7. 7. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Dlhé hodiny strávené hraním hier alebo sledovaním televízie môžu spôsobovať deťom ťažkosti pri koncentrácii v škole, uviedli v pondelok psychológovia. Názory vedcov na spomínanú problematiku sa rôznia, no najnovšie zistenia sa zhodujú s niekdajším výskumom zameraným na vplyvy, ktoré má sledovanie televízie na deti, uviedli. "V súčasnosti nevieme prečo televízia a videohry skutočne spôsobujú problémy so sústredením," uviedol Douglas A. Gentile, ktorý vedie výskumné laboratórium na americkej Iowa State University a podieľal sa na štúdii. Podľa jeho názoru priveľa času stráveného pred obrazovkou má tiež súvislosť s narastajúcou agresiou a pravdepodobne, menej prekvapujúco, aj so zväčšovaním obvodu pásu. Nová štúdia, publikovaná v časopise Pediatrics bola prvou, ktorá dlhodobo sledovala vplyv videohier na koncentráciu detí. Vedci do štúdie zapojili skupinu viac než 1 300 školopovinných detí, ktoré rok za asistencie rodičov zapisovali hodiny strávené sledovaním televízie alebo hraním videohier. Odborníci následne požiadali učiteľov, aby odpovedali na otázky, ako sa deti správali v škole. Keď vzali vedci do úvahy počiatočné problémy so sústredením, deti, ktoré strávili veľa času sledovaním televízie alebo hraním videohier, mali o niečo viac problémov s koncentráciou v škole. Obzvlášť tie, ktoré strávili pred obrazovkou viac než dve hodiny denne - limit odporúčaný Americkou pediatrickou akadémiou - zvýšili pravdepodobnosť, že presiahnu priemernú úroveň problémov so sústredením o 67 percent. Extrémne prípady ťažkostí s pozornosťou pritom niekedy vedú až k diagnóze Porucha pozornosti sprevádzaná hyperaktivitou (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD), ktorou trpí tri až sedem percent školopovinných detí. Vedci však spomínané ochorenie nediagnostikovali u žiadneho z detí. Gentile uviedol, že dopad televízie a videohier závisel od množstva faktorov a nebol nevyhnutne dramatický. "Nie každé dieťa je ovplyvnené rovnako," uviedol.
Víťazstvo nemeckej futbalovej reprezentácie 4:0 nad Argentínou vo štvrťfinále majstrovstiev sveta v JAR sledoval naživo v televízii každý tretí Nemec. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) v utorok potvrdila, že sobotňajší duel videlo na obrazovkách nemeckej verejnoprávnej televízie 27,7 milióna divákov. Stretnutie zaujalo 90 % Nemcov, ktorí mali v jeho čase zapnutú televíznu obrazovku.

© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Armáda Spojených štátov podala obžalobu na vojaka, ktorý je podozrivý zo zverejnenia utajovaného videa, zobrazujúceho útok americkej helikoptéry v Iraku z roku 2007. Pri vtedajšej spornej akcii v Bagdade prišlo o život 12 civilistov. Desiatnika Bradleyho Manninga (22) v pondelok obvinili z kriminálnych činov zahŕňajúcich stiahnutie tajných vojenských informácií do osobného počítača a ich zaslanie neoprávnenej tretej strane. Informovali o tom vojenskí predstavitelia. Vojaka zatkli v júni v Bagdade, dva mesiace po tom, ako sa video objavilo na webstránke WikiLeaks. Obžaloba môže vyústiť do procesu vojenského súdu. Manning, pochádzajúci zo štátu Marylandu, pôsobil ako vojak v Bagdade, po zadržaní ho umiestnili do väzby v Kuvajte. Zameriavacie video z helikoptéry Apache zobrazuje útok na skupinu mužov na bagdadskom námestí. V apríli ho zverejnila organizácia WikiLeaks, ktorá podporuje únik informácií v rámci boja proti vládnej a podnikovej korupcii. Medzi zabitými pri útoku bol aj fotograf agentúry Reuters Namír Núr-Eldín (22) a jeho asistent. Manning je obvinený aj zo zneužitia prístupu na získanie viac ako 150.000 kábelogramov ministerstva zahraničných vecí USA, časť z nich utajovaných. Viac ako 50 správ bolo údajne vydaných neoprávnenej osobe. V prípade uznania viny zo všetkých obvinení, mu môže hroziť 50 až 70 rokom väzenia, uviedol armádny hovorca podplukovník Eric Bloom pre časopis Wired.

Copyright © TASR 2010