17. 9. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Druhá televízna debata republikánskych kandidátov na prezidenta USA mala na americké primárky rekordnú sledovanosť na internete, v jednu chvíľu - asi 90 minút od začiatku - ju v stredu večer naraz sledovalo 920.000 divákov, informovala televízia CNN.
Celkove mala trojhodinová debata "zďaleka najväčšie publikum, aké kedy sledovalo debatu v primárkach na internete," citovala stanicu CNN agentúra Reuters.
Pre porovnanie - tohtoročné finále ligy amerického futbalu, čiže Super Bowl, sledovalo naraz v jednu chvíľu až 1,3 milióna divákov.
Prvý nominačný súboj prezidentských kandidátov Republikánskej strany sa uskutoční o štyri mesiace, prezidentské voľby v USA budú v novembri 2016.
Bojovný štýl prejavu miliardára Donalda Trumpa výrazne zvýšil záujem Američanov o republikánske primárky. CNN si za 30-sekundový reklamný šot vysielaný v televízii počas prenosu republikánskej debaty účtovala do 200.000 dolárov, uviedol Reuters.
Mediálni analytici predpovedali, že CNN bude mať s touto republikánskou debatou vôbec najväčšie televízne publikum, ktoré by pri debate viceprezidenta Ala Gorea s podnikateľom Rossom Perotom o Severoamerickej dohode o voľnom obchode (NAFTA) mohlo dokonca prekonať 16,8 milióna divákov.
Prvá televízna debata republikánskych kandidátov na prezidenta, ktorú vysielala v auguste televízna stanica Fox News, pritiahla k obrazovkám 24 miliónov divákov. To bol rekord pre debatu v prezidentských primárkach a vôbec najvyšší počet divákov pre nešportový prenos v dejinách káblovej televízie.

Troch zahraničných novinárov, vrátane reportérky zo Slovenska, zadržala maďarská polícia pri stredajšom incidente s migrantmi na maďarsko-srbskom hraničnom prechode Röszke. Informoval o tom dnes spravodajský server Heti Válasz.
      Podľa tohto zdroja trojica žurnalistov z Austrálie, Poľska a Slovenska pokrývala udalosti na srbskej strane v Horgoši v čase, keď migranti prerazili zábrany a prešli do Maďarska. Pri policajnom zásahu boli zranení aj títo novinári.
      V tejto súvislosti medzičasom zverejnil slovenský nezávislý Denník N správu, že zadržanou slovenskou novinárkou je reportérka tohto denníka Tímea Becková.
      Podľa Heti Válasz austrálskeho novinára Warrena Richardsona kopali do hlavy, hrude a nohy, poľský reportér Jacek Tacik utrpel poranenie hlavy, silne krvácal a museli ho hospitalizovať. Denník N uviedol, že ich reportérka dostala obuškom do chrbta i nohy. Novinárom nasadili putá a celú noc ich zadržiavali na policajnej stanici v Segedíne.
      Podľa slov hovorcu maďarskej vlády Zoltána Kovácsa bol stredajší incident vopred pripraveným útokom voči Maďarsku. Konanie polície, ktorá pokus stoviek migrantov preraziť zábrany a vstúpiť na maďarské územie potlačila obuškami, slzotvorným plynom a vodným delom, označil hovorca za "adekvátnu reakciu na útok vyzbrojených migrantov, ktorá neprekročila potrebné hranice".
      Polícia trojicu novinárov zadržala údajne s podozrením z ilegálneho prekročenia hraníc. Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK) pre TASR uviedlo, že stanovisko maďarskej polície k tomuto prípadu poskytne neskôr.



