10. 6. 2021

Desiaty ročník Slovak Press Photo sa ponesie v znamení zmien

Desiaty ročník Slovak Press Photo

 SLOVAK PRESS PHOTO 

sa ponesie v znamení zmien

Jubilejný desiaty ročník súťaže Slovak Press Photo prinesie viacero zmien, za ktorými je pandémia koronavírusu. Asi najväčšou zmenou prejde výstava víťazných fotografií, ktorá sa bude konať v exteriéri. Celá súťaž, ktorá sa začína vo štvrtok 10. júna, bude mať upravené súťažné kategórie, medzinárodnú porotu a tiež nový systém registrácie pre súťažiacich. V tlačovej správe o tom informovala Jana Garvoldtová, riaditeľka súťaže Slovak Press Photo.

Pandémia COVID-19 poznačila už minulý ročník súťaže. Podľa Garvoldtovej priniesol mnoho príležitostí a situácií, ktoré si zaslúžili zachytenie na fotografii. „Mnohé obmedzenia nám umožnili aktívne pracovať na zlepšení projektu aj po technickej stránke, ktorého výsledkom je nová atraktívna a intuitívna registrácia pre súťažiacich,“ tvrdí Garvoldtová.

Súťažiacich, ktorí svoje práce môžu prihlasovať od 10. júna do 10. augusta, čaká prepracovanejší systém prihlasovania ich prác. Pri registrácii na portáli Slovak Press Photo získajú jedinečný ID kód, ktorým sa môžu k svojej prihláške znova vrátiť a aktualizovať ju. Do súťaže sa môžu zapojiť fotografi, ktorí tvoria pre médiá, ako aj mladí začínajúci fotografi a študenti do 26 rokov, pričom zapojenie študentov denného štúdia do súťaže je v tomto ročníku bezplatné.

Porotu desiateho ročníka tvoria Kadir van Lohuizen z Holandska, Yuri Kozyrev z Ruska, Jindřich Štreit a Roman Vondrouš z Českej republiky a Jana Hojstričová zo Slovenska. Porota bude súťažné práce vyhodnocovať od 13. do 16. augusta. Súťažiaci sa môžu realizovať v kategóriách Aktualita, Reportáž, Portrét, Šport, Príroda a životné prostredie, Svet umenia a kultúry, Mladí fotografi do 26 rokov a študenti, Dlhodobý dokument a Každodenný život. Osobitnou kategóriou je Grant Bratislavy, ktorá sa každoročne koná pod záštitou primátora hlavného mesta SR Bratislavy. Víťaz tejto kategórie, ktorej ukážky navrhne porota a vyberie primátor Bratislavy Matúš Vallo, získa štipendium v hodnote 2 000 eur na fotografovanie premien Bratislavy.

Vyhlásenie výsledkov súťaže sa uskutoční 24. septembra, víťazné práce vystavia vo verejnom priestore Vajanského nábrežia pri Propeleri od 24. septembra do 31. októbra.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.