7. 6. 2021

Proces so Štefanom Ághom

Proces so Štefanom Ághom 

 
 
Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku pokračuje v pondelok hlavné pojednávanie so Štefanom Á., obžalovaným v kauze dvoch televíznych zmeniek TV Markíza.
Predvolaní sú štyria svedkovia, medzi nimi bývalí riaditelia televízie Václav Mika, Zuzana Ťapáková a Matthias Settele. Ako prvý predstúpil pred súd Settele, ktorého výpoveď tlmočia z nemeckého jazyka. Obžalovaný, ako aj jeho nový právny zástupca Štefan Neszméry, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta a právni zástupcovia TV Markíza sa na proces dostavili.
"Nepoznám obžalovaného. Som riaditeľom od roku 2013 a až v roku 2016 som sa dozvedel o existencii týchto zmeniek. Informoval som nadriadených. Iné vedomosti o zmenkách nemám," vypovedal Settele. Podľa vlastných slov sa nikdy nestretol so Štefanom Á. a ani odsúdeným podnikateľom Marianom Kočnerom. Ako povedal, interne vyšetrovali s nadriadenými dokumenty týkajúce sa zmeniek.
Naposledy sa vo veci konalo vo štvrtok 3. júna. Proces je naplánovaný aj na 30. júna a 6. júla. Vo štvrtok vypovedal Kočner a odsúdený exriaditeľ TV Markíza Pavol Rusko vypovedať odmietol.
Pojednávanie so Štefanom Á. sa začalo minulý rok v závere novembra. Obžalovaný vinu popiera a vyhlasuje, že žiadne zmenky nesfalšoval a ním podpísané zmenky sú pravé. Obžalobu podal prokurátor ÚŠP Šanta v júni minulého roka. Zmenky boli v sume 34,5 milióna eur.
Štefan Á. v minulosti figuroval v kauze, v ktorej 12. januára tohto roku Najvyšší súd SR právoplatne odsúdil Ruska a Kočnera na 19-ročné tresty odňatia slobody, ako obvinený. Štefana Á., označovaného v kauze Gamatex za pravú ruku Kočnera, vylúčili na samostatné konanie. Počas procesu s odsúdenou dvojicou vypovedal ako svedok v júli 2019.
 V prípae zmeniek televízie Markíza je predvolaná Zuzana Ťapáková
Ani ďalšia bývalá riaditeľka TV Markíza Zuzana Ťapáková nemala informácie o existencii dvoch zmeniek, ktoré sú predmetom súdneho procesu, kde figuruje obžalovaný Štefan Á.
V takom duchu vypovedala Ťapáková v pondelok pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Pred ňou vypovedal súčasný riaditeľ Matthias Settele a popoludní by mal vypovedať ďalší exriaditeľ televízie Václav Mika.
"O zmenkách som nevedela, nemala som žiadnu vedomosť. Moja výpoveď v podstate lícuje výpovede, ktoré už som absolvovala ešte predtým v kauze zmenky, a takisto počas môjho pôsobenia ako generálnej riaditeľky nefigurovali v účtovníctve. V tom čase prechádzala spoločnosť pod novú americkú spoločnosť Media Time Warner a podliehala veľmi prísnym, veľmi striktným auditom,“ povedala médiám Ťapáková.
Ďalší exriaditeľ televízie Vladimír Repčík by mal vypovedať 30. júna. Pojednávanie je naplánované aj na začiatok júla.
Pojednávanie so Štefanom Á. sa začalo minulý rok v závere novembra. Obžalovaný vinu popiera a vyhlasuje, že žiadne zmenky nesfalšoval a ním podpísané zmenky sú pravé. Obžalobu podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta v júni minulého roka. Zmenky boli v sume 34,5 milióna eur. 

