Facebook získa údaje, ktoré môže lepšie použiť na cielenú reklamu.
Facebook má čas do konca januára, aby k obvineniam EK zaujal stanovisko.
"Komisia sa predbežne domnieva, že Facebook v čase posudzovania akvizície WhatsApp poskytol nepresné alebo zavádzajúce informácie. Facebook má teraz príležitosť zareagovať," uviedla vo vyhlásení európska komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.
Ak sa podozrenia komisie potvrdia, hrozí firme pokuta až vo výške jedného percenta jej ročných tržieb.
 

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Nové krátke filmy s postavou Krtka, určeného starším deťom ako pôvodné diely, sa začnú vysielať na Štedrý deň. Prvá séria ,ktorá mái 26 dielov mala premiéru v Číne, filmy vznikli v spolupráci s čínskou televíziou CCTV. V Česku je odvysiela televízia Barrandov spojená s čínskou spoločnosťou CEFC. Diváci ich uvidia v rannom bloku animovaných filmov medzi 6:30 a 8:30.
Firmu Little Mole vlastní Karolína Milerová, vnučka Zdeňka Milera, autora kreslené postavičky. Kvôli koprodukcií nových animovaných 3D rozprávok o Krtkovi založila predvlani spoločnosť Little Mole Cartoon.
"Keď sme premýšľali o pokračovaní rozprávok s Krtkom, vychádzali sme z reakcií detí, medzi ktorými sme si urobili rozsiahly prieskum. Z výsledkov je zrejmé, že pôvodné diely zaujali väčšinou deti do troch rokov. S novými dielmi sa snažíme, aby si obe značky nepredstavovali konkurenciu , ale naopak na seba nadväzovali. Nový Krtko je preto koncipovaný pre staršie deti, "uviedla Milerová.
Hlavnou zmenou podľa nej prešla grafika, ktorá je prispôsobená deťom predškolského veku. Krtko bude v nových dieloch i viac hovoriť. Postavy sú dabované detskými dabérov. Ďalšia séria je z väčšej časti hotová, vysielať sa bude budúci rok.
Pilotný diel novej série sa v ČR vysielal v marci pri príležitosti návštevy čínskeho prezidenta. Podpisu zmluvy o koprodukcii asistovali v roku 2014 v Číne prezidenti oboch krajín. Miloš Zeman Krtka propagoval ako jeden zo symbolov Českej republiky.
Spoločnosť Little Mole Cartoon podľa Štefl pôsobí nezávisle na ostatných držiteľoch licenčných práv ku Krtkovi. Vzhľadom k tomu nevystupuje ako účastník v žiadnom súdnom spore o licenčné práva ani rodinné dedičstvo.



Šesťdielna televíznej série Bohéma scenáristky Terezy Brdečkovej a režiséra Roberta Sedláčka ukazuje osudy českých filmových legiend a príbeh barrandovského štúdia. Príbeh začína v období pred Mníchovskou dohodou a končí v roku 1953. Dramatické osudy hereckých hviezd akými boli Vlasta Burian, Jaroslav Marvan, Oldřich Nový, Adina Mandlová alebo Zdeněk Štěpánek, ktoré sa ocitli pod tlakom doby, sa na obrazovkách Českej televízie prvýkrát objaví 15. januára.
"Nazval by som to historickým románom. Konštatuje veci, ktoré sú tak dramatické a tak hraničné, že to z toho robí žalujúcej alebo horca sa pošklebující dokument doby," povedal ČTK Sedláček, ktorý zaznamenal aj režisérmi Martina Friča a Otakar Vávra alebo riaditeľa spoločnosti Lucernafilm Miloša Havla.
Skutočné postavy tuzemskej filmovej histórie stvárnili Michal Dlouhý, Judit Bárdos, Ondřej Pavelka, Michal Balcar, David Novotný, Petr Stach, Pavol Batěk, Václav Jiráček, Jan Novotný a ďalšie.
Cyklus ukáže, čo všetko sa dialo mimo zrakmi kamier a ako tenká mohla byť hranica medzi bohémskym životom vo filmových štúdiách a smrťou v koncentračnom tábore. "Herci sú právom vzývanie, pretože majú charizmu a vie veci vyjadriť v skratke. A Bohéma je projekt o tom, že herci sú ľudia ako my, len majú jednu vadu - majú talent, ktorým sa vymykajú. A všetci na to dôjdu," podotkol Sedláček.
Príkladom toho, aká dilemy museli verejne známe osobnosti za druhej svetovej vojny riešiť, je osud Buriana, ktorého v Bohéme stvárnil Vladimír Javorský. "Na jednej strane sa v divadle Vlasty Buriana skrýva vysielačka, na druhú chodia Burian do Rozhlasu parodovať Beneša a Masaryka a vo svojej vile organizuje večierky pre prominentné nacistami. Vyberte si ... Doba bola zložitá a ja si myslím, že práve Burian nebol darebák , "konštatoval Sedláček, ktorý má s filmovou dobovou štylizáciou bohaté skúsenosti aj vďaka cyklu Českej storočia.

Autorkou scenára Bohema je novinárka, spisovateľka a scenáristka Tereza Brdečková, dcéra významné postavy českého filmu, Jiřího Brdečka, ktorý sa podieľal na filmoch, ako je Cisárov pekár a pekárov cisár, Limonádový Joe, Baron Prášil alebo Až príde kocúr. Bohéma sa okrem Divadla ABC nakrúcala aj v barrandovských ateliéroch, na mnohých historických pražských lokáciách a tiež v Plzni, Mladej Boleslavi a na ďalších miestach.

Copyright © ČTK 2016