26. 12. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Nemeckí lekári, ktorí liečili ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného po otrave nervovoparalytickou látkou, podrobne opísali tento prípad vo významnom lekárskom časopise The Lancet. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
Berlínska nemocnice Charité v stredu uviedla, že Navaľnyj dal povolenie na zverejnenie článku v časopise.
Navaľnému prišlo náhle zle počas domáceho letu v Rusku 20. augusta. Lietadlo preto núdzovo pristálo v sibírskom meste Omsk, kde Navaľného hospitalizovali. Po dvoch dňoch politických naťahovačiek opozičného lídra prepravili 22. augusta špeciálne vybaveným súkromným lietadlom do Berlína.
Európska únia uvalila sankcie na šiestich ruských predstaviteľov a na štátny výskumný ústav, keď testy urobené Organizáciou pre zákaz chemických zbraní (OPCW) ukázali, že Navaľnyj bol vystavený účinku nervovoparalytickej látky novičok z čias Sovietskeho zväzu. Kremeľ, ktorý popiera účasť na otrave, zaviedol odvetné sankcie na predstaviteľov EÚ.
Lekári z nemocnice Charité vo svojom článku v časopise The Lancet detailne opísali presný priebeh Navaľného ochorenia a liečby rôznymi druhmi liekov, ktoré zabrali na príznaky a už predtým existujúce zdravotné problémy pacienta.
Keď sa Navaľného zdravotný stav zlepšil, prebudili ho z umelo navodenej kómy a lekári stanovili záver, že ťažkosti porozumieť reči a rozprávať, ktoré sa u Navaľného najprv po prebudení z kómy prejavovali, po troch týždňoch zmizli.
"Pri poslednej lekárskej prehliadke na 55. deň sme zistili takmer úplné vyliečenie neurologických, neuropsychologických a neurofyziologických nálezov bez príznakov polyneuropatie," napísali lekári v článku.
Je to prvá štúdia klinického prípadu, podrobne opisujúca otravu novičkom, hoci príznaky a liečba sú podobné ako pri vplyve organofosfátových pesticídov, ktoré si každý rok v Ázii vyžiadajú vyše 100.000 ľudských životov.
Navaľného lekári poznamenávajú, že ich pacient "mal veľmi priaznivé výsledky", čo pripisujú okamžitej liečbe, ktorú dostal v Rusku.
Investigatívna webová stránka Bellingcat a niekoľko ďalších médií po spoločnom vyšetrovaní minulý týždeň napísali, že agenti ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) od roku 2017 sledovali Navaľného na jeho cestách.
Kritik Kremľa, ktorý sa v súčasnosti zotavuje v Nemecku, tento týždeň zverejnil videozáznam svojho telefonátu s jedným z údajných agentov, ktorý povedal, že jed dali do Navaľného spodkov. FSB označila toto video za falošné.

Copyright © TASR 2020





Srbská premiérka Ana Brnabičová sa dala ako prvá v krajine zaočkovať proti koronavírusu. Spravila tak v snahe ukázať skeptickým obyvateľom balkánskej krajiny, že vakcína je bezpečná.
Brnabičová spolu s ďalším členom svojho kabinetu sa vo štvrtok v priamom televíznom prenose nechala zaočkovať vakcínou, ktorú vyvinuli spoločnosti BioNTech a Pfizer, čím v sedemmiliónovej krajine odštartovali očkovaciu kampaň. Nasledovať by mali ľudia nad 70 rokov žijúci v domovoch sociálnej starostlivosti.
Srbsko dostalo v utorok prvú várku 4 800 vakcín od BioNTech a Pfizeru. V krajine tiež testujú ruskú vakcínu Sputnik V a občania si budú môcť vybrať, ktorú vakcínu chcú použiť.
Prieskumy verejnej mienky však ukazujú, že veľká časť srbského obyvateľstva je náchylná veriť konšpiračným teóriám a zdráha sa dať zaočkovať.


Sociálna a mikroblogovacia sieť Twitter vymaže oficiálnym americkým prezidentským kontám milióny ich sledovateľov pred tým, ako prejdú pod správu administratívy novozvoleného prezidenta Joea Bidena. Informuje o tom spravodajský portál BBC s tým, že Bidenov tím s týmto plánom "bojoval", no firma uviedla, že jej rozhodnutie je "jednoznačné".
Tento krok sa líši oproti tomu, keď sa moci ujal prezident Donald Trump. Vtedy účtom pod Trumpovou administratívou zostali sledovatelia, ktoré na kontá pribudli počas úradovania Baracka Obamu.
Opatrenie sa dotkne sledovateľov vládou vedených účtov, ako sú napríklad @POTUS (prezidentov, poz. red.), @FLOTUS (prvej dámy) či @WhiteHouse (Bieleho domu), ktoré majú milióny sledovateľov. Twitter uviedol, že všetkých, ktorí takéto kontá sledujú, upozornia, že ich budú archivovať a dostanú možnosť sledovať účty Bidenovej administratívy.
Osobný účet Joea Bidena, ktorý má 21,7 milióna sledovateľov, opatrenie nezasiahne.
Dosluhujúci prezident Trump počas svojho úradovania používal svoje oficiálne aj osobné kontá na Twitteri, ako jednu zo svojich hlavných komunikačných platforiem. Počas svojho obdobia v Bielom dome tweetoval viac ako 50-tisíc ráz. Podľa webstránky Factbase, ktorý sleduje tweety a počty sledovateľov, od novembra Trump prišiel -o 369 849 sledovateľov. Biden naopak odvtedy získal 2 671 790 sledovateľov.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Americké firmy Smartmatic a Dominion Voting Systems, poskytujúce elektronické hlasovacie systémy, pohrozili právnymi krokmi proti šíriteľom konšpiračných teórií o ich podiele na "krádeži" volieb, načo TV Fox a Newsmax naklonené prezidentovi Donaldovi Trumpovi vykonali otočku. Na TV Fox Business expert povedal, že si nie je vedomý žiadne priame väzby medzi Georgom Sorosom a Smartmatic. tiež nevidel dôkazy, že by bol softvér firmy použitý k "mazaniu, zmenám a úpravám čohokoľvek súvisiaceho so sčítaním hlasov ". Televízia Newsmax, do jesene nepríliš známa, sa po voľbách stala významným hráčom. Dezinformáciám dáva väčší priestor než Fox TV. V pondelok ale aj onavyvracala svoje predchádzajúce tvrdenia: "Newsmax by chcel upresniť svoje spravodajstvo a podotknúť, že nepodával ako pravdivé isté tvrdenie na adresu týchto spoločností ... Newsmax nenašiel žiadne dôkazy o tom, že by Dominion alebo Smartmatic vlastnili toho druhého … Ani Dominion, ani Smartmatic nemá vzťah s Georgom Sorosom, "píše sa vo vyhlásení Newsmax. Tá zároveň priznáva, že nemá dôkazy o manipulácii s volebnými hlasmi.


Zdroj: CT TXT