8. 1. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS





Generálny riaditeľ Českého rozhlasu (ČRo) Peter Duhan dostal včera ocenenie za šírenie dobrého mena Slovenska vo svete. Ocenenie si na slovenskej ambasáde v Prahe prevzal od ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka. Informovala o tom webová stránka rozhlas.cz.
Podľa slov Petra Duhana je uznanie udelené slovenským ministrom zahraničných vecí významnou poctou. Aj keď žije v Českej republike viac ako 20 rokov, na dobrých vzťahoch Čechov a Slovákov mu záleží.
„Ja sa už celkovo cítim doma v Českej republike. Myslím, že aj vďaka tomu, že tu vyrástli moji synovia, že tu máme de facto zapustené korene. Samozrejme akýsi sentiment, ten vždy bude fungovať a som svojím spôsobom dojatý. Je mi strašne príjemne a vnímam toľko krásnej mäkkej slovenčiny, ktorú som tu započul, tak som si spomenul samozrejme na svoju domovinu,“ uviedol Peter Duhan počas stretnutia na veľvyslanectve.
Slovenský veľvyslanec v Prahe Peter Brňo Českému rozhlasu povedal, že osobností, ktoré sa zaslúžili o dobré česko-slovenské vzťahy je mnoho, a preto sa budú tieto ocenenia udeľovať každoročne.
„Je to tradícia, ktorú zakladá ministerstvo zahraničných vecí a verím, že každý rok budeme mať možnosť oceniť ďalších a ďalších laureátov, ktorí sa budú podieľať na pozitívnom duchu spolupráce medzi oboma národmi,“ uviedol Brňo.
Spolu s Duhanom prevzali cenu napríklad taktiež Mária Miňová z folklórneho súboru Limbora alebo Michal Sochor zo Slovensko-českého klubu Plzeň.



Česká televízia (ČT) nahrala retro verziu prvej politickej diskusnej relácie po roku 1989 Co týden dal. Na natáčaní sa 7. januára 2013 okrem pôvodných moderátorov, Slováka Jozefa Hübela a Čecha Otu Černého zúčastnila štvorica významných politikov zo začiatku 90-tych rokov - bývalý predseda českej vlády z čias federácie Petr Pithart, exminister českej vlády z tohto obdobia Karel Dyba, spoluautor kupónovej privatizácie Tomáš Ježek a predseda Verejnosti proti násiliu Fedor Gál.
Politici v "retro-talkshow" diskutovali o rozdelení Československa, od ktorého 1. januára 2013 uplynulo už dvadsať rokov.
Zároveň sa ale neubránili ani spomienkam na prvé televízne politické debaty. "Všetci sme sa zhodli na tom, že vtedy, v roku 1991 a 1992 im išlo o vec. Dnes ide politikom zväčša o vlastný prospech. Čo je podstatný rozdiel, ktorý nastal za tých 22 rokov, ktoré odvtedy uplynuli. Z môjho pohľadu to bol fantastický pocit, lebo som sa vrátil do prostredia, ktoré mi dalo šancu robiť prvú československú politickú talkshow po Nežnej revolúcii," povedal pre TASR Hübel.
Dodal, že Co týden dal spustili spolu s Otou Černým 21. októbra 1990. "Vtedy boli naše otázky z pohľadu politikov možno aj trochu naivné, ale na druhej strane úprimné, lebo my sme sa pýtali v podstate za ľudí. Aj odpovede politikov boli vtedy úprimnejšie, neboli také konfrontačné, neboli naučené, neboli zviazané príkazmi straníckych centrál a každý sa vyjadroval sám za seba," spomína Hübel. Dodal, že je škoda, že podobnú "retro-diskusiu" pri príležitosti osamostatnenia SR nerealizovala aj Slovenská televízia.
Na margo samotného obsahu diskusie Hübel poznamenal, že s odstupom času sa politici zhodli, že vývoj Českej republiky a Slovenskej republiky ide v podstate správnou cestou. V čase, keď sa politicky riešilo rozdelenie spoločného štátu, však vôbec nebolo samozrejmé, že to takto dopadne. "Fedor Gál rovno povedal, že to bol v tom čase veľký hazard," poznamenal Hübel. Gál podľa neho upozornil aj na to, že Vladimír Mečiar bol ešte v roku 1991 zástancom spoločného štátu a až po víťazstve vo voľbách v roku 1992 začal meniť názor. "To, že sa to potom vyvinulo pomerne pozitívne, je podľa neho taký malý zázrak," povedal Hübel. Pithart zasa podľa neho v diskusii upozornil, že právny rámec na rozdelenie federácie, ktorým bolo referendum, vtedy politici obišli.
"Tomáš Ježek povedal, že kupónová privatizácia bola vtedy najlepší spôsob, ako privatizovať štátny majetok. To, že sa to potom nedotiahlo úplne do konca, nebola chyba systému, ale toho, že legislatívne normy v Čechách a na Slovensku neboli kontinuálne dotiahnuté a potom sa privatizácia v oboch štátoch uberala pomerne divokým smerom," konštatoval Hübel. "Karel Dyba povedal, že bola veľmi správna orientácia oboch krajín na automobilový priemysel. Bez neho by ani česká, ani slovenská republika neboli tam, kde sú. Teraz je len na nás, aby sme to dotiahli do sofistikovanejšej podoby a prípadne pridali ďalšie odvetvia priemyslu, ktoré by mohli obe republiky posunúť niekde inde," uzavrel Hübel.
Časť nahratého materiálu chce podľa neho ČT využiť na budúci týždeň v piatok (18. 1), zvyšok by mal byť spracovaný do samostatného polhodinového zostrihu a odvysielaný neskôr.

