19. 12. 2016

RTVS NEWS- Masaryk

RTVS NEWS- Masaryk




Nová snímka režiséra Júliusa Ševčíka Masaryk, venovaná jednému životnému obdobiu diplomata a politika Jana Masaryka, vstúpi do kinodistribúcie v marci 2017, no už teraz pripravili jeho tvorcovia pre divákov viacero noviniek. Na svete je nová verzia plagátu s predstaviteľom titulnej úlohy Karlom Rodenom. Vo štvrtok 15. decembra sa uskutočnila v brnianskom kine Scala mimoriadna projekcia filmu, na ktorej sa zúčastnili ministri zahraničných vecí ČR a SR Lubomír Zaorálek a Miroslav Lajčák a tiež zástupcovia zahraničných diplomatických zborov v Česku a na Slovensku. Lajčák v oficiálnom príhovore pred projekciou vyjadril "radosť z unikátnej filmovej udalosti, ktorá po prvý raz v histórii spojila diplomatické zbory oboch krajín".
Tvorcovia filmu tiež prinášajú na pulty kníhkupectiev nové vydanie knihy Pavla Kosatíka a Michala Koláře Jan Masaryk - pravdivý príbeh, ktorá je považovaná za najpresnejší pohľad na súkromný i verejný život tohto muža. "Jan Masaryk je jeden z najcharizmatickejších politikov v českých dejinách," hovorí historik a spisovateľ Kosatík. "Ten muž bol neskutočne emotívny, v žiadnom prípade sa o ňom nedá povedať, že sám seba zvládal. Po matke mal de facto umeleckú povahu, s ktorou bol nútený pohybovať sa vo svete konvencií všetkým na očiach. Vlastne musel veľkú časť svojej prirodzenosti po celý život potláčať. Muselo to byť pre neho šialene ťažké: na jednej strane túžil po voľnosti, chcel lietať ako vták. Na druhej sa cítil byť zaviazaný svojmu menu, snažil sa slúžiť otcovej republike. Celý život ho to ťahalo na obidve strany: jeho životu to dodávalo energiu, zároveň ho to však ničilo," dodáva spoluautor knihy, ktorá vychádza už vo 4. reedícii.
Film predstavuje Jana Masaryka ako bohéma, ktorý miloval ženy, hudbu a viedol extravagantný život, ktorý bol protipólom jeho diplomatickej dráhy. Dotýka sa i jeho vzťahu k slávnemu otcovi. Ten bol podľa knižnej biografie veľmi komplikovaný, napríklad tiež preto, že Jan bol ako dieťa šikanovaný pre slávny prípad Hilsner a nejaký čas ho musel do školy vodiť starší brat. Matka, hoci s puritánskou výchovou - nenapila sa alkoholu, odsudzovala fajčenie, nesmelo sa pred ňou neslušne vyjadrovať a za prejav poklesnutých mravov pokladala i svadobný inzerát - svojim deťom dopriala veľa voľnosti, možno až priveľa. Keď Jan Masaryk vyrástol do puberty, pil, fajčil, rozprával, mierne povedané, nediplomatickým jazykom a začal si osvojovať vzťah k ženám, ktorý sa rýchlo prejavil ako cynický. Tieto prehrešky "puritánsky prísna" matka tolerovala, pretože láska k synovi ich prehlušila - píše sa v knihe.
Filmoví priaznivci si tiež môžu pozrieť novú ukážku, ktorá je prístupná na www.youtube.com/watch?v=Ab3FkxzXNqg. V titulnej úlohe filmu Masaryk sa predstavuje Roden, v ďalších úlohách diváci uvidia Oldřicha Kaisera ako prezidenta Edvarda Beneša, Jiřího Vyorálka ako Konráda Henleina, Roberta Jaškówa ako Emanuela Moravca. V úlohe jednej z Masarykových priateliek sa vracia do českého filmu modelka Eva Herzigová. Ďalej hrajú Emília Vášáryová, Zuzana Kronerová, Martin Hofmann, Hanns Zischler, Arly Joverová, Paul Nicholas, Dermot Crowley, Milton Welsh.
Česko-slovenský film Masaryk vznikol v produkcii spoločnosti IN Film a Rudolfa Biermanna. Koproducentom je ČT, RTVS a ZDF/Arte. V závere roka - od 15. do 20. a 29. decembra ho premieta ako jediné v limitovanej predpremiére bratislavské Kino Mladosť. Do všetkých slovenských kín vstúpi 23. marca 2017.

Copyright © TASR 2016