10. 6. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



The AP and Al Jazeera Bombing Exposes Israel's Relationship to a Free Press  | The New Republic

Izraelská armáda po svojom kontroverznom nálete na budovu s redakciami médií v palestínskom pásme Gazy spred niekoľkých týždňov podrobne rozpracovala a vysvetlila dôvody zničenia tejto výškovej budovy. V utorok o tom informovala tlačová agentúra DPA.
Radikálne palestínske hnutie Hamas pracovalo v budove na technológii, ktorá mala narušiť pôsobenie protiraketového systému Izraela s názvom Železná kupola, uviedla armáda v utorok vo vyhlásení. Dodala, že v budove bolo na tento účel uskladnené špeciálne zariadenie.
Podľa armádneho vyhlásenia bolo toto zariadenie možné zničiť zrútením výškovej budovy.
Izraelské vzdušné sily zaútočili na výškovú budovu v Gaze v polovici mája, keď prebiehal najnovší ozbrojený konflikt medzi Izraelom a palestínskymi militantmi.
Zničené boli okrem iných redakcie americkej tlačovej agentúry Associated Press (AP) a katarskej televíznej stanice al-Džazíra.
Izrael pred náletom vopred varoval obyvateľov Gazy.
Agentúra AP reagovala na útok so zdesením a združenia novinárov vyjadrili vážne obavy z vývoja situácie.
Izraelská armáda najprv útok odôvodňovala menej jasne či konkrétne a uviedla len, že budovu využívala aj vojenská tajná služba Hamasu, ktoré v pásme Gazy vládne.


Talk of Trump 2024 run builds as legal pressure intensifies

Bývalý prezident USA Donald Trump ocenil rozhodnutie Nigérie na neurčitú dobu zablokovať na svojom území prístup na sociálnu sieť Twitter. V stredu o tom informovala agentúra DPA.
Prístup na Twitter a Facebook by podľa Trumpa mali zablokovať aj ďalšie krajiny, keďže tieto sociálne siete nerešpektujú slobodu prejavu, napísal exprezident ešte v utorok na svojej webovej stránke donaldjtrump.com.
Dodal, že tak možno mal spraviť on sám, keď bol prezidentom USA v rokoch 2016–20, ale riaditeľ spoločnosti Facebook Mark "Zuckerberg mi stále volal a chodil do Bieleho domu na večeru, kde mi hovoril, aký som skvelý".
Svoj príspevok ukončil otázkou: "2024?", čím odkazoval na svoju možnú kandidatúru v prezidentských voľbách v roku 2024, o ktorej sa už nedávno zmienil aj počas svojho prejavu na zjazde Republikánskej strany v štáte Severná Karolína.
Nigéria oznámila zablokovanie prístupu na Twitter minulý piatok z dôvodu jeho používania na aktivity "schopné narušiť korporátnu existenciu Nigérie". Stalo sa tak dva dni po tom, čo Twitter zmazal príspevok nigérijského prezidenta Muhammada Buhariho pre porušovanie pravidiel a zablokoval na 12 hodín jeho profil .
Prezident sa v zmazanom príspevku vyhrážal povstaleckej skupine na juhovýchode krajiny, ktorú nigérijská vláda obviňuje z útokov na políciu a vládne budovy.
Sociálne siete Facebook, Twitter, Instagram, YouTube a Snapchat zablokovali účty Donalda Trumpa po tom, ako jeho stúpenci 6. januára vtrhli do budovy washingtonského Kapitolu. Reagovali tým na Trumpom stále opakované, ničím nepodložené tvrdenia a zmanipulovaní vlaňajších prezidentských volieb v USA a s nimi súvisiace riziko podnecovania násilností.
Twitter sa už dávnejšie vyjadril, že obnovenie Trumpovho účtu neplánuje. Vedenie Facebooku len nedávno oznámilo, že exprezidentov účet na tejto sociálnej sieti bude zablokovaný najmenej do januára 2023.

 

Copyright © TASR 2021

 


Za utorkovým výpadkom, ktorý zasiahol spoločnosť Fastly a na krátko odstavil popredné svetové webstránky, je podľa firmy softvérová chyba. Tá sa podľa nej spustila, keď zákazník zmenil nastavenie.
V dôsledku problému vo Fastly, ktorá poskytuje cloud computingové služby, sa používatelia nemohli pripojiť k viacerým webstránkam, ako napríklad novín The New York Times a The Guardian, platforiem Twitch a Reddit či britskej vlády.
„Zažili sme globálny výpadok pre neobjavenú softvérovú chybu, ktorá sa objavila 8. júna, keď ju spustila platná zmena konfigurácie zákazníka,“ vysvetlil v blogu viceprezident Fastly pre techniku a infraštruktúru Nick Rockwell. Výpadok bol podľa neho „rozsiahly a závažný“, ale firma ho rýchlo identifikovala, izolovala a odstavila. Po 49 minútach už fungovala väčšina jej siete.
Chyba bola súčasťou májovej aktualizácie softvéru. Fastly sa podľa Rockwella usiluje zistiť, prečo na ňu neprišli už počas testovania.
Utorkový incident podľa agentúry AP zdôrazňuje, ako je internet vo svete závislý od spoločností ako Fastly, ktoré fungujú „v zákulisí“ a poskytujú dôležitú infraštruktúru, a posilňuje obavy z ich zraniteľnosti voči vážnejším narušeniam činnosti.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.