3. 5. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Israel demands apology after Lavrov says Hitler had Jewish roots –  EURACTIV.com


Šéf talianskej pravicovo-populistickej strany Liga a bývalý minister vnútra Matteo Salvini sa verejne zastal televízie Rete 4, ktorá v nedeľu odvysielala 40-minútový rozhovor s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Informovala o tom tlačová agentúra APA, podľa ktorej vojnová propaganda z úst šéfa ruskej diplomacie vyvolala medzinárodné pobúrenie a vlnu kritiky.
Rete 4 patrí do portfólia skupiny Mediaset talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho, ktorý ruského prezidenta Vladimira Putina označuje za "starého priateľa".
Salvini odvysielanie nedeľňajšieho rozhovoru obhajoval v utorok ráno vo vysielaní miestneho rádia.
"Lavrov povedal veci, ktoré možno kritizovať, napríklad o holokauste alebo o porovnaní Hitlera a (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského. To sú myšlienky, ktoré možno kritizovať, avšak nemôžete žiadať od Mediasetu, aby ho cenzuroval," uviedol Salvini a doplnil, že v demokracii je možné šíriť aj "najšialenejšie tézy".
Naopak taliansky premiér Mario Draghi odvysielanie rozhovoru v relácii "Zona bianca" televízie Rete 4 ostro odsúdil.
"Nazývalo sa to rozhovorom, avšak v skutočnosti to bol predvolebný míting," povedal Draghi ešte v pondelok večer. Predseda vlády spresnil, že v Taliansku je na rozdiel od Ruska sloboda prejavu, ale zamýšľal sa nad tým, či je "prijateľné pozvať niekoho na rozhovor bez oponovania argumentmi".
Skupina Mediaset bývalého pravicovo-populistického premiéra Berlusconiho odvysielanie kontroverzného rozhovoru so šéfom ruskej diplomacie obhajuje.
"(Lavrov) je číslo dva v Ruskej federácii. Rozhovor s ruským ministrom zahraničných vecí je odrazom súčasných dejín," povedal generálny riaditeľ súkromnej mediálnej spoločnosti Mauro Crippa.
Lavrov v nedeľu v televízii Rete 4 okrem iného povedal, že židovský pôvod ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nepodkopáva pozíciu Putina, pretože aj Hitler "mal židovskú krv". Lavrov zároveň vyhlásil, že tými najzanietenejšími antisemitmi sú väčšinou Židia.
Izrael Lavrovove slová ostro odsúdil a predvolal si ruského veľvyslanca. Nemecko označilo vyjadrenia o Zelenskom a Hitlerovi za absurdné.


Vojna na Ukrajine má negatívny vplyv na slobodu tlače - Správy RTVS

Rada Európy za rok 2021 eviduje v členských krajinách tejto organizácie 282 hrozieb pre slobodu tlače. Upozornila aj na 82 prípadov útokov na novinárov. V roku 2021 zostalo nepotrestaných 26 útokov na novinárov a 56 novinárov bolo odsúdených na pobyt vo väzení. Pri príležitosti utorkového Svetového dňa slobody tlače o tom informoval predseda mediálneho výboru parlamentu Kristián Čekovský (OĽANO).
Slovenský europoslanec Ivan Štefanec v tejto súvislosti taktiež poukázal na štatistiku, podľa ktorej bolo v Európe a jej blízkom okolí vlani väznených 95 novinárov, zaznamenaných 74 útokov a spáchaných šesť vrážd súvisiacich s činnosťou žurnalistov.
Štát musí podľa Čekovského brániť médiá pred útokmi na ich nezávislosť. "Je preto dôležité, že sa nový mediálny zákon dostal do finálnej fázy a na aktuálnej schôdzi by ho mal schváliť parlament," uviedol poslanec parlamentu. Spomenul aj prípravu ústavného zákona o slobode médií.
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) uviedol, že tento deň je trvalou spomienkou na všetkých, ktorých životný a profesijný príbeh sa skončil predčasne, a to v dôsledku odhaľovania pravdy. "V súčasnom svete plnom dezinformácií a hoaxov naberá úloha slobodnej tlače a nezávislých kritických médií na dôležitosti," skonštatoval minister.
Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) uviedla, že tento deň patrí zavraždenému slovenskému novinárovi Jánovi Kuciakovi. "Sloboda tlače je jedným zo základných pilierov slobodnej spoločnosti. Musíme však byť v strehu, lebo dnes sa za slobodou slova často skrýva účelová manipulácia, klamstvo, propaganda a nenávisť," skonštatovala Remišová. Bez slobodnej práce novinárov nemôže podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej fungovať demokratická spoločnosť a ani právny štát.
Medzi základné znaky každej demokracie musí podľa Petra Bednára, zakladajúceho člena Investigatívneho inštitútu Pala Rýpala, patriť slobodná, bezpečná, nezávislá a pluralitná tlač. "Je zarážajúce, že aj v SR prišli o život novinári, ktorí hovorili pravdu a nemali strach," poznamenal Bednár.
Spravodajský portál Aktuality.sk si Svetový deň pripomína cenzurovanou titulkou. "Je to deň, keď treba vládam, politikom a inštitúciám pripomenúť, akú dôležitú úlohu v demokracii majú slobodné médiá. Je to aj čas sebareflexie medzi médiami a novinármi ohľadom novinárskej etiky," uviedol senior PR manažér Ringier Axel Springer Media Peter Porubský.



Copyright © TASR 2022