12. 4. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosť Yahoo sa stane exkluzívnym poskytovateľom reklamy pre 33 internetových stránok mediálneho konglomerátu Viacom. Medzi tieto stránky patria napríklad MTV.com, VH1.com alebo Nickelodeon.com. Yahoo bude pri týchto reklamách využívať svoju novú technológiu. Dohoda upresňuje podmienky viacročnej spolupráce, ktorá môže byť v prípade úspechu rozšírená aj na ďalších viac ako 140 stránok mediálneho koncernu. Spoločnosť Yahoo v rámci boja s najväčším konkurentom Google a ďalšími začiatkom februára spustila nový systém internetovej reklamy nazývaný Panama. Tento systém je považovaný za kľúčový test, či je spoločnosť Yahoo schopná ponúknuť technológiu, ktorá by dokázala konkurovať technológii Google.

Virgin Radio sa stalo prvým rádiom, ktoré ponúka streamovanú hudbu pre herné konzoly Sony PS3 a Nintendo Wii. Služba je zatiaľ určená pre britských užívateľov. Majiteľov Xbox 360 sa táto vymoženosť zatiaľ netýka, stanica Virgin Radio však potvrdila, že pracuje na sprístupnení svojho vysielania i pre túto platformu. "Je pre nás vynikajúce, stať sa prvým a zároveň jediným britským rádiom, dostupným na týchto mimoriadne populárnych herných konzolách," povedal James Cridland, riaditeľ digitálneho média. Tvrdí, že "pokiaľ to má zapnutý reproduktor, chceme aby z neho hralo Virgin Radio". Virgin vydalo manuál s troma krokmi, popisujúcimi ako nastaviť Virgin Radio na herných konzolách PS3 alebo Wii. Majitelia by si mali na svojich konzolách otvoriť internetový prehliadač, otvoriť stránku virginradio.co.uk/listen a kliknúť na ikonu Listen now. Okrem počúvania vysielania rádia, majitelia konzoly si môžu pozerať, prípadne sťahovať videá exkluzívnych nahrávok piesní a albumov. Z rádií je na výber nielen základné Virgin Radio, ale i Virgin Radio Xtreme, Virgin Radio Classic Rock a Virgin Radio Groove, čo sú stanice špecializované na určité hudobné žánre. Internetová stránka YouTube ponúkla thajskej vláde možnosť zablokovať videá, ktoré urážajú thajského kráľa Bhumibola Adulyadeja. Thajsko zablokovalo prístup na stránku YouTube po tom, čo sa objavili tri slideshow videoklipy, zosmiešňujúce monarchu. Predstavitelia stránky YouTube deklarovali, že nebudú odstraňovať zmieňované videá, ukážu však thajským úradom ako zablokovať jednotlivé problémové klipy. Kritizovať alebo urážať kráľa je v Thajsku trestným činom. Riaditeľka oddelenia globálnej komunikácie YouTube Julie Supan povedala, že preferuje model, podľa ktorého by Thajsko malo nástroje na odstraňovanie jednotlivých kontroverzných videí. Je to podľa nej lepšia alternatíva, než mať zablokovanú celú stránku. Problematika urážky monarchie sa dostala opäť do pozornosti po tom, čo Thajsko minulý týždeň odsúdilo Švéda na trest odňatia slobody vo výške 10 rokov, za zámerné zničenie obrazov kráľa Adulyadeja. "Nechcem počúvať prednášku na tému sloboda slova... Som zástancom slobody slova, ale toto je proste kultúrne necitlivá urážka... Nebudeme tolerovať materiál, ktorý uráža monarchiu," povedal na adresu YouTube thajský minister informácií Sitthichai Pookaiyaudom. Thajské rozhodnutie zablokovať YouTube vyvolalo ostrú kritiku organizácií, zaoberajúcich sa občianskymi slobodami.

