4. 2. 2015

PRIESKUM MEDIAN SK

PRIESKUM MEDIAN SK


Súboj o pozíciu jednotky na slovenskom rozhlasovom trhu sa za posledný rok vyostril. Náskok dlhodobo najpočúvanejšieho súkromného Rádia Expres pred verejnoprávnym Rádiom Slovensko sa znížil na dva percentuálne body. Obe rozhlasové stanice pritom dokázali v počúvanosti medziročne narásť.
Prieskum agentúry Median za tretí s štvrtý kvartál roku 2014 nameral Rádiu Expres v kategórii „počúval včera“ počúvanosť 20 percent v kategórii poslucháčov 14 až 79 rokov. Medziročne (oproti rovnakej vlne v roku 2013) Rádio Expres zvýšil výkon o jeden percentuálny bod.
Rádio Slovensko patriace pod RTVS dokázalo za rok narásť v počúvanosti o dva percentuálne body na aktuálnych 18 percent.
Trhová trojka – Fun rádio si medziročne udržalo počúvanosť na úrovni 12 percent. Rovnako aj štvrté najpočúvanejšie Rádio Jemné, ktorého počúvanosť je aj po roku 8 percent a tiež piate najpočúvanejšie Rádio Europa 2 s nezmenenou počúvanosťou 7 percent.
Šieste, tiež verejnoprávne Rádio Regina narástlo vlani v počúvanosti zo 6 na 7 percent. Siedmou najpočúvanejšou rozhlasovou stanicou bolo pred rokom Rádio Viva s počúvanosťou 4 percentá. Aktuálne priečku okupuje ďalší okruh RTVS – Rádio_FM s trojpercentnou počúvanosťou.
Všetkých päť okruhov RTVS si udržalo v treťom a štvrtom štvrťroku 2014 počúvanosť v kategórii „počúval včera“ na úrovni 27 percent, rovnakú malo aj v predošlej vlne prieskumu agentúry Median. Súkromná sieť Rádio Group (Fun rádio + Rádio Európa) poklesla medzi vlnami v počúvanosti o jeden percentuálny bol na aktuálnych 17 percent. Skupina Rádio Services (Rádio Jemné + Rádio Anténa Rock) má nezmenenú počúvanosť 10 percent.
Národný prieskum spotreby, médií a životného štýlu Market & Media & Lifestyle – TGI za tretí a štvrtý kvartál roku 2014 sa uskutočnil v dňoch 23. júna - 14. decembra 2014 na vzorke 4299 občanov SR vo veku 14 až 79 rokov. Celkovo bolo monitorovaných 49 rozhlasových staníc.

Copyright © TASR 2015