1. 2. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Protest v afganskom hlavnom meste Kábul proti francúzskemu satirickému časopisu Charlie Hebdo sa včera zmenil na násilnú zrážku medzi poriadkovou políciou a demonštrantmi. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na afganskú políciu.
      Niekoľko stoviek demonštrantov sa dnes popoludní zhromaždilo vo východnej časti Kábulu na protest proti tomu, že magazín zverejňuje satirické karikatúry zobrazujúce islamského proroka Mohameda.
      Podľa polície sa protesty začali pokojne, ale skupina ozbrojených provokatérov začala blokovať ulice, hádzať kamene a strieľať do prítomných policajtov. Tí zareagovali privolaním posíl a streľbou do vzduchu, aby dav rozohnali.
      V jednej chvíli sa dav pokúsil zaútočiť na niektoré vládne budovy a miestnu banku, ale zablokovala ho polícia. Osem demonštrantov utrpelo zranenia a pri streľbe bol zranený aj jeden policajný príslušník.
      Predstaviteľ polície ešte uviedol, že nikoho nezatkli a incident 
vyšetrujú.

Nové číslo francúzskeho ľavicového týždenníka Charlie Hebdo sa tento týždeň v novinových stánkoch neobjaví.
      Týždenník, ktorého parížskych redaktorov vyvraždili začiatkom januára radikálni islamisti, vytlačil takmer 7 miliónov výtlačkov nového čísla. Podľa internetovej stránky magazínu pôjde nový Charlie Hebdo do distribúcie niekedy v nasledujúcich týždňoch.
      Michel Salion, hovorca distribučnej spoločnosti MPL, potvrdil, že termín vydania nasledujúceho čísla ešte nestanovili, ale uistil čitateľov, že Charlie Hebdo "má svoju budúcnosť".
      "Redaktori týždenníka momentálne oddychujú po tom, čo pochovali svojich zavraždených kolegov," uviedol Salion.
      Titulná strana nového čísla bude zobrazovať proroka Mohameda, držiaceho transparent s nápisom "JE SUIS CHARLIE" (Som Charlie) pod titulkom "TOUT EST PARDONNE" (Všetko je odpustené).


Copyright © TASR 2015