5. 2. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Holandská novinárka Frederike Geerdinková, ktorá pôsobí ako spravodajkyňa v Diyarbakire na juhovýchode Turecka, čelí v krajine obvineniu z propagácie zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK). Proces s reportérkou, po ktorom jej v prípade potvrdenia viny hrozí päť rokov za mrežami, by sa mal začať v apríli.
Vyplýva to z informácií, ktoré v utorok priniesli turecké médiá a rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.
Noviny Hürriyet Daily News napísali, že prokuratúra požaduje pre Holanďanku nepodmienečný trest väzenia.
Geerdinkovú zadržali 6. januára pri policajnej akcii nariadenej prokuratúrou v Diyarbakire a následne ju podrobili výsluchu. Turecká justícia medzičasom odobrila vznesenie žaloby v kauze.
Za problémami žurnalistky je zverejnenie fotografií vlajok mimo zákon postavenej PKK, ako aj informácií o aktivitách jej členov prostredníctvom sociálnych sietí.
Holanďanka, ktorý žije a pracuje v Turecku už sedem rokov, však tieto obvinenia odmietla.


Znepokojenie nad situáciou na mediálnej scéne v Bulharsku vyjadrila predstaviteľka Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre slobodu médií Dunja Mijatovičová. Reagovala tak na vyrubenie vysokých pokút pre niektoré tamojšie periodiká, ktoré zverejnili materiály o hospodárskych aktivitách niektorých firiem a bánk.
      V polovici januára vymeral bulharský finančný kontrolný výbor pokutu vo výške takmer 80.000 USD pre týždenník Capital a noviny Dnevnik vydavateľskej skupiny Economedia. Grémium vyhodnotilo články v týchto tlačovinách ako ovplyvňovanie trhu a udelilo im pokutu ďalších 5000 dolárov za odmietavé postoje k zverejneniu identity svojich zdrojov.
      Podľa Mijatovičovej slov môžu vysoké pokuty viesť k cenzurovaniu tém, ktoré patria do sféry verejného záujmu.
      Rovnaký výbor udelil nedávno pokutu 50.000 dolárov vydavateľstvu Alpico Publishing a jeho internetovým novinám zovnews.com za články o bankovom sektore.
      Predmetné rozhodnutia z Bulharska ostro odsúdila aj medzinárodná profesijná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF).

Copyright © TASR 2015



Televízia Fox sa bude brániť proti žalobe, ktorú na newyorskom najvyššom súde podali americká herečka a speváčka Lindsay Lohan a jej matka Dina. V utorok o tom informovali zástupcovia spomínaného média. Žaloba sa týka nielen samotnej televízie, ale aj moderátora Seana Hannityho a žurnalistky Michelle Fields.
Dôvodom sporu je tvrdenie Fields, že 28-ročná herečka a jej matka spoločne užívajú kokaín. Fields to povedala v Hannityho relácii v debate o úmrtiach slávnych ľudí na predávkovanie, ktorú odvysielali vlani 4. februára - dva dni po predávkovaní herca Philipa Seymoura Hoffmana. Matka s dcérou v žalobe uviedli, že Fields sa svojím výrokom snažila naznačiť, že Lindsay Lohan by mohla byť ďalšou celebritou, ktorá sa predávkuje. Televíziu, Hannityho a Fields obvinili z urážky na cti a vedomého spôsobenia citovej ujmy. Žiadajú tiež bližšie nešpecifikované odškodné a zastavenie ďalšej distribúcie spomínanej epizódy relácie.
"Daný segment sme z nášho archívu odstránili ešte minulý rok vo februári a tiež sme sa vo vysielaní ospravedlnili. V tom čase od nás nechceli žiadne peniaze, prekvapilo nás preto, že tak robia práve teraz," vyjadrila sa hovorkyňa televízie.
Lindsay Lohan sa stala známou účinkovaním vo filmoch Pasca na rodičov (1998), Strelený piatok (2003) či Protivné baby (2004). Zahrala si tiež v snímkach V životnej veľkosti (2000), Spoveď kráľovnej strednej školy (2004), Herbie: Na plný plyn (2005), Len trošku šťastia (2006), Atentát v Ambassadore (2006), Rebelka proti svojej vôli (2007) alebo Machete (2010). Vydala aj dva štúdiové albumy - Speak (2004) a o rok neskôr A Little More Personal (Raw). Jej kariéra začala upadať najmä pre problémy s drogami, alkoholom a zákonmi. Porušila niekoľko podmienečných trestov a krátky čas strávila za mrežami. Televízna šou Lindsay, ktorú vysielala americká televízia OWN v marci a apríli 2014, v ôsmich častiach približovala život Lohan v čase, keď sa snažila vrátiť k herectvu.




Americká speváčka Jennifer Hudson a jej britská kolegyňa Rita Ora si zahrajú v seriáli Empire (2015), ktorý začala televízia Fox vysielať minulý mesiac. Predstavitelia televízie zatiaľ neprezradili, v akých úlohách sa speváčky predstavia, pravdepodobne však stvárnia samé seba.
V seriáli odohrávajúcom sa v prostredí fiktívneho hudobného vydavateľstva Empire Entertainment účinkujú v hlavných úlohách Terrence Howard, Taraji P. Henson, Trai Byers, Jussie Smollett , Bryshere Y. Gray, Grace Gealey, Malik Yoba a Kaitlin Doubleday. Vedľajšie postavy stvárňujú napríklad Naomi Campbell, Cuba Gooding Jr., Macy Gray, Courtney Love či Gabourey Sidibe. O soundtrack sa postaral Timbaland.
Jennifer Hudson sa stala známou v roku 2004 ako finalistka tretej sezóny speváckej súťaže American Idol. Na konte má zatiaľ tri štúdiové albumy - Jennifer Hudson (2008), I Remember Me (2011) a JHUD (2014). Okrem spevu sa venuje aj herectvu a modelingu. Jej filmovým debutom bol muzikál Dreamgirls (2006), ktorý jej v roku 2007 vyniesol Oscara, Zlatý glóbus, cenu BAFTA, Critics' Choice Movie Award i Screen Actors Guild Award za herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Následne si zahrala tiež v snímkach ako Sex v meste: Film (2008), Múr nárekov (2008) či Winnie Mandela (2011). Od novembra 2013 má hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy.

Rita Sahatçiu Ora je rodáčkou z kosovskej Prištiny, odkiaľ sa však krátko po narodení s rodinou presťahovala do Londýna, kde vyrastala. Ako speváčka sa po prvý raz predstavila v roku 2007 v skladbe Awkward Craiga Davida. V roku 2011 sa jej podarilo upútať v skladbe DJ-a Fresha s názvom Hot Right Now. Táto pieseň následne dobyla UK Chart, čím sa stala vôbec prvým drum'n'bassovým singlom, ktorému sa to podarilo. Na vrchol britského singlového rebríčka sa dostala aj s vlastnými skladbami How We Do (Party), R.I.P. a I Will Never Let You Down. Svoj zatiaľ jediný štúdiový album s názvom Ora vydala v auguste 2012, pričom s ním dobyla UK Chart. Okrem hudby sa príležitostne venuje aj herectvu, účinkovala napríklad v snímkach Spivs (2004) či Rýchlo a Zbesilo 6 (2013) a tento rok sa predstaví vo filme Päťdesiat odtieňov sivej.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.