22. 8. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Facebook Bans Major US Anti-Vaccination Group Children's Health Defense for  Spreading Covid-19 Misinformation - Realtimeindia 

Sociálna sieť Facebook zablokovala jednu z najvplyvnejších amerických skupín, ktoré na internete bojujú proti očkovaniu a šíria dezinformácie o ochorení COVID-19. V noci na piatok to oznámila spoločnosť Meta, ktorá Facebook vlastní. TASR správu prevzala od agentúry AFP.
Skupina Obrana zdravia detí (Children's Health Defense – CHD) Metu okamžite obvinila z porušovania práva na slobodu prejavu.
"Facebook sa správa ako zástupca federálnej vlády pri umlčiavaní kritiky jej drakonických opatrení," uviedol Robert Kennedy mladší, zakladateľ CHD a zároveň synovec amerického exprezidenta Johna F. Kennedyho.
Hovorca Mety Aaron Simpson spresnil, že skupina CHD bola na Facebooku aj Instagrame zablokovaná ešte v stredu, keďže niekoľkokrát porušila pravidlá Mety o šírení dezinformácií.
Skupina CHD tvrdí, že ju na sociálnych sieťach sledujú stovky tisíc ľudí, pričom zákaz od Mety bol pre ňu údajne "prekvapením". Vyhlasuje tiež, že zablokovanie by mohlo súvisieť so žalobou, ktorú CHD podala na Metu za údajné porušovanie práva na slobodu prejavu. Meta sa totiž podľa CHD pri svojich rozhodnutiach o tom, ktoré informácie o covide sú vedecky podložené, spoliehala na údaje od amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).



Vladimir Putin ally Alexander Dugin left in shock after daughter Darya  Dugina is killed in suspected car bombing near Moscow - Newsachieve.com


Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v pondelok obvinila Ukrajinu, že stojí za sobotňajším výbuchom auta v Moskve, pri ktorom zahynula 29-ročná novinárka Daria Duginová, dcéra známeho prokremeľského nacionalistického ideológa Alexandra Dugina. Informuje o tom TASR podľa správ agentúr AFP a AP.
"Tento zločin pripravili a vykonali ukrajinské špeciálne služby," uviedla vo vyhlásení FSB.
Z činu je údajne podozrivá ukrajinská občianka Nataľa Vovková, ktorá prišla do Ruska pred mesiacom. Prenajala si byt neďaleko Duginovej bydliska v Moskve, aby získala informácie o jej denných aktivitách a pripravila vraždu, tvrdí FSB. Vovková so svojou 12-ročnou dcérou vraj šla aj na nacionalistický festival v Zacharove v Moskovskej oblasti, na ktorom prednášal Dugin a bola tam aj jeho dcéra Daria. Z festivalu odchádzala Daria sama autom, ktoré podľa ruských médií patrilo jej otcovi.
Po výbuchu bomby na podvozku pod sedadlom vodiča, ktorú podľa predchádzajúcich správ odpálili na diaľku, odišla Vovková aj s dcérou do Estónska autom s vymeneným evidenčným číslom, vyhlásila FSB.
Ukrajinský prezidentský poradca Mychajlo Podoľak v nedeľu poprel účasť Kyjeva na atentáte.

Copyright  © TASR 2022

 Reception at Deutsche Welle | DW Global Media Forum | DW | 19.03.2014


Nemecká verejnoprávna televízia Deustche Welle sa posťažovala šéfovi ukrajinskej diplomacie Dmytrovi Kulebovi na hovorcu ministerstva zahraničných vecí Oleha Nikolenka. Ako referuje web Ukrajinská pravda, vysielateľovi sa nepáčili jeho výroky o tom, že ruská redakcia Deutsche Welle „sa zahráva s ruskou propagandou, manipuluje s citátmi a mení koncepciu príčin a dôsledkov ruskej agresie proti Ukrajine“.
Deutsche Welle však dôrazne odmieta údajné ničím nepodložené obvinenia a ohradila sa taktiež proti prirovnaniu k ruskému propagandistickému kanálu Russia Today. „Dôrazne odmietame nepodložené obvinenia. Naše spravodajstvo o agresívnej vojne proti Ukrajine podlieha prísnym odborným kritériám vhodným v tejto vážnej situácii. Rovnako dôrazne odmietame obvinenia z manipulácie s faktami a údajného šírenia propagandy,“ píše sa v komentári televízie.
Ukrajinský rezort diplomacie predtým uviedol viacero príkladov z materiálov ruskej redakcie Deutsche Welle, ktoré obsahovali citáty ako „uznať Ukrajinu za teroristický štát“, „jedna chyba ukrajinských obrancov môže vyvolať jadrovú katastrofu v Zaporižžskej jadrovej elektrárni“ či „zákaz vstupu Rusov na Západ nezabráni Putinovi vo víťazstve“.

 Regal Cinemas Owner Cineworld Considering Bankruptcy: Report - Variety

Britská spoločnosť Cineworld, ktorá je prevádzkovateľom siete kín, potvrdila, že uvažuje o vyhlásení bankrotu v USA, keďže naďalej zápasí s dlhmi v sume päť miliárd dolárov. Spoločnosť, ktorá v Británii prevádzkuje sieť kín Picturehouse, uviedla, že skúma možnosti reštrukturalizácie svojho podnikania. Firma, ktorá globálne zamestnáva viac ako 28-tisíc ľudí, dodala, že jej kiná zostávajú otvorené. Informuje o tom portál bbc.com.
Podobne ako iné siete kín spoločnosť Cineworld tvrdo postihla pandémia koronavírusu. Nedávno pritom uviedla, že počet jej zákazníkov v období po pandémii ochorenia COVID-19 je nižší, ako očakávala. Firma Cineworld konštatovala, že skúma viaceré možnosti, vrátane toho, že v USA požiada o ochranu pred veriteľmi podľa kapitoly 11 amerického zákona o bankrote. Spoločnosť neuviedla, či uvažuje o bankrote aj vo Veľkej Británii.
Cineworld má v Spojenom kráľovstve a Írsku 128 kín. Globálne má viac 750 kín s 9 189 plátnami. Firma pôsobí v desiatich krajinách, vrátane USA, Poľska a Izraela.

 

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.