20. 12. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Poľský prezident Andrzej Duda oznámil, že vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) mu prisľúbila, že ustúpi od svojho zámeru obmedziť prístup novinárov do Sejmu (dolnej komory poľského parlamentu).
Kontroverzný návrh vlády, na základe ktorého by malo od nového roka do Sejmu prístup iba niekoľko novinárov, pričom záznamy rokovaní, schôdzí a hlasovaní by mohlo zhotovovať len päť vybraných televíznych staníc, vyvolal v uplynulých dňoch v Poľsku rozsiahle protesty opozície a verejnosti.
Duda sa včera kvôli politickej kríze v krajine stretol s lídrami všetkých parlamentných strán vrátane PiS. Po stretnutí v rozhovore pre štátnu televíziu vyhlásil, že návrh obmedzenia prístupu novinárov už nie je na stole.
Poľskí opoziční poslanci ešte v piatok proti návrhu obmedziť prístup novinárov do Sejmu protestovali, pričom zablokovali prístup do zasadacej miestnosti, kde sa malo hlasovať o štátnom rozpočte na rok 2017. Poslanci z PiS následne o rozpočte hlasovali v inej rokovacej sále. Opozícia takýto postup považuje za nezákonný a požaduje nové hlasovanie.
Po týchto udalostiach prebiehali v Poľsku od piatkového večera hromadné protivládne demonštrácie za slobodu médií. Poliaci protestovali počas uplynulého víkendu pred budovou parlamentu vo Varšave, pred prezidentským palácom aj pred budovou ústavného súdu.

Copyright © TASR 2016