6. 2. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Sociálna sieť Twitter zaznamenala v štvrtom kvartáli nárast príjmov o 97 %. V štvrťroku, ktorý sa skončil 31. decembra, spoločnosť dosiahla príjmy vo výške 479 mil. USD. V rovnakom období predchádzajúceho roka spoločnosť dosiahla príjmy 243 mil. USD. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters počítali s príjmami vo výške 453,1 mil. USD. Počet aktívnych užívateľov sociálnej siete Twitter bol v štvrtom kvartáli vo výške 288 mil., čo znamená nárast o 1,4 %.
Firma Twitter zaznamenala v sledovanom období čistú stratu vo výške 125 mil. USD, teda 20 centov na akciu. Po očistení o niektoré položky firma dosiahla zisk vo výške 12 centov na akciu. Tento výsledok prekonal očakávania analytikov, ktorí predpokladali, že upravený zisk bude vo výške 6 centov na akciu.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Lajos Simicska

Šéfovia viacerých pravicových médií patriacich maďarskému mediálnemu magnátovi Lajosovi Simicskovi dnes odstúpili zo svojich funkcií. Vo vyhlásení, ktoré dnes zverejnilo internetové vydanie Magyar Nemzet, sa odstúpivší predstavitelia médií odvolali pri tomto kroku na svoje svedomie, podľa pozorovateľov zrejme nechcú bojovať proti Orbánovi.
Veľkopodnikateľ Simicska bol jedným z najvýznamnejších spojencov vládnej strany Fidesz, jeho vzťah s premiérom Viktorom Orbánom sa však v poslednom čase narušil a vo štvrtok sa vyhrážal Orbánovi "totálnou mediálnou vojnou".
Z funkcie odišiel šéfredaktor denníka Magyar Nemzet a šéf Hír Televízió Gábor Liszkay, šéfredaktor Lánchíd Rádió Ottó Gajdics, šéfredaktor internetového vydania Magyar Nemzet Gábor Élő, zástupca generálneho riaditeľa Hír TV Péter Szikszai a zástupcovia šéfredaktora Magyar Nemzet Péter Csermely a Szabolcs Szerető.
Simicska vo vyjadreniach pre viaceré médiá netajil prekvapenie a abdikáciu označil za zradu. Na adresu premiéra sa vyjadril mimoriadne hrubo. Avizoval, že z redakcií uvedených médií prepustí všetkých "orbánovcov" a "zajtra ich oboznámi s novou štruktúrou".
V rozhovore pre spravodajský server Origo.hu ešte pred odstúpením predstaviteľov médií dnes Simicska vyhlásil, že nová rovná reklamná daň, ktorú chce zaviesť Orbánova vláda, by zaťažila jeho mediálne impérium miliardami forintov. Avšak podľa jeho slov nejde o peniaze, ale o princípy. "Viktor Orbán potrebuje iba jemu lojálne médiá, kritické a nepriateľské médiá preto znemožní," povedal.
Po tom, čo vláda zaviedla progresívnu mediálnu daň, ktorá sa najviac dotkla protivládnej komerčnej televízie RTL Klub s nemeckými vlastníkmi, avizoval Orbánov kabinet rovnú daň, čím by však stúpli daňové povinnosti ostatných médií.
Simicska vo štvrtok ľavicovému denníku Népszava povedal, že mediálna vojna sa môže zmeniť na totálnu vojnu, ak vláda naozaj zavedie rovnú daň v rámci zmierenia s televíziou RTL Klub. Rovnú daň vo výške piatich percent označil veľkopodnikateľ za "ďalší útok na demokraciu".

Copyright © TASR 2015