Maďarská polícia dôrazne odmietla tvrdenie médií, podľa ktorých policajti na maďarsko-srbskom hraničnom prechode Röszke bili novinárov. Súčasne dementovala správy, že by po policajnom zásahu na tomto prechode v stredu 16. septembra vyšetrovacie orgány nejakých novinárov zadržali. Vyplýva to z vyhlásenia, ktoré dnes TASR poskytlo Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK).
      Polícia podľa ORFK trestne stíha občanov Austrálie, Slovenska a Poľska pre podozrenie trestného činu ilegálneho prekročenia hraničných zábran. Všetky tri osoby vypočuli kriminalisti ako podozrivých, ktorí sa môžu obhajovať na slobode.
      Komunikačné oddelenie ORFK zdôraznilo, že polícia prostredníctvom oficiálneho vyhlásenia viackrát vyzvala občanov vrátane pracovníkov  médií, aby neprekážali pri policajnom zásahu a podriadili sa pokynom policajtov. Počas stredajších udalostí polícia viackrát adresovala výzvu vo viacerých jazykoch všetkým, ktorí boli pri hraničnom prechode.
      "Polícia nikoho nezbila, polícia v súlade s platnými právnymi normami v potrebnej a primeranej miere uplatnila donucovacie prostriedky voči členom agresívnej skupiny. Tá priebežne útočila na štátnu hranicu, na vonkajšie hranice Európskej únie a na policajtov strážiacich hranice prostriedkami vhodnými na zmarenie ľudského života a na spôsobenie ťažkých poranení," píše sa vo vyhlásení polície.
      Novinári podľa ORFK zostali na mieste zásahu - aj napriek výzve - na vlastnú zodpovednosť.
      Troch zahraničných novinárov vrátane reportérky zo Slovenska zadržala maďarská polícia pri stredajšom incidente s migrantmi. Informoval o tom dnes spravodajský server Heti Válasz.
      Žurnalisti z Austrálie, Poľska a Slovenska pokrývali udalosti na srbskej strane hranice v Horgoši v čase, keď migranti prerazili zábrany a prešli do Maďarska. Pri policajnom zásahu boli zranení aj títo novinári, napísal Heti Válasz.
      V tejto súvislosti zverejnil medzičasom slovenský nezávislý Denník N správu, že zadržanou slovenskou novinárkou je jeho reportérka Tímea Becková.
      Podľa servera austrálskeho novinára Warrena Richardsona kopali do hlavy, hrude a nohy; poľský reportér Jacek Tacik utrpel poranenie hlavy, silne krvácal a museli ho hospitalizovať. Denník N uviedol, že jeho reportérka dostala obuškom úder do chrbta i nohy. Novinárom nasadili putá a celú noc ich zadržiavali na policajnej stanici v Segedíne.
      Podľa slov hovorcu maďarskej vlády Zoltána Kovácsa bol stredajší incident vopred pripraveným útokom voči Maďarsku. Konanie polície, ktorá pokus stoviek migrantov preraziť zábrany a vstúpiť na maďarské územie potlačila obuškami, slzotvorným plynom a vodným delom, označil hovorca za "adekvátnu reakciu na útok vyzbrojených migrantov, ktorá neprekročila potrebné hranice".







Rozhodnutie Ukrajiny uvaliť sankcie na mnohých novinárov považuje ruské vedenie za "úplne neprijateľné". Informoval o tom dnes v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že takéto kroky "vôbec nezodpovedajú princípom slobody slova". "Veľmi ostro odsudzujeme toto rozhodnutie," zdôraznil Peskov.
      Nové sankcie voči Rusku oznámil ukrajinský prezident Petro Porošenko v stredu na jeden rok. Rozšírené ukrajinské sankcie sa vzťahujú na 388 fyzických a 105 právnických subjektov z 23 krajín sveta. Na zozname sú okrem politikov a predstaviteľov ozbrojených síl aj vedci, blogeri a novinári vrátane spravodajcov britskej spoločnosti BBC a ruskej televízie Russia Today.
      Medzi sankcionované osoby patrí aj tajomník Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Vladimír Longauer a bloger a publicista Sergej Chelemendik, vyplýva zo zoznamu, ktorý na svojej webovej stránke zverejnila ukrajinská tlačová agentúra UNIAN.
      V skupine sankcionovaných sú aj členovia politických strán, právnici, riaditelia firiem, členovia medzinárodných tímov pozorovateľov volieb a referend v Donbase a na Kryme, manažéri podnikov vojensko-priemyselného komplexu v Rusku či štátnych orgánov, ktoré realizujú projekty v oblasti infraštruktúry na Kryme.
      Kremeľský hovorca dnes v Moskve súčasne upozornil, že zosilnenie sankcií zo strany Ukrajiny protirečí záujmom oboch krajín. Uviedol, že vznikajúce "vákuum sa rýchlo zapĺňa".
      Vysvetlil, že mnohé ruské firmy sú síce nútené prerušiť kontakty so svojimi partnermi na Ukrajine, ale na druhej strane im to umožňuje adaptovať sa na nové podmienky, vytvárať si nové obchodné kontakty a vzťahy. "Nič dobré na tom nie je, ale všetko zlé je na niečo dobré a tu dochádza k diverzifikácii smerov spolupráce," uviedol- Súčasne však podčiarkol, že táto situácia "rozhodne nezodpovedá záujmom oboch ekonomík" - ruskej a ukrajinskej.


