1. 2. 2015

ANNIE AWARDS

ANNIE AWARDS

Animovaný film Ako si vycvičiť draka 2 získal šesť cien Annie. Na 42. ročníku udeľovania cien organizácie ASIFA-Hollywood (Association Internationale du Film d'Animation-Hollywood), ktoré sa konalo v sobotu v priestoroch Kalifornskej univerzity v Los Angeles, zvíťazila táto snímka v najprestížnejšej kategórii Najlepší animovaný film nad konkurentmi Škatuliaci, Veľká Šestka, Cheatin', Song of the Sea, Kniha života, Lego príbeh a Kaguya-hime no monogatari (The Tale of Princess Kaguya).
Film Ako si vycvičiť draka 2, ktorý je nominovaný aj na Oscara, si odniesol tiež ceny za najlepšiu réžiu (Dean DeBlois), animáciu postáv (Fabio Lignini), hudbu (John Powell a Jónsi), storyboarding (Truong “Tron” Son Mai) a strih (John K. Carr). Naopak snímka Škatuliaci, ktorá mala trinásť nominácií v deviatich kategóriách, získala len dve ocenenia. Jedno z nich si pripísal na konto Ben Kingsley za Hlasový herecký výkon v animovanom filme. Po jednej cene získali Lego príbeh a Veľká Šestka.
Počas galavečera udelili aj niekoľko cien poroty. Trojica Didier Brunner, Lee Mendelson a Don Lusk získala Winsor McCay Award za celoživotný prínos v oblasti animácie, June Foray Award dostal Charles Solomon za charitatívny vplyv na umenie a priemysel animácie, predstaviteľom spoločnosti Dream Works udelili Ub Iwerks Award za ich softvér Apollo a za výnimočný prínos ocenili The Walt Disney Family Museum.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.