7. 1. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 

Novinári popredných čínskych novín Nanfang Čoumo (Južný týždenník) vyhlásili štrajk, ktorý je ojedinelým protestom proti cenzúre v krajine. Spor vznikol minulý týždeň, keď úradníci zmenili novoročný odkaz novín vyzývajúci na reformu na chválu Komunistickej strany. Zamestnanci následne napísali dva otvorené listy, v ktorých žiadajú odchod provinčného šéfa propagandy. Ďalšie nezhody vypukli aj ohľadom kontroly nad mikroblogom novín. Množstvo stúpencov i zamestnancov sa zhromaždilo v pondelok pred sídlom novín v Kuang-čou v provincii Kuang-tung, pričom niesli transparenty s nápismi: "Chceme slobodu tlače, konštitucionalizmus a demokraciu". Podľa agentúry Reuters polícia proti demonštrantom nezasiahla.
Nanfang Čoumo sú podľa spravodajskej stanice BBC snáď najrešpektovanejšie noviny Číny známe energickými investigatívnymi článkami a testovaním hraníc slobody prejavu. Čínske médiá sú vo všeobecnosti pod dohľadom takzvaných oddelení propagandy, ktoré často menia obsah správ tak, aby neodporovali ideám vládnej Komunistickej strany.

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.