2. 2. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Zo štúdií v bahrajnskej metropole Manáma začala uplynulú nedeľu vysielať nová spravodajská televízia Alarab, ktorej ambíciou je konkurovať už dobre známym regionálnym TV staniciam al-Džazíra a al-Arabíja.
Novú televíziu, ktorá vysiela cez satelit 24 hodín denne, finančne podporuje saudskoarabský princ al-Walíd bin Talál.
Televízia zamestnáva 280 novinárov a členov štábov pôsobiacich v 30 krajinách sveta. Jej založenie je reakciou na "reálnu potrebu nezávislej a nestrannej televízie" v regióne, uviedol v nedeľu generálny riaditeľ televízie Džamál Chašogi.
Vo svojom prvom spravodajskom bloku televízia dala priestor aj lídrovi najväčšej šiitskej opozičnej skupiny v Bahrajne Chalílovi Marzúkovi, ktorý skritizoval rozhodnutie vlády odobrať štátne občianstvo 72 osobám.
Okrem toho v spravodajskom bloku dominovala násilná smrť japonského rukojemníka extrémistickej organizácie Islamský štát, politický chaos v Jemene či násilnosti v Egypte.
Prvou panarabskou televíziou je al-Džazíra, ktorá sídli v Katare a vysiela od roku 1996. Od roku 2003 jej konkuruje televízia al-Arabíja, ktorá má sídlo v Spojených arabských emirátoch a za ktorou je tiež saudskoarabský kapitál. Obe stanice sú často terčom kritiky za to, že odrážajú názory svojich podporovateľov, čo sa údajne najviac prejavilo počas tzv. arabskej jari a revolúcií proti autoritárskym režimom.
Okrem týchto dvoch televízií má Alarab v arabskom svete aj ďalších konkurentov: Sky News Arabia, vysielania France 24 a BBC v arabčine, tureckú televíziu TRT, americkú Al-Horra či spravodajskú televíziu Russia Today.

Príbuzní austrálskeho novinára panarabskej televízie al-Džazíra sa dnes poďakovali austrálskej vláde za pomoc pri jeho prepustení z egyptského väzenia a ocenili aj podporu austrálskej verejnosti. Súčasne však upozornili, že prepustený novinár Peter Greste bude bojovať za oslobodenie svojich dvoch kolegov, ktorých egyptské úrady odsúdili a uväznili spolu s ním.
Trojica novinárov: Peter Greste, Baher Mohamed a Mohamed Fahmy, bola vlani egyptským súdom odsúdená na tresty v trvaní od sedem do desať rokov. Súd ich odsúdil za šírenie nepravdivých informácií s cieľom pomôcť "teroristickej organizácii", ktorou malo byť medzičasom v Egypte zakázané Moslimské bratstvo.
Novinári kvôli tomu údajne v jednom z káhirských hotelov vytvorili tlačové stredisko. Nasnímané zábery upravovali vraj tak, aby vyvolávali u divákov dojem, že v Egypte je občianska vojna a hrozí kolaps. Išlo o zábery z nepokojov, ktoré v krajine vypukli v roku 2013, keď armáda zosadila islamistického prezidenta Muhammada Mursího, ktorý sa do funkcie dostal v roku 2012 prostredníctvom demokratických volieb a s podporou Moslimského bratstva.
Greste sa v nedeľu po prepustení z káhirskej väznice a deportácii z Egypta na Cypre stretol so svojím bratom Mikom.
Austrálska vláda potvrdila Grestovo prepustenie na slobodu. Jej ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová novinárov informovala, že Greste si chce najprv trochu odpočinúť, ale do Austrálie sa chce vrátiť čo najskôr, aby sa stretol s rodinou a priateľmi.
Člen austrálskej vlády Malcolm Turnbull v rozhovore pre rozhlasovú stanicu ABC uviedol, že Grestovo "uväznenie bolo v prvom rade politickým rozhodnutím", takže aj jeho prepustenie na slobodu po vyše 400 dňoch strávených vo väzení je "politickým rozhodnutím" Egypta.
V Katare sídliaca panarabská televízia al-Džazíra vyzvala egyptské úrady, aby prepustili aj zvyšných dvoch novinárov. Grestovo oslobodenie označila al-Džazíra za "dobrú správu", ale upozornila súčasne, že "to nestačí".
Austrálčan Peter Greste bol korešpondentom al-Džazíry so sídlom v Keni. Spolu s ním bol odsúdený aj Mohamed Fahmy, ktorý má dvojité kanadsko-egyptské občianstvo a ktorý bol šéfom káhirskej redakcie anglického vysielania al-Džazíry. Tretím odsúdeným je egyptský novinár Bahir Muhammad.

Česko budú na Veľkej cene Eurovízie 2015 (Eurovision Song Contest) vo Viedni reprezentovať Marta Jandová a Václav Noid Bárta s duetom Hope Never Dies. Rozhodla o tom odborná porota, informoval server iDnes.cz.
Finále pesničkovej súťaže odvysiela Česká televízia v priamom prenose 23. mája.
Michael Kocáb, ktorý bol členom odbornej poroty, povedal, že vybraná pieseň má "veľmi osobitý, pekný refrén," ktorý "môže zapôsobiť".
Ďalší z členov poroty, hudobník Ondřej Soukup povedal, že "európske publikum nerieši, ako je kto u nás populárny, ale aké má charizma a ako spieva. Každý má príležitosť iba tri minúty".
Jandová a Bárta budú spievať v druhom semifinálovom kole, ktoré odvysiela kanál ČT art. Semifinále aj finále bude v ČT komentovať Aleš Háma, informoval iDnes.cz.
Veľká cena Eurovízie je jedným z najdlhšie trvajúcich televíznych programov na svete. Jej začiatky siahajú do 50. rokov minulého storočia, kedy mala súťaž pomôcť upevňovať ducha jednoty po druhej svetovej vojne. Tento rok sa v rakúskej metropole uskutoční jej 60. ročník. V súboji interpretov má profesionálna porota 50% váhu hlasov a ďalšiu polovicu si delia diváci. Má sa tak predísť preferenčnému krajanskému hlasovaniu a zabezpečiť, že Eurovíziu vyhrá tá najkvalitnejšia skladba.
Vlani v súťaži zvíťazil bradatý rakúsky travesty umelec Tom Neuwirth, ktorý vystupuje pod umeleckým menom Conchita Wurst. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v októbri na návšteve Viedne povedal, že speváčka zmenila známe podujatie, často kritizované za gýčové vystúpenia, na "chvíľu vzdelávania v otázke ľudských práv", a to svojím bojom za rozmanitosť a toleranciu.
Usporiadateľom jubilejného ročníka je rakúska televízna a rozhlasová spoločnosť ORF, 19. a 21. mája prebehnú dve semifinálové kolá, veľké finále potom v sobotu 23. mája. Miestom bude známa viedenská Stadthalle.
Slovensko sa opätovne na Veľkej cene Eurovízie nezúčastní.

Copyright © TASR 2015