Na súde s Ághom v kauze zmeniek vypovedajú exriaditelia Markízy - SME
Bývalí riaditelia TV Markíza, nástupcovia odsúdeného Pavla Ruska nemohli vedieť o existencii dvoch zmeniek, ktoré sú predmetom pojednávania na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Domnieva sa to obžalovaný Štefan Á. Reagoval tak na výpoveď súčasného riaditeľa televízie Matthiasa Setteleho, ktorý je v televízii od roku 2013 a o zmenkách sa dozvedel v roku 2016.
"Je tam od roku 2013 doteraz. To znamená, že asi keď si preberal firmu, tak si zrejme prezrel účtovníctvo. Pochybujem, že si niekto vie prezrieť účtovníctvo za 20 rokov, ale budiš a že nenašiel žiadne zmienky o zmenkách,“ povedal médiám Štefan Á.
Vysvetľuje si to tak, že zmenky do účtovníctva neboli dané. "Ja som vo svojej odpovedi hovoril o tom, že to bola povinnosť Ruska a Silvie Klaus-Volzovej to tam vložiť. Oni v tom čase v roku 2000 boli dvaja konatelia Markíza - Slovakia. Čiže ak to tam oni nevložili, tak nemôže o tom vedieť pán Settele, nebude o tom vedieť Zuzana Ťapáková, ani Vladimír Repčík. Všetci následní riaditelia o tom nemohli vedieť," zdôraznil obžalovaný.
"Ak niekto si nesplnil svoju povinnosť v roku 2000, tak o tom nemôžu vedieť. Čiže svedecké výpovede budú o tom," povedal. Ruska videl naposledy v roku 1998 a potom v roku 2016. "V živote som sa s ním nestretol odvtedy. Videl som ho asi dvakrát náhodne. Čiže nemohol som mať tieto informácie. Ja ako vlastník zmeniek takú povinnosť nemám,“ vysvetlil Štefan Á.
V kauze v pondelok vypovedal Settele a Ťapáková. Na programe je i výpoveď ďalšieho exriaditeľa Václava Miku. Repčík by mal vypovedať 30. júna.
Pojednávanie so Štefanom Á. sa začalo minulý rok v závere novembra. Obžalovaný vinu popiera a vyhlasuje, že žiadne zmenky nesfalšoval a ním podpísané zmenky sú pravé. Obžalobu podal prokurátor ÚŠP Ján Šanta v júni minulého roka. Zmenky boli v sume 34,5 milióna eur.

 

Copyright © TASR 2021

 


Vávclav Mika na Špecializovanom trestnom súde v kauze zmeniek
O existencii miliónových zmeniek, za ktorých vyplatenie mala ručiť televízia Markíza, nevedel ani bývalý generálny riaditeľ televízie Václav Mika. Uviedol to vo svojej výpovedi pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku v rámci procesu so Štefanom A., ktorý je obžalovaný z ich falšovania. Mika podľa vlastných slov pôsobil v pozícii konateľa a generálneho riaditeľa televízie v rokoch 2006 až 2010 a oboznamoval sa so všetkou potrebnou dokumentáciou. O existencii zmeniek sa však dozvedel až v roku 2018, keď bola celá vec medializovaná.
Mika vo výpovedi zdôraznil, že pokiaľ by zmenky boli v dokumentácii televízie uvedené, musel by o tom vedieť. „Mal by som povinnosť to oznámiť majiteľom," povedal. Zároveň uviedol, že keď nastupoval do funkcie, oboznámil sa s výsledkom právneho auditu spoločnosti. Existencia zmeniek však z neho nevyplývala.
Podľa obžaloby Štefan A. v bližšie neurčenom období od roku 2013 do roku 2016 po dohode s podnikateľom Marianom Kočnerom a bývalým riaditeľom TV Markíza Pavlom Ruskom vytvoril dve zmenky, ktoré boli datované do júna 2000. Jedna zo zmeniek bola v hodnote osem miliónov eur, druhá 26 miliónov eur. Vyplatenia zmeniek sa na súde následne domáhala spoločnosť Správa a inkaso zmeniek Mariana Kočnera, vyplatiť ich mal Rusko ako žalovaný v prvom rade a spoločnosť Markíza Slovakia ako žalovaný v druhom rade. Štefan A. sa svojím konaním podľa prokuratúry dopustil obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov.
Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi uložil ŠTS v roku 2020 v rámci kauzy zmenky tresty zhodne po 19 rokov väzenia. Najvyšší súd SR tresty potvrdil na verejnom zasadnutí 12. januára tohto roku.

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

 

 

 

Copyright © TASR 2021