3. 2. 2015

Zomrel Pavel Medek

Zomrel Pavel Medek

Vo veku 63 rokov zomrel český prekladateľ Pavel Medek. Rodák z Vysokého Mýta naposledy vydýchol v pondelok 2. februára. Krátko pred smrťou ešte zostavil zborník poviedok z časopisu Black Mask, ktorý by mal vyjsť na jeseň. "Nečakaná smrť Pavla Medeka ma osobne veľmi zasiahla. Poznali sme sa viac ako 25 rokov a mal som tú česť vydať Pavlovi tri tucty kníh. Bol výborným znalcom fantastickej literatúry a to sa vždy prejavilo pri jeho profesionálnej a precíznej práci s textom. Jeho zborník To nejlepší z Black Mask, ktorý mi odovzdal pred 14 dňami, tak bude, bohužiaľ, jeho posledný," uviedol programový riaditeľ vydavateľstva Albatros Ondřej Müller.
Pavel Medek sa narodil 3. januára 1952. Spolu s bratom Vladimírom Medekom preložili do češtiny knižnú sériu anglickej spisovateľky J. K. Rowling o čarodejníkovi Harrym Potterovi. Pavel Medek sa postaral o preklady častí Harry Potter a Väzeň z Azkabanu (1999), Harry Potter a Fénixov rád (2003), Harry Potter a Polovičný princ (2005) a Harry Potter a Dary smrti (2007). Prekladal tiež diela Poula Andersona, Henryho Kuttnera, Roberta Blocha, Orsona Scotta Carda, Georgea R. R. Martina a ďalších. Spolupracoval aj s televíziou, pričom sa podieľal napríklad na českom preklade seriálu Kojak (1973 - 1978).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané