20. 9. 2022

Cenu Cinematik.doc získalo Odpočítavanie - Posledný film Ivana Palúcha

Cenu Cinematik.doc získalo 

MFF Cinematik Piešťany je už tu - Art & History MagazineFilmpark production & FilmWorx - Posts | Facebook

Odpočítavanie - Posledný film Ivana Palúcha



Slovenská snímka Odpočítavanie - Posledný film Ivana Palúcha si odniesla zo 17. ročníka Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Cinematik v Piešťanoch hlavnú cenu v súťaži domácich filmov Cinematik.doc. Festivalové kiná premietli celkovo 104 celovečerných a krátkometrážnych filmov. V medzinárodnej súťaži Meeting point Europe porota prisúdila víťazstvo švédskej koprodukčnej snímke Trojuholník smútku. Informoval o tom PR festivalu Peter Konečný.
Režisérom slovenskej víťaznej snímky je Martin Palúch. Porota zhodnotila, že "čisto filmovým jazykom odhaľuje jeden ľudský osud a širšie dejiny Československa cez postavy, ktoré v našej kinematografii herec Ivan Palúch stvárnil". Réžiu švédskeho filmu mal na starosti Ruben Östlund. Medzinárodná súťaž na Cinematiku predstavuje, ako uviedol Konečný, výber toho najlepšieho, čo sa za posledný rok objavilo na poli celovečerných európskych hraných filmov, a nominovanými boli aj viacerí držitelia prestížnych ocenení zo svetových festivalov či národní zástupcovia v súťaži o americké Ceny akadémie pre medzinárodné filmy.
Cenu divákov 17. ročníka Cinematiku získal slovenský dokumentárny film Katedrála režiséra Denisa Dobrovodu. Cenu primátora mesta Piešťany získala Zuzana Piussi za dokumentárnu snímku Očista. Ocenenie Rešpekt sa rozhodol tento rok festival udeliť jednej z najvýznamnejších francúzskych režisérok súčasnosti Lucile Hadžihalilovič.
Cinematik sa koná v Piešťanoch od roku 2006 a patrí medzi najväčšie filmové podujatia na Slovensku. Jeho čestnou riaditeľkou je herečka Božidara Turzonovová, výkonným riaditeľom Tomáš Klenovský a umeleckým riaditeľom Vladimír Štric. MFF sa snaží objavovať nové talenty i upriamovať pozornosť na velikánov, o ktorých sa na Slovensku veľa nehovorí. Prevažná časť programu festivalu je venovaná európskej kinematografii. Jeho 17. ročník sa konal od 13. do 18. septembra.

Zdroj: TASR