13. 10. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Slovenské televízie by mali vysielať od začiatku budúceho roka bez rušivých výkyvov hlasitosti. Slovenskí vysielatelia sa totiž tento týždeň, v utorok 8. októbra, zhodli na dohode o aplikácii európskej normy EBU R-128 o norme hlasitosti. Ako po konferencii "Normalizácia zvukovej hlasitosti vysielania podľa normy EBU R-128" informoval agentúru SITA PR manažér Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Juraj Kadáš, zhodu na trhu medzi všetkými celoplošnými televíznymi vysielateľmi a Radou pre vysielanie a retransmisiu inicioval RTVS ako člen Európskej vysielacej únie (EBU). "Všetci celoplošní slovenskí televízni vysielatelia - teda RTVS, Markíza, JOJ a TA3 - sa na pôde Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) zhodli na spoločnom postupe v otázke aplikácie európskej normy EBU R-128, ktorá sa týka normalizácie hlasitosti vysielania," doplnil pre SITA Kadáš.
Rokovania o zavedení európskej normy EBU R-128 sa začali už dávnejšie z iniciatívy RVR. "Prvé oficiálne stretnutie medzi radou a vysielateľmi, na ktoré sme prizvali RTVS, TV Markízu, JOJ TV a TA3, sa uskutočnilo 7. júna tohto roka. Po tomto stretnutí, kde na naše príjemné prekvapenie všetci vysielatelia vyjadrili ochotu pripojiť sa k spoločnej norme, Ministerstvo kultúry (MK) SR pripravilo v spolupráci s našou radou novelu zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá následne umožní ministerstvu vydať aj podrobnú vyhlášku," priblížil pre agentúru SITA pozadie vzniku dohody predseda RVR Miloš Mistrík. Šéf licenčnej rady doplnil, že normu EBU R-128 prenesie do slovenského právneho poriadku práve spomínaná vyhláška. "Novela zákona je v súčasnosti zaradená do októbrového rokovania Národnej rady SR, na vyhláške sa pracuje. Celý proces by v optimálnom prípade mohol byť dovŕšený do konca tohto roku a od 1. januára 2014 by sa problematika hlasitosti už riadila touto reguláciou," uviedol Mistrík. Výhodou teraz zavádzanej metodiky EBU podľa Mistríka je, že umožňuje jednotné nastavenie hlasitosti počas celého procesu vysielania - od výroby programu samotnými televíziami alebo ich dodávateľmi, cez zadávanie programu do vysielania, až po výstup na obrazovke, u diváka. "Celý reťazec bude vybavený rovnakým technickým zariadením a softwarom, ktorý bude všade rovnako nastavený podľa normy EBU a bude ho mať aj naša rada, aby sme mohli skontrolovať jeho správne uplatnenie. Vysielatelia, ktorí budú dodržiavať normu už od výroby programu až po vysielanie, budú mať istotu, že v poriadku bude aj ich výsledný produkt," dodal pre SITA Miloš Mistrík.
Legislatívna úprava hlasitosti vysielania vyplýva podľa hovorcu MK SR Jozefa Bednára z problémov v praxi a nejednoznačnosti súčasnej právnej úpravy. Nové normy majú priniesť úpravu hlasitosti vysielania tak, "aby nedochádzalo k jej neúmerným výkyvom pri vysielaní programov a následne vysielanej reklamy a telenákupu", zdôraznil pre SITA Bednár.
Licenčná rada (RVR) má aj v súčasnosti k dispozícii "technické zariadenie na vyhodnocovanie hlasitej reklamy, no podľa môjho názoru je spôsob merania neobjektívny, neposudzuje zvuk ako taký a technická implementácia je v praxi pre vysielateľov neaplikovateľná,“ povedal 8. októbra k výsledku konferencie o hlasitosti na pôde RTVS Andrej Doležal, riaditeľ sekcie technickej realizácie RTVS. RVR platnú legislatívu interpretuje tak, že definovala časový úsek pred reklamným blokom a rovnaký úsek po reklamnom bloku. Tieto úseky rada meria a následne porovnáva s hlasitosťou reklamy. Ak však podľa Doležala televízia vysiela film s objektívne tichšou sekvenciou, čo môže byť napríklad zámer režiséra, po ktorej nasleduje reklama, výsledkom je pokuta pre vysielateľa.
Norma EBU R-128 je v súčasnosti platná prakticky v celej Európe. Nová metodika normalizácie hlasitosti vysielania, stanovená podľa normy EBU R-128, má zmierniť a v ideálnom prípade úplne odstrániť nepríjemný efekt prechodu medzi vysielaným obsahom a reklamou, ako aj vyrovnať rozdiely pri prechode medzi živým a predtočeným obsahom.
Meranie hlasitosti reklamy uložila licenčnej rade novela zákona o vysielaní a retransmisii z februára 2007. Dodržiavať rovnakú úroveň hlasitosti vysielania v programoch i reklame pritom podľa nej musia len vysielatelia so sídlom na Slovensku, televízie aj rádiá. Slovenské rozhlasové stanice a televízie musia zabezpečiť, aby sa nezvyšovala intenzita zvuku počas vysielania reklamy, telenákupu či sponzorovaných programov a neobťažovala tak divákov či poslucháčov. Keďže pri posudzovaní reálneho zvukového signálu treba brať do úvahy, že ide o zmes veľkého počtu tónov s rôznou intenzitou aj s rôznym časom trvania, RVR ešte na začiatku meraní v roku 2008 rozhodla, že za prah rozlíšiteľnosti úrovne hlasitosti ľudským sluchom možno považovať rozdiel úrovní väčší ako 6dB. V prípade, že ho televízia prekročí, pokladá sa to za dôvod na udelenie sankcie. Za porušenie tohto pravidla hrozí sankcia - najprv upozornenie na porušenie zákona a následne po právoplatnosti tejto sankcie pokuta od 3 319 až do 165 969 eur.


© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané