29. 4. 2024

RADA RTVS

RADA RTVS






Dôsledným priebežným sledovaním vývoja hospodárenia i správnymi manažérskymi opatreniami mohol manažment RTVS predísť, respektíve minimalizovať vykázanú stratu v hospodárení za rok 2023. Skonštatovala to Rada RTVS na pondelkovom rokovaní pri stanovisku k výsledku hospodárenia. Manažment sa bráni tým, že efektívnymi opatreniami, naopak, dokázal výrazne znížiť plánovanú účtovnú stratu za rok 2023 a v porovnaní výdavkov a príjmov dosiahol prebytok.
Podľa schválenej účtovnej závierky za rok 2023 dosiahol RTVS stratu vyše 2,3 milióna eur. Členka dozornej komisie rady Tatiana Strempeková Tomanová v tejto súvislosti pripomenula aj stanovisko audítora účtovnej závierky, prednesené na ostatnom rokovaní rady (15. 4.), podľa ktorého "významným faktorom účtovnej straty sú osobné náklady a ich navýšenie oproti roku 2022 o 7.329.087 eur".
Strempeková Tomanová zdôraznila, že k výraznej dynamizácii zvýšenia osobných nákladov a nákladov na externú spolupráce došlo v poslednom štvrťroku 2023, priebežný výsledok hospodárenia v treťom štvrťroku podľa nej vykazoval zisk. "Rada RTVS vyjadruje názor, že priebežným dôsledným sledovaním účtovného vývoja mohol manažment vykázanej celkovej strate predísť, respektíve ju mohol minimalizovať," skonštatovala Strempeková Tomanová.
Ekonomický riaditeľ RTVS Eduard Čengel na rokovaní upozornil, že účtovná strata pri porovnaní nákladov a výnosov je jeden, no nie jediný ukazovateľ hospodárenia. Poukázal tiež na to, že účtovná strata, oveľa vyššia, takmer na úrovni 27 miliónov eur, bola plánovaná už v rozpočte schválenou radou. "Ak rada konštatuje, že manažment mohol správnymi opatreniami znížiť výslednú stratu, môžem povedať, že práve týmito krokmi sme plánovanú účtovnú stratu v rozpočte znížili o vyše 90 percent," upozornil na rokovaní.
Citoval tiež zo stanoviska vedenia, ktoré zdôraznilo, že v rámci rozpočtu príjmov a výdavkov dokázal RTVS vykázať za rok 2023 celkový prebytok vo výške 24.986.230 eur. "Vďaka tomuto prebytku bol RTVS schopný znížiť plánovanú ročnú účtovnú stratu," dodal
Rozporoval tiež relevantnosť porovnávania priebežného a záverečného výsledku hospodárenia. "Je bežné, aj z predchádzajúcej praxe minulých rokov v RTVS, že výdavky v poslednom štvrťroku boli výraznejšie vyššie," skonštatoval. Pripomenul, že pod hospodársky výsledok sa podpísal aj nárast cien energií i odpisy dlhodobého majetku.



Zdroj: TASR




Rada RTVS kritizuje verejnoprávne médium za priamy prenos z udeľovania filmových cien Slnko v sieti. Dôvodom je prejav prezidentky Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Kataríny Krnáčovej na podporu prezidentky Zuzany Čaputovej.

Predseda Rady RTVS Igor Gallo povedal, že šéfka akadémie Krnáčová zneužila verejnoprávny priestor a jej prejav bol v rámci odovzdávania cien neprijateľný.



Čo sa stalo: Počas piatkového galavečera, ktorý vysielala RTVS, Krnáčová okrem iného povedala: „Pani prezidentka, prepáčte, že sme sa za vás dostatočne hlasno nepostavili, keď oveľa hlasnejšie na vás útočili na námestiach a do mikrofónov. Prepáčte, že ste museli zažívať útoky na vašich najbližších, na vašu rodinu a my sme vás opäť

Reakcie: Predseda Rady RTVS Gallo na dnešnom rokovaní pripomnul, že vysielateľ je zodpovedný aj za obsah priameho prenosu. Zároveň však chápe, že televízia nevie vždy ovplyvniť obsah živých podujatí.

„Nikto nejde spochybňovať právo ocenených vyjadriť svoj občiansky postoj, nech je akýkoľvek. To by mohlo zaváňať cenzúrou,“ povedal Gallo. „Na druhej strane považujem za problém, respektíve za čiarou, ak vystúpenie zástupkyne spoluorganizátora – v tomto prípade prezidentky Slovenskej filmovej a televíznej akadémie – je absolútne v rozpore s obsahom a námetom eventu,“ povedal Gallo.

„Vedenie RTVS musí zvážiť, s kým a s čím ide do spolupráce,“ povedal člen rady Jozef Chudík. Podľa neho treba posúdiť legitimitu organizátora podujatia, čo RTVS podľa neho neurobila. „Akadémia je kto? Kto ju volil? Sú zástupcovia koho? Kedy, kde, ako boli zvolení?“ pýtal sa Chudík na rokovaní rady.

Podľa Chudíka je takáto situácia, akoby sa hokejový zápas na majstrovstvách sveta zmenil na politickú prezentáciu. Umelci a vedenie televízie podľa neho dali za pravdu koaličným politikom, ktorí kritizujú verejnoprávne médium a chcú RTVS zrušiť.

Chudík si želá, aby nový zákon o verejnoprávnom médiu dal viac kompetencií dozornej rade, aby bola viac „rešpektovaná“.

Vedeniu RTVS poradil, aby podobné podujatie nabudúce nevysielali naživo, ale len ho natočili na záznam a potom sa hľadal „spôsob, ako ho odvysielať“.

Na prejav Krnáčovej sa rade sťažovalo aj Združenie občianskej sebaobrany, ktoré riadi Jana Miklovičová. Podľa združenia došlo k „bezprecedentnému zneužitiu“ verejného vysielacieho času na „politické adorovanie“. Združenie žiada, aby sa niečo podobné v budúcnosti už na RTVS neopakovalo.

Vysvetlenie: „Obsah príhovorov jednotlivcov nie je súčasťou scenára. Tak ako 1. mája sa nepýtame, čo bude hovoriť premiér Fico, nevedeli sme vopred ani to, čo povie prezidentka SFTA pani Krnáčová. Bol to jednoducho živý prenos,“ reagoval v stanovisku Vincent Štofaník z vedenia RTVS.

Televízia dopredu ani nevedela, kto ceny vyhrá, a teda ani nevedela, kto bude vystupovať na pódiu.

Záver: Vedenie RTVS predloží rade podrobnejšie stanovisko k udeľovaniu cien Slnko v sieti. Rada sa bude prípadom zaoberať aj na ďalšom rokovaní, ktoré bude 15. mája.


Zdroj DennikN