Ukrajinský prezident Petro Porošenko nariadil vyňať novinárov britskej spravodajskej spoločnosti BBC zo zoznamu osôb, na ktoré sa vzťahujú sankcie Ukrajiny. Ich vyškrtnutie zo zoznamu Porošenko zdôvodnil, že sloboda tlače je preňho "nadovšetko".
      Nové sankcie voči Rusku v trvaní jedného roka oznámil ukrajinský prezident Petro Porošenko v stredu. Rozšírené ukrajinské sankcie sa vzťahujú na 388 fyzických a 105 právnických subjektov z 23 krajín sveta. Na zozname sú okrem politikov a predstaviteľov ozbrojených síl aj vedci, blogeri a desiatky novinárov vrátane novinárov britskej spoločnosti BBC: spravodajcu Steva Rosenberga, produkčnej Emmy Wellsovej a ich ruského kameramana Antona Čičerova.
      Novinári a predstavitelia médií podľa Kyjeva predstavujú bližšie nešpecifikovanú "hrozbu pre národné záujmy, národnú bezpečnosť, zvrchovanosť a územnú celistvosť" Ukrajiny.
      Bližšie zdôvodnenie v kauze tímu BBC Kyjev v stredu neposkytol s tým, že ukrajinská tajná služba záležitosť objasní dnes.
      Šéfredaktor zahraničnej redakcie BBC Andrew Roy pre agentúru Reuters označil zaradenie svojich kolegov na zoznam sankcionovaných fyzických osôb za "hanebný útok na slobodu médií".
      "Tieto sankcie sú úplne nevhodné a nevysvetliteľné voči novinárom BBC, ktorí o dianí na Ukrajine informovali nestranne a objektívne," uviedol Roy, ktorý vyzval ukrajinskú vládu, aby ich mená okamžite odstránila z tohto zoznamu.
      Na zozname zakázaných novinárov sú aj španielski novinári Antonio Pampliega a Ángel Sastre, ktorí v júli zmizli v Sýrii a predpokladá sa, že ich uniesli ozbrojenci hlásiaci sa k Islamskému štátu. Zákaz vstupu na Ukrajinu majú aj spravodajcovia ruských tlačových agentúr v Juhoafrickej republike (dvaja španielski novinári) a Turecku, ktorých práca podľa agentúry Reuters nemá nič spoločné s dianím na Ukrajine.
      Ruská agentúra TASS označila dnes rozhodnutie ukrajinského vedenia zaradiť na čierny zoznam aj troch jej reportérov - jedného so sídlom vo Washingtone, jedného pôsobiaceho v JAR a jedného z Moskvy - za "čudné", pretože dvaja z nich sa téme Ukrajiny vôbec nevenujú.
      Výbor na ochranu novinárov (VON) sídliaci v New Yorku vo svojom vyhlásení konštatoval, že Porošenkove kroky vyvolávajú zdesenie. "Vláda nemusí súhlasiť so spravodajstvom a nemusí sa jej páčiť, ale označiť novinárov za potenciálnu hrozbu pre národnú bezpečnosť nie je vhodná reakcia," uviedla koordinátorka VON pre Európu a strednú Áziu Nina Ognianovová.
      K prípadu sa vyjadril dnes aj hovorca Kremeľa Dmitrij Peskov, ktorý rozhodnutie Ukrajiny uvaliť sankcie na novinárov považuje za "úplne neprijateľné". Dodal, že takéto kroky "vôbec nezodpovedajú princípom slobody slova".


Copyright © TASR 2015




Anglická moderátorská dvojica Ant & Dec bude znova moderovať udeľovanie BRIT Awards. Prestížna šou sa bude konať 24. februára 2016 v londýnskej O2 aréne.
Dvojica podujatie po prvý raz moderovala v jeho 35. ročníku, vo februári tohto roku. "Úprimne, chceli sme to robiť len jeden rok, ale mali sme sa tak dobre, že sme nadšení, že to môžeme robiť znova. Tešíme sa na úžasnú noc a nevieme sa dočkať oslavy úspechov britskej hudby," vyjadrili sa moderátori pre portál Digital Spy.
Ant & Dec, vlastnými menami Anthony McPartlin a Declan Donnelly, sú anglickí moderátori a zabávači. Preslávili sa ako hudobné duo PJ & Duncan, ktorého hit Let's Get Ready To Rhumble z roku 1994 bodoval v britských rebríčkoch aj v roku 2013. Za šou Ant and Dec's Saturday Night Takeaway( 2002) dostali štyri televízne ocenenia BAFTA. Moderovali aj televíznu šou Pop Idol (2001 - 2003), Poker Face (2006) alebo Britain's Got Talent (2007).


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.