3. 2. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Najvyhrotenejší moment konfliktu medzi nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a maďarským premiérom Viktorom Orbánom na pondelňajšej budapeštianskej tlačovej konferencii maďarská verejnoprávna televízia v správach vynechala. Konštatovalo to dnes internetové vydanie denníka Népszabadság.
Podľa servera štátna televízia v hlavných správach neodvysielala Merkelovej odpoveď na otázku nemeckého novinára, či sa Orbánom používaný pojem "neliberálna demokracia" zmestí do rámca hodnôt Európskej ľudovej strany (EPP), pričom podľa Népszabadságu maďarské i zahraničné médiá postavili svoje spravodajstvo práve na tomto momente.
Merkelová, ktorá absolvovala krátku oficiálnu návštevu Maďarska, odpovedala, že pre ňu korene demokracie boli vždy liberálne. "CDU je postavená na kresťansko-sociálnych, liberálnych a konzervatívnych základoch. O tejto téme ešte budeme musieť prehĺbiť diskusiu," zdôraznila s poznámkou, že s pojmom neliberálna demokracia si nevie čo počať.
"Nie každá demokracia je nutne liberálnou," zopakoval maďarský premiér svoj postoj prezentovaný vlani v lete, ktorý bol odvtedy často citovaný a ostro kritizovaný. "Ak niekto tvrdí, že demokracia je liberálna, tak si vynucuje privilégium pre ideový systém, ktorý ale my nemôžeme akceptovať," dodal Orbán.
Maďarská televízia namiesto toho vyzdvihla z Merkelovej prejavu na Andrássyho univerzite pasáž, v ktorej kancelárka uviedla, že "maďarský premiér je rokovacím partnerom, s ktorým je možné prerokovať všetko a s ktorým je možné trocha aj polemizovať. Ale Viktor Orbán dokáže v záujme európskej jednoty prijať aj kompromisy".
Televízia ďalej citovala z vyjadrenia Merkelovej tú časť, v ktorej vyjadrila, že neverí, že liberalizmus je jediný v demokracii, že jej strana CDU má tri korene - liberálne, kresťansko-sociálne a konzervatívne.
Po uvedenom citáte nasledovala v správach štátnej televízie poznámka poslanca maďarského vládneho Fideszu Gergelya Gulyása, podľa ktorého Merkelová musela zohľadniť vnútropolitické špecifiká svojej krajiny, keď hovorila o liberálnej demokracii. "Kancelárka zrejme musela brať ohľad na to, že v tomto volebnom cykle vládne vo veľkej koalícii, pričom v predchádzajúcom vládla s liberálnou stranou FDP," povedal Gulyás.

Copyright © TASR 2015




Americká herečka a speváčka Lindsay Lohan a jej matka Dina podali na newyorskom najvyššom súde žalobu na televíziu Fox, moderátora Seana Hannityho a žurnalistku Michelle Fields, ktorých obvinili z urážky na cti a vedomého spôsobenia citovej ujmy.
Dôvodom sporu je tvrdenie Fields, že 28-ročná herečka a jej matka spoločne užívajú kokaín. Fields to povedala v Hannityho relácii v debate o úmrtiach slávnych ľudí na predávkovanie, ktorú odvysielali vlani 4. februára - dva dni po predávkovaní herca Philipa Seymoura Hoffmana. Matka s dcérou v žalobe uviedli, že Fields sa svojím výrokom snažila naznačiť, že Lindsay Lohan by mohla byť ďalšou celebritou, ktorá sa predávkuje. Teraz žiadajú bližšie nešpecifikované odškodné a tiež zastavenie ďalšej distribúcie spomínanej epizódy relácie.
Lindsay Lohan sa stala známou účinkovaním vo filmoch Pasca na rodičov (1998), Strelený piatok (2003) či Protivné baby (2004). Zahrala si tiež v snímkach V životnej veľkosti (2000), Spoveď kráľovnej strednej školy (2004), Herbie: Na plný plyn (2005), Len trošku šťastia (2006), Atentát v Ambassadore (2006), Rebelka proti svojej vôli (2007) alebo Machete (2010). Vydala aj dva štúdiové albumy - Speak (2004) a o rok neskôr A Little More Personal (Raw). Jej kariéra začala upadať najmä pre problémy s drogami, alkoholom a zákonmi. Porušila niekoľko podmienečných trestov a krátky čas strávila za mrežami. Televízna šou Lindsay, ktorú vysielala americká televízia OWN v marci a apríli 2014, v ôsmich častiach približovala život Lohan v čase, keď sa snažila vrátiť k herectvu.




