20. 12. 2016

RTVS NEWS

RTVS NEWS

RTVS pokračuje v skvalitňovaní služieb, od nového roka bude na satelite Astra vysielať len v HD Od 1. 1. 2017 bude RTVS spoločne s ostatnými celoplošnými televíziami na Slovensku vysielať na satelite Astra už len vo vysokom rozlíšení.
V tejto súvislosti je v prvom rade potrebné presvedčiť sa, či satelitný prijímač, ktorý majú diváci v domácnosti, umožňuje príjem v HD kvalite. Najjednoduchší spôsob je spustiť automatické ladenie a zistiť, či prijímač vie prehrávať aj programové služby v HD rozlíšení. Ak nie, je potrebné tento satelitný prijímač čím skôr nahradiť novým satelitným prijímačom, ktorý je schopný prijímať signál vo vysokom rozlíšení, keďže satelitný signál Jednotky a Dvojky na satelite Astra v štandarde SD bude k 31. decembru 2016 vypnutý.
„RTVS sa v rámci pokračujúceho technologického rozvoja rozhodla ukončiť satelitnú distribúciu v SD rozlíšení na satelite Astra 23.5°. Keďže na tejto platforme svoje služby poskytuje najväčší satelitný operátor a distribútor televízneho signálu Skylink, divákom, ktorí RTVS sledujú prostredníctvom satelitu odporúčame, aby neváhali a čím skôr si zadovážili kompatibilné zariadenie umožňujúce príjem signálu v HD kvalite. Vďaka tomu bude možné RTVS na satelite Astra sledovať aj v novom roku,“ uviedol šéf technickej sekcie RTVS Andrej Doležal. V súvislosti s týmto krokom bol už v predstihu, 16. novembra 2016, navýšený dátový tok HD verzií Jednotky a Dvojky na satelite Astra 23,5°E spolu na 16 Mbit/s.
Okrem zmien na satelitnom trhu je v dnešných dňoch často skloňovanou témou rozhodnutie jednej z komerčných televízii ukončiť vysielanie v platforme DVB-T. „Keďže sa nás v tejto súvislosti mnoho ľudí pýta, či z DVB-T odchádza aj RTVS, chcem všetkých divákov RTVS ubezpečiť, že RTVS v tejto platforme ostáva. Šírenie verejnoprávnych programových služieb prostredníctvom DVB-T je pre RTVS zákonná povinnosť a zmluvne máme šírenie zabezpečené minimálne do roku 2026,“ dodal A. Doležal.
Dôležité doplňujúce informácie:
- RTVS nerealizuje výmeny SD prijímačov, v tejto súvislosti je potrebné kontaktovať operátora.
- Všetky potrebné informácie sú zverejnené na stránke http://akonaladit.rtvs.sk/ alebo http://www.skylink.sk/.
- V prípade ďalších otázok je možné zaslať ich na e-mailovú adresu akonaladit@rtvs.sk.