2. 2. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Novinár katarskej televízie al-Džazíra, kanadský Egypťan Mohamed Fahmy, by mal byť do niekoľkých dní prepustení z egyptského väzenia. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na bezpečnostného predstaviteľa.
Podľa predstaviteľa sa v súčasnosti dokončuje administratívna príprava, ktorá úradom umožní Fahmyho deportovať do Kanady.

Dnes opustil krajinu aj Peter Greste, ďalší novinár televízie al-Džazíra. Vrátil sa do rodnej Austrálie po tom, ako strávil 400 dní vo väznici v Káhire. Medzi obvineniami voči nemu bolo aj napomáhanie teroristickej skupine. Informovala o tom agentúra Reuters.
Zatiaľ nie sú známe bližšie informácie o treťom uväznenom novinárovi, Egypťanovi Bahírovi Muhammadovi. Trojica novinárov bola odsúdená na tresty od sedem do desať rokov. Údajne rozširovali klamstvá, aby pomáhali "teroristickej organizácii", ktorou malo byť Moslimské bratstvo.
Veľa obyvateľov Egypta vníma katarskú spravodajskú televíziu al-Džazíra ako silu odhodlanú destabilizovať Egypt. Toto videnie podporujú aj miestne médiá. Úrady televíziu obviňujú z podpory Moslimskému bratstvu.

Správy o zabití japonského novinára Kendžiho Gota militantmi z Islamského štátu (IS) spôsobili v Japonsku šok a žiaľ. Mnohí sa modlili za jeho prepustenie zo zajatia, napísala dnes tlačová agentúra AP.
Ako novinár sa venoval príbehom bezmocných ľudí a detí v krajinách postihnutých vojnou alebo prírodnou katastrofou, ako bola aj tá na severe Japonska, keď ho zasiahlo ničivé zemetrasenie a cunami.
"Chcem ľudí objímať. Je to najlepší spôsob, ako s nimi nadviazať kontakt," vravieval Goto (47) o svojej práci. "Keď ich objímam, môžem sa s nimi rozprávať. Môžem si vypočuť ich názory - ich bolesti a nádeje," vysvetľoval.
Goto, s vlasmi učesanými do dlhého chvosta, mal priateľský bezstarostný smiech. Bol to ostrieľaný reportér na voľnej nohe, často pracoval s inými filmármi a japonskými televíznymi producentmi. Jeho názory dostávali často priestor v hlavných japonských médiách.
V roku 2005 napísal knihu o utrpení detí v africkej Sierre Leone a dal jej názov "Chceme mier, nie diamanty".
Goto však vždy zdôrazňoval, že nie je vojnový reportér. Trval na tom, že len rozpráva príbehy bežných ľudí, ktorí žijú trochu ďalej od vojnovej zóny. To ho zaviedlo do utečeneckých táborov a sirotincov. Rozprával príbehy detí, ktoré trpeli násilím, hladom a nočnými morami.
Jeho čaro a poctivosť ľudia ocenili priam záplavou podpory, keď sa vláda snažila zariadiť jeho prepustenie.
Stránka na Facebooku, ktorú založili po minulomesačnom zverejnení prvého videa militantov, rýchlo zaznamenala desaťtisíce "lajkov". Objavili sa na nej fotografie ľudí z celého sveta, na ktorých držia rukou písaný nápis "I am Kenji" (Ja som Kendži).
"Kendži žije ďalej - vo všetkých našich srdciach. V našej každodennej práci," napísal tvorca stránky a filmár Taku Nišimae, ktorý žije v New Yorku.
Tí, ktorí Gota poznali, povedali, že to bol mierny, láskavý a čestný muž. V uliciach Tokia dnes mnoho ľudí zvieralo v rukách mimoriadne vydanie denníka Jomiuri s najnovšími správami o vražde novinára.
Japonská vláda dnes po zabití novinára Gota nariadila zvýšené bezpečnostné opatrenia, napríklad na letiskách, ale aj na japonských veľvyslanectvách a školách v zahraničí. Kabinet tiež vyhlásil, že bude ďalej poskytovať nevojenskú pomoc v boji proti terorizmu.
Skutočnosť, že sa nepodarilo zachrániť Gotov život, vyvoláva obrovské obavy o jordánskeho pilota, takisto zajatého Islamským štátom.
Gotova poprava militantmi však definitívne rozdrvila všetky nádeje jeho rodiny a priateľov na záchranu.
"Kendži zomrel a srdce mám zlomené. Po takej tragickej smrti mi neostali žiadne slová," povedala novinárom Gotova matka Džunko Išidová.
"Dúfal som, že Kendži príde domov," povedal Gotov brat Džuniči Goto. "Dúfal som, že sa vráti a poďakuje sa každému za záchranu, ale už sa to nestane. Som trpko sklamaný," dodal brat.
Podľa priateľov a rodiny odcestoval Goto do Sýrie vlani koncom októbra, aby sa pokúsil zachrániť priateľa - 42-ročného Harunu Jukawu, ktorého IS zajal v august. Podľa skôr zverejneného videa militanti ho už zabili.
"Bol dobrý a bol odvážny," povedal Jukawov otec Šoiči. "Pokúsil sa zachrániť môjho syna."
"Úplne mi to trhá srdce," dodal chvejúci sa Šoiči a plakal. "Ľudia zabíjajú iných ľudí - je to žalostné. Ako sa môže niečo také diať?"

Copyright © TASR 2015