24. 12. 2016

Zomrela Luba Skořepová

Zomrela Luba Skořepová

Vo veku 93 rokov zomrela v noci nadnes česká herečka Luba Skořepová, emeritná členka Národného divadla.
Herečka počas svojho takmer sedemdesiatročného pôsobenia na českej scéne vytvorila 160 divadelných rolí a viac ako stovku ďalších stvárnila vo filme a televízii. Hrala po boku známych hercov a pod vedením slávnych režisérov.
Skořepová zomrela v jednej z pražských nemocníc. Správu o jej úmrtí pre české internetové servery potvrdil hovorca Národného divadla Tomáš Staněk.
Lubu Skořepovú, ktorá bola zároveň aj autorkou niekoľkých kníh, poznali diváci ako neúnavnú herečku. Na českej prvej scéne sa prvýkrát objavila už v roku 1945 vo Vančurovej hre Učiteľ a žiak a členkou činohry bola celých 65 rokov.
Hosťovala však aj na ďalších scénach, napríklad v Divadle v Řeznické, kde 16 rokov slávil úspechy jej ženský Trojobraz Mydlibaba a tie druhé. Na rovnakom javisku uviedla monodrámu Ohováranie, približujúce život francúzskej kráľovnej Márie Antoinetty, ako sa o ňom v učebniciach nikto nedočíta. Ďalšiu monodrámu s názvom César a Drana uvádzala sedem rokov na komornej scéne v Mestských divadlách pražských. Hrala aj v divadlách Metro a U Valšů. Ešte pred dvoma rokmi hrala Skořepová v troch divadlách.

Copyright © TASR 2016