21. 9. 2022

Slovak Press Photo pozná svojich víťazov a víťazky

 Slovak Press Photo 

 SLOVAK PRESS PHOTO

pozná svojich víťazov a víťazky

 

Súťaž Slovak Press Photo pozná svojich víťazov a víťazky. Grand Prix získal profesionálny fotograf denníka SME Marko Erd za sériu fotografií s názvom Situácia na hraničnom priechode Vyšné Nemecké deň po vypuknutí ruskej invázie na Ukrajinu. Erd tiež získal prvé miesto v kategórii Reportáž. Ako Mladý talent roka 2022 bol ocenený študent Hugo Kollár. Grant Bratislavy, čo je osobitná cena, získal fotograf Denníka N Tomáš Hrivňák za sériu fotografií Prístavný most. V tlačovej správe to uviedla Jana Garvoldtová zo Slovak Press Photo.

V kategórii Aktualita bol za samostatnú fotografiu ocenený Michal Burza, za sériu v tejto kategórii zas Matej Kalina. Ako najlepšiu samostatnú fotografiu v medzinárodnej kategórii Každodenný život vyhodnotila porota dielo študentky Kingy Wrona, ktoré pochádzalo zo série. V rovnakej kategórii získala ocenenie za sériu Jana Mašterová. Ceny za najlepší Portrét získali Miroslav Miklas za samostatnú fotografiu a Boris Németh za sériu. V kategórii Príroda a životné prostredie nebolo udelené prvé miesto ani za sériu, ani za samostatnú fotografiu. V kategórii Svet umenia a kultúry získal prvé miesto za sériu fotografií študent Hugo Kollár. V kategórii Šport boli ocenení profesionálni fotografi Ivan Kováč a Jaroslav Novák, prvý za samostatnú fotografiu, druhý za sériu. Spomedzi Študentov a mladých fotografov do 26 rokov si prvé miesto za sériu odniesla študentka Petra Bašnáková. Medzinárodnú kategóriu Dlhodobý dokument vyhral Damian Lemański s prácou Deti z Luníka IX.

Do 11. ročníka Slovak Press Photo sa prihlásilo 142 fotografov z piatich štátov. Celkovo poslali viac ako 1 400 snímok, z toho bolo 87 samostatných fotografií a 158 sérií. Zapojené práce hodnotila 28. až 30. augusta medzinárodná porota. Predsedal jej holandský profesionálny fotograf a lektor Kadir van Lohuizen a tvorili ju ukrajinský fotograf Alexander Chekmenev, ruský fotograf Yuri Kozyrev, český fotograf a pedagóg Jindřich Štreit a slovenská fotografka a pedagogička Jana Hojstričová, ktorá je i garantkou projektu. Výstavu víťazných prác si verejnosť môže pozrieť vo verejnom priestore na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave od 21. septembra do 31. októbra.

Zdroj: SITA