20. 12. 2016

Zomrela Michèle Morganová

Zomrela Michèle Morganová

S odvolaním sa na rodinu zosnulých to dnes oznámila agentúra AFP. Jedna z najväčších legiend francúzskeho filmu dvadsiateho storočia oslávila vo februári 96 rokov. Bola hviezdou vo filme Veľké manévre z roku 1955 a rade ďalších snímok.

"V nedožitých 97 rokoch sa dnes ráno najkrajšie oči kinematografie definitívne zavreli," oznámila rodina. Využila pritom prezývky, ktorú na počesť jej výrazných očí začali pred rokmi používať filmoví fanúšikovia Morganovej. Rodina dodala, že pochovaná bude v piatok v Paríži.

Parížanka, vlastným menom Simone Renée Rousselová, sa preslávila predovšetkým vo filmoch z 30. až 50. rokov. Patrí k nim napríklad snímky Nábrežie hmiel, kde hrala po boku Jeana Gabina, Veľké manévre a Pýšní, kde zažiarila spolu s Gérardom Philipom, ďalej filmy Pastorálna symfónia, Crime nie paie pas, Okamih pravdy alebo Stratená jednotka. Hrala do 90. rokov, vtedy predovšetkým v televíznych filmoch.

Oznámenie herečkina úmrtia vyvolalo hneď dojemné reakcie osobností i neznámych ľudí na sociálnych sieťach. "Bola tou, ktorú sme všetci chceli držať v náručí. Michèle Morganová bola viac ako 50 rokov najvýznamnejšou francúzskou herečkou. Zostane hviezdou predvojnovej, vojnové a povojnové doby. V celom svete bola obrazom Francúzska. Som veľmi smutný," povedal podľa denníka Le Figaro režisér Claude Lelouch. Ten s Morganovú nakrútil v roku 1975 film Le chat et la souris.

Morganová získala čestného Cézara za celoživotné dielo v roku 1992. O tri roky neskôr jej pribudol Zlatý lev na festivale v Benátkach, taktiež udelený za celú hereckú kariéru. V roku 1967 bola Morganová dekorovaná Rádom umenia a literatúry, ktorý udeľuje francúzske ministerstvo kultúry, v roku 1969 dostala najvyššie francúzske štátne vyznamenanie, poriadok Čestnej légie, a pri príležitosti 55. narodenín potom získala Rad za zásluhy. Herečka má tiež svoju hviezdu na hollywoodskom chodníku slávy.

Copyright © ČTK 2016