18. 12. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Demonštranti v poľskom hlavnom meste Varšava obnovili včera svoje protesty proti vládnym plánom na obmedzenie prístupu novinárov do parlamentu. Davy ľudí sa zišli pred prezidentským palácom a následne pochodovali k budove parlamentu, ktorý bol v piatok blokovaný opozičnými poslancami.
Pravicová vláda totiž hodlá obmedziť počet novinárov, ktorým bude umožnené prinášať správy z parlamentného diania. Opozícia to považuje za pokus o potlačenie slobody tlače v krajine. V piatok preto zablokovala prístup do zasadacej miestnosti, kde mali členovia vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) hlasovať o štátnom rozpočte.
Pred prezidentským palácom dnes približne 2000 osôb skandovalo heslo "Sloboda, rovnosť, demokracia!" Niektorí účastníci protestov držali v rukách výtlačky poľskej ústavy. V priebehu noci sa zišli tisícky ľudí aj pre parlamentnou budovou. Polícia musela zasahovať, aby mohli poslanci opustiť budovu, informuje spravodajská stanica BBC.
"Stále viac sa vzďaľujeme od demokracie, ľudia toho už majú dosť," uviedol jeden z demonštrantov. Líder opozičnej Modernej strany Ryszard Petru obvinil vládu z uzurpovania si parlamentnej moci. "Opozícia ani poľská verejnosť s tým nesúhlasí. Budeme protestovať v samotnom parlamente aj v uliciach miest," vyhlásil Petru pre britské médium.
PiS je obviňovaná z obmedzovanie slobody tlače odvtedy, ako sa minulý rok ujala moci. Na základe najnovších opatrení bude mať od nového roka prístup do poľského parlamentu iba niekoľko novinárov, pričom záznamy parlamentných rokovaní, schôdzí a hlasovaní bude môcť zhotovovať iba päť vybraných televíznych staníc.
Predseda PiS Jaroslaw Kaczynski označil opatrenia za štandardné v mnohých iných krajinách Európskej únie. Demonštrantov obvinil z výtržníctva a pohrozil im bližšie nešpecifikovanými "dôsledkami".

Copyright © TASR 2016