Európska komisia navrhla, aby bola z Európskeho fondu na prispôsobenie sa globalizácii (EGF) poskytnutá pomoc stovkám pracovníkov, ktorých prepustili z mediálneho sektora v Grécku. Príspevok vo výške 8,7 milióna eur požadovaný gréckymi úradmi má pomôcť týmto ľuďom pri prechode k novej práci. Návrh bude teraz predložený Európskemu parlamentu a Rade Európskej únie na schválenie. Európska komisárka pre zamestnanosť Marianne Thyssenová k tomu uviedla: "Dnešné rozhodnutie pomôže vyše 1 600 ľuďom pripraviť sa na nové zamestnanie. Grécki pracovníci prechádzajú ťažkým obdobím a my musíme využiť všetky prostriedky, aby sme im pomohli."
Grécko požiadalo o pomoc z EGF po prepustení 1 633 pracovníkov mediálneho sektoru. Z nich 928 pracovalo v 16 vysielacích spoločnostiach a ďalších 709 v tlači. Strata miest bola dôsledkom globálnej finančnej krízy, ktorá ťažko postihla grécku ekonomiku. 

Kanadská herečka Carrie-Anne Moss, známa najmä ako Trinity z trilógie Matrix (1999, 2003, 2003), sa predstaví v pripravovanom seriáli A.K.A. Jessica Jones. Štyridsaťsedemročná rodáčka z mesta Burnaby by sa mala objaviť v úlohe potenciálneho spojenca hlavnej hrdinky Jessicy Jones v podaní Krysten Ritter. "Počas celého trvania jej kariéry Carrie-Anne presvedčivo stvárňovala rôzne typy hrdiniek. Nepochybujem o tom, že svoj talent preukáže aj v tomto seriáli,“ vyjadrila sa výkonná producentka série Melissa Rosenberg.
Projekt, v ktorom si zahrajú aj Mike Colter (Luke Cage), Rachael Taylor (Trish Walker) a David Tennant (Zebediah Killgrave), uvedú na videostreamingovej službe Netflix v priebehu tohto roka. Príbeh seriálu sa bude zameriavať na už spomínanú Jessicu Jones, ktorá v New Yorku vyšetruje prípady spájané s osobami s nadprirodzenými schopnosťami. Po tom, ako sa na scéne objaví Killgrave, nastanú totiž vo svete superhrdinov, ktorého súčasťou bola kedysi aj Jones, veľké zmeny. 
Seriál A.K.A. Jessica Jones je jedným z piatich vzájomne prepojených projektov spoločnosti Netflix. Prvý z nich s názvom Daredevil chcú divákom predstaviť v premiére 10. apríla. V centre diania ďalších seriálov budú zase Iron Fist a Luke Cage. Všetky štyri postavy sa potom objavia aj v minisérii Defenders. 
Carrie-Anne Moss účinkovala okrem spomínanej trilógie Matrix napríklad aj v mysterióznom trileri Memento (2000), vďaka ktorému získala v roku 2002 Independent Spirit Award pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe, a tiež vo filmoch Čokoláda (2000), Snow Cake (2006), Fido (2006), Disturbia (2007), Fireflies in the Garden (2008), Unthinkable (2010) alebo Pompeje (2014). 

2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.