Ani v období poklesu príjmov za reklamu v porovnaní s rokmi pred finančnou krízou nehodlajú veľké české televízie zastaviť plány na zriaďovanie ďalších staníc. Český denník E15 dnes uviedol, že konkrétne informácie získal z autentických zdrojov.
Televízia Prima ešte tento mesiac alebo na začiatku februára k programom Family, Cool a Love pridá dokumentárnu stanicu Zoom. Číslo štyri zrejme nebude jej konečným. Všetko bude závisieť od vývoja na televíznom trhu. "Pokiaľ tu bude priestor pre ďalšie stanice, tak je to na úvahu," uviedol hovorca Primy Václav Mrázek.
Česká televízia (ČT) spustí detský kanál najskôr v druhej polovici roka. Teraz sa dotvára jeho koncepcia a vysielacia schéma. Program bude pozostávať z terajších programov pre deti staníc ČT1 a ČT2, ďalšej vlastnej tvorby a získaných programov zo zahraničia. Informoval o tom generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák. Detský kanál by mal vysielať od šiestej do 21. hodiny. ČT chce spustiť aj ďalšie kanály, predovšetkým stanicu zameranú len na regionálne vysielanie.
Nova, česká komerčná jednotka, už vlani začala vysielať na staniciach Fanda a Smíchov. Kanál Fanda je určený mužom, komédiám Smíchov.
Pred Vianocami začala v Česku pravidelne vysielať televízia Pohoda. A už pripravuje ďalšie plány. V decembri získala od rady pre rozhlasové a televízne vysielanie licenciu na programy zamerané na hudbu, lifestyle a zábavu. Budú sústredené na stanici Pohoda R.
Príjmy českých televíznych staníc z reklamy, ktorá pre ne tvorí hlavný zdroj financií, dosiahli predvlani 8,2 miliardy Kč. Server Mediaguru.cz uviedol, že suma bola najmenej o miliardu nižšia než v roku 2008, v ktorom prepukla finančná kríza. Podľa odhadu českej mediálnej agentúry Admosphere, s. r. o., televízne stanice vlani za deväť mesiacov odvysielali reklamu v cenníkovej hodnote, teda bez odpočítania zliav, bonusov a vzájomného výmenného obchodu, za 20 miliárd Kč. Virtuálne inkaso bolo vlani za deväť mesiacov rovnaké ako v tom istom období roku 2011.


 Copyright © TASR 2012


Zo stálice bazénového plávania Ryana Lochteho sa od apríla stane televízna hviezda. Káblová a satelitná spoločnosť E! odpremiéruje reality šou "Čo by robil Ryan Lochte?" v hlavnej úlohe so 7-násobným individuálnym americkým olympijským medailistom.
"Na Hrách upútal všetkých svojou športovou zdatnosťou a absolútne unikátnym a nestrojeným prístupom k životu. Ide o neuveriteľne roztomilú osobnosť, ktorá je sexi a zábavná. Verím, že sledovanie šou rozdelí divákov do troch kategórií: chcem s ním byť, chcem s ním spať, chcem si ho osvojiť," uviedla podľa The Hollywood Reporter riaditeľka Centra zábavy spomenutej televízie Suzanne Kolbová.
Dvadsaťosemročný Lochte má na konte dovedna 11 olympijských medailí (5 - 3 - 3), okrem spomenutých siedmich individuálnych aj štyri štafetové. Rodák z Rochesteru v New Yorku plánuje štartovať aj na OH 2016 v brazílskom Riu de Janeiro.

 
2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané