6. 1. 2013

Mediálna legislatíva na Slovensku

Mediálna legislatíva
na Slovensku


Médiá na Slovensku majú k dispozícii pomerne kvalitné legislatívne prostredie, aj keď - ako jedným dychom tvrdí šéf IPI Slovensko Pavol Múdry - "ideálna situácia pre médiá nikdy nikde na svete nebude". Ale "máme jednu z najlepších mediálnych legislatív, čo ja poznám. Zákon o printových médiách a tlačových agentúrach je ozaj kvalitný, možnože zákon o vysielaní a retransmisii by mal byť spresnený v zmysle kompetencií rady,“ zamyslel sa v rozhovore pre agentúru SITA Múdry, podľa ktorého sú však stále problémom médií súdy.
Predseda Medzinárodného tlačového inštitútu (International press institute, IPI) Slovensko si myslí, že Rada pre vysielanie a retransmisiu – jej deväť členov nemôže rozhodovať o tom, čo je a čo nie je objektívne. Z tohto dôvodu by privítal úpravu zákona o vysielaní a retransmisii. Úpravu by potreboval tiež autorský zákon, podľa Pavla Múdreho je totiž proti médiám hlavne pri monitorovaní. “Možno by bolo treba posilniť samosprávne tlačové orgány, ale v princípe naša legislatíva je dobrá,“ konštatoval ďalej. Problémy nastávajú pri výklade zákonov a niekedy aj na strane poslancov Národnej rady SR, ktorí bez zváženia všetkých okolností prichádzajú s návrhmi upravujúcimi fungovanie médií. Príkladom je nedávny návrh novely zákona o ochrane mravnosti detí a mládeže poslanca za Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Branislava Škripeka, ktorým chcel poslanec Škripek dosiahnuť, aby nahé telá nemohli byť zobrazené v bežne dostupných denníkoch, ale len v erotických časopisoch.
Podstatne väčší problém vidí Pavol Múdry vo vzťahu médiá – súdy. “Jednoducho príklady priťahujú a dnes si kdekto, kto trošku sedí na nejakej významnej stoličke chce privyrobiť na médiách tým, že ich žaluje. - To je absolútne neprijateľné,“ zdôraznil predseda IPI Slovensko a dodal, že v stručnosti to znamená, že legislatíva je v poriadku ale jej výklad ešte nie je vžitý.
“Keby sme u nás mali tlačovú radu, ktorá by mala svoje kompetencie dané trebárs zákonom, tak by sme sa veľmi veľa súdnym procesom vyhli,“ myslí si Múdry. Ak by sme sa podľa neho rozhodli takúto tlačovú radu rešpektovať a tlačová rada oznámi verejnosti cez médiá neetické prehrešky konkrétnych médií, tak by situácia bola iná. V súčasnosti totiž máme tlačovú radu - Tlačovú radu SR. “Ale aké má kompetencie? Dovnútra médií má síce nejaké dohodnuté kompetencie, ale žiaľ mám obavy, že ju nikto nerešpektuje,“ povedal ďalej v rozhovore pre SITA Pavol Múdry. Napríklad vo Veľkej Británii sa po škandálmi s odpočúvaniami známych osobností médiami začalo vážne diskutovať o zákonom zriadenej tlačovej rade. “Britská tlačová rada sa má skladať z rešpektovaných osobností z médií a spoločenskej sféry, o politikoch nikto nehovorí. Ale hovorí sa o kompetenciách až do možnosti vyrubovania pokút do výšky 1 milióna libier!,“ dodal Múdry.

© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.