24. 9. 2022

Zomrel Franciszek Pieczka

Zomrel Franciszek Pieczka

 Franciszek Pieczka nie żyje. Wielki śląski aktor miał 94 lata

Vo veku 94 rokov zomrel v piatok jeden z najpopulárnejších poľských televíznych, filmových a divadelných hercov Franciszek Pieczka. Diváci na Slovensku ho poznajú napríklad z úlohy dominantného otca hlavnej hrdinky v českom filme Díky za každé nové ráno alebo ako nezabudnuteľného, veselého tankistu Gustíka z legendárneho televízneho seriálu Štyria tankisti a pes, nakrúteného v druhej polovici 60. rokov 20. storočia.
Informovali o tom poľské médiá a portál Novinky.cz.
Pieczka má na svojom konte najmenej 100 filmov (mnoho v Nemecku). V roku 1998 v rebríčku časopisu Polityka so sto najväčšími poľskými hercami 20. storočia sa umiestnil na desiatom mieste, píše webová stránka csfd.sk.
Debutoval v roku 1954 v psychologickej vojnovej dráme Nepozvaní hostia režiséra Andrzeja Wajdu, legendy poľskej kinematografie.
V roku 1967 si zahral Matúša vo filme Život Matúšov režiséra Witolda Leszczyňského - za stvárnenie tragickej postavy precitliveného muža s dušou dieťaťa získal nasledujúci rok cenu na festivale v Chicagu, Strieborného Huga. Hral tiež vo fantasy dráme Rukopis nájdený v Zaragoze (režisér Wojciech Jerzy Has/1965), v snímke Perla v korune (režisér Kazimierz Kutz/1972). Zúčastnil sa na filmových adaptáciách niekoľkých poľských diel, napríklad na Wajdových snímkach Svadba (1973) a Zasľúbená zem (1975) alebo na adaptácii románu Henryka Sienkiewicza Potopa (1974) režiséra Jerzyho Hoffmana. V roku 1974 získal "Zlatý kríž zásluh", rola v dráme Jazva (1976) režiséra Hoffmana mu vyniesla hlavnú cenu na poľskom filmovom festivale.
V roku 2001 si zahral úlohu svätého Petra v adaptácii Sienkiewiczovho historického románu Quo Vadis režiséra Jerzyho Kawalerowicza.

Zdroj: TASR