2. 2. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Stav vyšetrovania kauzy odpočúvania novinárov opäť preskúma vedenie generálnej prokuratúry. Dozorujúci prokurátor Jozef Čentéš mal podľa pokynov ukončiť prípravné konanie v tejto kauze do 30. januára 2015. "Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky opakovane preskúma vyšetrovací a dozorový spis a posúdi zákonnosť a rýchlosť vykonávania dôkazných prostriedkov v prípravnom konaní a tiež zákonnosť výkonu právomocí dozorovým prokurátorom," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Ďalšie informácie poskytne prokuratúra až po preskúmaní spisov.
Kauzu, pre ktorú skončil vo funkcii vtedajší minister obrany Ľubomír Galko, chceli na prokuratúre pôvodne uzavrieť do konca septembra minulého roku. Potom lehotu posunuli na 28. novembra. Dozorujúci prokurátor to však nestihol. Nariadili preto previerku spisov. Šufliarsky po analýze skonštatoval čiastočné prieťahy v postupe policajného vyšetrovateľa. Nezákonný postup vyšetrovateľa pri vykonávaní dôkazov nezistil. Okrem toho vo vyšetrovaní odpočúvania objavili nové skutky. "Objavili sa tam ďalšie skutky, teraz, po toľkých rokoch," povedal vlani v decembri generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Šéf prokuratúry nechcel spresniť, či ide o ďalšie odpočúvania alebo o aké skutky ide. Nové zistenia v kauze sa podľa prokuratúry nemali dotknúť dodržania januárovej lehoty.
Kauza odpočúvania prepukla v novembri 2011, keď viaceré médiá informovali o operácii v rámci Vojenského obranného spravodajstva. To odpočúvalo mobilný telefón vtedajšieho generálneho riaditeľa televízie TA3 Michala Gučíka ako aj niekoľkých novinárov z denníka Pravda a ďalších ľudí. V dôsledku aféry prišiel o kreslo vtedajší minister obrany Galko zo SaS. V kauze je obvinený bývalý šéf Vojenského obranného spravodajstva Pavol B. a ďalší štyria vojenskí agenti.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.