2. 2. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Saudskoarabského blogera a ľudskoprávneho aktivistu Raífa Badávího navrhli dvaja nórski poslanci Nobelovmu výboru parlamentu v Osle, ktorý o udelení ceny rozhoduje, informovala v nedeľu nórska agentúra NTB. "Bez dodržiavania ľudských práv a slobody vyjadrovania nie je možné vyriešenie konfliktov," vysvetlila rozhodnutie poslancov Karin Andersenová zo Socialistickej ľavicovej strany. Badávího odsúdili v Saudskej Arábii za údajnú urážku islamu na domáce väzenie a 1000 rán bičom. Prvých 50 rán bičom mu už začiatkom januára udelili.
Mladíka odsúdili po tom, ako na vlastnom internetovom fóre údajne urážal islam. Okrem toho mu nariadili aj zaplatenie pokuty vo výške milión saudskoarabských rialov, v prepočte až takmer štvrť milióna eur. Podľa ľudskoprávnych organizácií je to len jeden z množstva podobných prípadov v krajine. V roku 2013 Badávího pôvodne odsúdili na sedemročné väzenie a 600 rán bičom. Potom, ako sa odvolal, však sudca rozsudok sprísnil. Badávího deti a manželka po rozsudku ušli do Kanady.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.