23. 12. 2016

TV VIANOCE

TV VIANOCE

Slovenské filmové rozprávky a príbehy nebudú chýbať na televíznych obrazovkách ani počas tohtoročných sviatkov. Z archívnych zbierok Slovenského filmového ústavu (SFÚ), ktorý ukrýva poklady slovenskej kinematografie, sa budú vysielať divácky obľúbené tituly od Juraja Jakubiska, Martina Ťapáka, Miloslava Luthera, Martina Hollého a ďalších slovenských tvorcov.
      K Štedrému dňu neodmysliteľne patrí film o víťazstve dobra nad zlom Perinbaba (1985) Juraja Jakubiska. Rozprávka o starenke, ktorá sa starala o sneh, a o Jakubkovi, ktorý sa nebál smrti, v hlavnej úlohe s talianskou herečkou Giuliettou Masinou a hlasom Evy Krížikovej ponúkne TV Markíza. Tá v tento deň odvysiela aj rozprávku Nebojsa (1989) od Juliusa Matulu o odvážnom putovaní smelého drevorubača Ondreja, ktorý na svojej ceste oslobodí zakliatu krajinu, prekabáti zlého čarodejníka a oslobodí krásnu princeznú.
      Okrem toho ponúkne počas vianočných sviatkov aj sériu slovenských rozprávok, ktoré vznikli v 80. rokoch minulého storočia v slovensko-nemeckej koprodukcii. Sú medzi nimi Soľ nad zlato (1982) Martina Hollého, Kráľ Drozdia brada (1984) Miloslava Luthera, Popolvár najväčší na svete (1982) Martina Ťapáka i jeho "vianočnú" klasiku Pacho, hybský zbojník (1975). Nový rok bude mať v programe aj Ťapákov film Plavčík a Vratko (1981), adaptáciu rovnomennej rozprávky Pavla Dobšinského o chlapcovi, ktorý priplával po vode, o troch Vratkových zlatých vlasoch a o láske ku krásnej princeznej Julienke.
      Verejnoprávna RTVS odvysiela na Jednotke počas vianočného obdobia päť archívnych filmov SFÚ. Sú medzi nimi dva dramatické príbehy o troch horských chatároch z prostredia Vysokých Tatier od Martina Hollého Medená veža (1970) a Orlie pierko (1971), satirická komédia Stratená dolina (1976) či Sladké starosti (1984) od režiséra Juraja Herza o starom mládencovi, ktorého chce matka oženiť za každú cenu. Po Novom roku program verejnoprávnej televízie doplní film Andreja Lettricha Drevená dedina (1954), dráma o sociálnom a politickom prerode slovenskej dediny v období rokov 1945 - 1948, ktorá je filmovou adaptáciou rovnomenného románu Františka Hečka.
      Na televíznych obrazovkách u našich západných susedov sa bude vysielať v Českej televízii Jakubiskova Perinbaba s novým českým dabingom. Televízia CS Film má v programe Lutherov film Kráľ Drozdia brada, Hollého Soľ nad zlato a v novom roku dramatický príbeh z konca 2. svetovej vojny Zvony pre bosých (1965) Stanislava Barabáša.


Copyright © TASR 2016