9. 5. 2013

Zomrel Bryan Forbes

Zomrel Bryan Forbes




Britský režisér, scenárista, herec a spisovateľ Bryan Forbes, známy predovšetkým klasickým filmovým hororom z roku 1975 Stepfordské paničky, zomrel po dlhej chorobe vo veku 86 rokov. V stredu to oznámila jeho rodina, informovala dnes agentúra DPA.
Ako režisér debutoval Forbes v roku 1961 s filmom Whistle Down the Wind (Hovoriť do vetra), dovtedy pracoval ako herec. Písal tiež scenáre a romány, jeho posledný román The Soldier's Story vyšiel vlani. V roku 1961 bol s filmom The Angry Silence (Hnevlivé ticho), v ktorom stvárnil hlavnú úlohu Richard Attenborough, nominovaný na Oscara za najlepší pôvodný scenár.
Bryan Forbes patril medzi najvýraznejšie osobnosti britského filmu v povojnovom období. Od roku 1955 bol ženatý s herečkou Nanette Newmanovou, s ktorou mal dve dcéry.
Vlani v júni povedal denníku Daily Mail, že mu v roku 1975 lekári chybne stanovili diagnózu roztrúsenej sklerózy, neskôr priznali, že sa zmýlili. V tom istom rozhovore uviedol, že chce, aby sa naňho spomínalo ako na "človeka, ktorému nestúpla sláva do hlavy", napísala BBC.

Copyright © TASR 2013