19. 10. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Írsky Úrad komisára na ochranu dát (DPC) vyšetruje službu Instagram za jej zaobchádzanie s osobnými údajmi detí. Informuje o tom spravodajský portál BBC s tým, že v prípade zistenia porušenia zákonov o ochrane súkromia by aplikácii, ktorú vlastní spoločnosť Facebook, mohla hroziť vysoká pokuta.
Vyšetrovanie vychádza zo sťažností na to, že Instagram verejne sprístupnil kontaktné informácie na obchodných účtoch komukoľvek v aplikácii. Vlani vo februári dátový vedec David Stier analyzoval takmer 200-tisíc instagramových používateľov na celom svete a odhadol, že po vyše roka malo prinajmenšom 60 miliónov používateľov služby mladších ako 18 rokov možnosť jednoducho zmeniť svoje profily na obchodné. Takéto účty musia mať zverejnené telefónne čísla a e-mailové adresy, ktoré okrem toho, že ich vidia ostatní používatelia, sa istý čas nachádzali aj v zdrojovom HTML kóde webstránok navštívených pri používaní Instagramu na počítači, čo mohli zneužiť hackeri.
Írsky regulačný orgán vyšetruje, či má Facebook právny základ pre spracúvanie osobných údajov detí a či využíva pre deti primeranú ochranu a obmedzenia na Instagrame. Samostatne tiež vyšetruje, či spoločnosť dodržiava európske nariadenie o ochrane osobných údajov (GDPR) v spojitosti s instagramovými kontami a nastaveniami účtu, pričom zisťuje či Facebook primerane chráni práva na ochranu údajov detí ako zraniteľných osôb.
DPC je popredný európsky regulačný orgán, ktorý dohliada na dodržiavanie GDPR. Úrad je zodpovedný za ochranu práva jednotlivcov na súkromie na internete a má právomoc ukladať vysoké pokuty.

 ©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 



Streamovacia platforma Netflix v októbri predstavila dva snímky africké produkcie. Sľubuje si od nich, že u predplatiteľov vzbudí záujem o filmy, ktoré o Afrike rozpráva viac do hĺbky než stereotypy Hollywoodu, píše agentúra AP.
Kenské dráma Poacher (Pytliak) o nelegálnom love slonov a nigérijský thriller Oloturé rozprávajúci o novinárke, ktorá v utajení vystupuje ako sexuálna pracovníčka, sú dostupné aj slovenským divákom. Obe snímky sa podľa producentov vymykajú zjednodušeným zobrazením života v afrických štátoch, ktorými tak často trpia európske či americké filmy.
Poacher je prvým filmom z Kene, ktorý najväčšiu platforma na streamovanie filmov ponúkla. Rozpráva o bežnom živote ľudí, ktorí sú spätí s pytliačením. "Robiť z niekoho vinníka je jednoduché," hovorí koproducentka, spoluautorka a herečka Davina Leonardová, podľa ktorej krátkometrážny film rozpráva o ľuďoch a ich pohnútkach. Ďalšie herec Brian Ogółem dúfa, že Poacher ľudí prinúti konať. "Ani tak to nestačí, či chceme, aby naše vnúčatá (slony) videla v ich prirodzením prostredí," hovorí.
Film končí štatistikou Svetového fondu na ochranu prírody (WWF); ak bude nelegálne lov slonov pokračovať ako doteraz, títo veľkí cicavce vyhynú do roku 2040.
Nigérijský film Oloturé o rovnomenné hrdinke sleduje život sexuálnych pracovníčok v uliciach nigérijskej metropoly Lagos, ktoré sa stávajú obeťami medzinárodnej obchodovania s ľuďmi. Ľudskoprávny organizácie Human Rights Watch (HRW) Nigérii radí celosvetovo na prvé miesto, čo sa týka pôvodu obetí obchodovania s ľuďmi v Európe i iných častiach sveta, pripomína AP.
"Som veľmi šťastný, že sme túto tému otvorili a vláda dodrží svoje zodpovednosti, a nigérijskej úrady, ktoré majú za úlohu bojovať proti obchodovaniu s ľuďmi, tak možno budú lepšie financované, alebo sa vzchopí a budú lepšie pracovať," hovorí koproducent filmu James Omuta .

Copyright © ČTK 2020