Istého čínskeho novinára, ktorý odhalil nekalé praktiky v ziskuchtivých nemocniciach, kde mu lekári predpísali drahé lieky, keď si dal otestovať moč, ktorý v skutočnosti nahradil čajom, oficiálne pokarhali. Podľa hovorcu ministerstva zdravotníctva Qun'ana Maa, jeho investigatívne techniky porušili základný novinársky etický kódex a poškodili lekársku reputáciu. "Cieľom tohto novinára bolo zlepšiť štátnu zdravotnú starostlivosť, no výsledok bol úplne opačný," povedal Mao. "Keď ľudia prinesú na test moču pivo alebo nejakú inú tekutinu, nemocnice musia pridať nové procedúry na otestovanie, či je vzorka naozaj moč. To komplikuje bežnú lekársku prácu." Reportér sa dostal do povedomia celej krajiny pred mesiacom potom, čo zašiel do 10 nemocníc v meste Chang-čou, hlavnom meste provincie Če-ťiang, a svoju vzorku moču vymenil za čaj. Jeho cieľom bolo odhaliť skorumpované praktiky v čínskom zdravotníctve, o ktorom je neslávne známe, že lekári a nemocnice dávajú pred starostlivosťou o pacientov prednosť vlastným ziskom. Jeho pasca fungovala dokonale. Päť nemocníc mu oznámilo, že v jeho "moči" sa vyskytol istý problém, ktorý vyžaduje starostlivosť a lieky na predpis, ktoré stoja v prepočte viac ako 625 korún, čo predstavuje týždenný hrubý príjem pre mnohých robotníkov. Hovorca Mao bránil nemocnice, keď vyhlásil, že čaj zrejme obsahoval isté chemické častice, ktoré pripomínali infikovaný moč. Nezávislí doktori, chemickí experti a ostatní novinári však vyhlásili, že takéto vysvetlenie je absurdné. "Maova odpoveď iba potvrdila pretrvávajúci a hlboko zakorenený problém v čínskom zdravotníctve," napísal populárny komentátor Lin Cao. "Doktori nemali predpísať recept na drahé lieky na jednoduchú infekciu bez toho, aby novinára prehliadli," dodal.

Johann P. Fritz

Nový poľský zákon, podľa ktorého musia novinári absolvovať previerku ohľadom možnej spolupráce s tajnou políciou v období komunizmu, môže mať tvrdý dopad na nezávislosť médií v Poľsku. Vyhlásila vo štvrtok medzinárodná organizácia monitorujúca médiá so sídlom v Rakúsku. Podľa nového lustračného zákona, ktorý vstúpil do platnosti 15. marca, sa okolo 700 000 ľudí vo verejných funkciách musí podriadiť previerke ich komunistickej minulosti. Do kategórie verejných činiteľov, na ktorých sa zákon vzťahuje, patria aj univerzitní profesori, učitelia a novinári. Inštitút pre medzinárodnú tlač (IPI) vo svojom štvrtkovom vyhlásení upozornil, že spomínaný zákon môže mať negatívne dôsledky pre poľské médiá, a obrátil sa preto na vládu vo Varšave so žiadosťou o prehodnotenie spornej legislatívy. Podľa Johanna P. Fritza, riaditeľa IPI vo Viedni, je nový zákon "extrémne rozvracajúci a riskuje vyvolanie nových rozkolov v poľskej spoločnosti". Kontroverzný zákon je súčasťou snáh bratov Lecha a Jaroslawa Kaczynských, prezidenta a premiéra Poľska, očistiť verejný život od bývalých kolaborantov s komunistickými tajnými službami. Počas prechodu k demokracii, ktorý sa začal kolapsom komunizmu v roku 1989, sa poľská spoločnosť nevyrovnala s udavačmi a agentmi totalitnej vlády. Podľa Fritza však nový zákon vytvoril mocný nástroj pre súčasnú vládu, pomocou ktorého môže rozhodovať, kto smie vykonávať novinársku činnosť. Zákonom si totiž vláda privlastňuje právo vydavateľov a vysielacích spoločností rozhodovať vo veci individuálneho zamestnávania. Fritz upozornil, že vláda sa tak stala de facto zamestnávateľom a jej rozhodnutia môžu ovplyvniť obsah poľskej žurnalistiky, pretože vylúčenie novinárov so špecifickými názormi zabráni verejnosti prístup k iným postojom a názorom. Nový zákon nahradil staršiu legislatívu z roku 1997, ktorá vyžadovala previerku volených verejných činiteľov, ktorí v Poľsku predstavovali skupinu asi 28 000 ľudí.

Spoločnosť Apple spustila predaj filmových titulov, ktoré si zákazníci môžu stiahnuť a pozrieť na svojich prehrávačoch iPod. Materiál pochádza z filmovej knižnice štúdií Metro-Goldwyn-Mayer Studios (MGM), ku ktorým Apple získalo autorské práva. MGM štúdia predali Apple práva na zhruba 100 filmov. Tým sa katalóg firmy Apple rozrástol na viac než 500 filmových titulov. Apple predáva na svojej internetovej stránke jeden film za 9,99 dolárov (v prepočte zhruba 250 slovenských korún).