7. 12. 2004

GLORIA IN EXCELSIS !

Gloria in Excelsis ! Slovenská televízia je v reštrukturalizácii. Bola už aj po reinžinieringu, takže sme si zvykli. Slovenská televízia je však sledovanejšia a ľuďom ponúka to, čo sa im páči. Alebo vnúka ? Vianočné programy sa v slovenskej televízii pripravovali celý rok. Nešlo iba o koordinované akvizície, ale aj o hodnoty, príjemný pocit pre diváka a jeho stretnutie na obrazovke s osobnosťami, ktoré má rád. Aj s tými našimi, veru. Čo nám teda po celoročnom úsilí ponúka Slovenská televízia na tri Vianočné sviatky ? Okrem akvizičných tituloch, kde sa snaží konkurovať komerčným televíziám ? Diváci verejnoprávnej televízie uvidia 26. decembra v premiére aj novú slovenskú rozprávku Zlatý hlas v réžii Jozefa Banyáka, ktorá však vznikla dávno pre nástupom Richarda Rybníčka . Jej vysielací čas na premiéru je skutočne skvostný : Nedeľa 25 .12.2004 12:25 Zlatý hlas .Nová televízna rozprávka na rómske motívy o láske, slobode a babke-Smrtke. Nuž, to je celé Slovensko na Štefana na cestách a u rodín na obede a určite sleduje dychtivo slovenskú televíziu,... V predvečer Štedrého dňa nás pri príprave pokojných sviatkov pribije Slovensko hľadá SuperStar , aby sa nám na Štedrý pripomenulo až dva krát : o 05:55 a o 07:30 si živým hlasovaním. Hneď sa bude lepšie stavať stromček a bude to aj taká spevácka predpríprava na Polnočnú svätú omšu z kostola Najsvätejšej Trojice v Bratislave. Aby Vám nebolo smutno, Silvester je celý o Superstar. Štedrý deň na Jednotke bude pokračovať takými pôvodným titulmi ako : Polnočná svätá.omša z kostola Najsvätejšej Trojice v Bratislave.... Prvý sviatok vianočný pokračuje v trende pôvodných diel Správy STV, Góly - body – sekundy a licencovaná Pošta pre teba - Špeciál ! Výber najpútavejších príbehov . Škoda, lebo štatutárny zástupca generálneho riaditeľa Rybníčka a programový šéf Jednotky mohli pripraviť Domácu horúčku s podtitulom prírastok do rodiny o akom sa im ani nesnívalo. Satan u Ježiška. Po mojsejovcoch by to obrazovka Jednotky na Štedrý večer zniesla ...
Na Druhý sviatok vianočný nám STV na Jednotke pod stromček pripravila už spomínanú premiéru rozprávky Zlatý vlas, premiéry Elá hop, Správy STV ,Góly - body – sekundy a licencovanú Svadbu snov . / Sú chvíle, ktoré si ľudia pamätajú po celý život. Dni, ktoré sa už nikdy nezopakujú. Najväčší sviatok lásky najväčšej megashow, akú kedy Slovensko malo/. No, ja som si myslel , že najväčšou megashow je SuperStar. Gloria in Excelsis ! Program Dvojky je prijateľnejší z hľadiska originality, ale pôvodnej tvorby je opäť ako šafranu. Na Štedrý deň je pripravená nádielka v podobe Čas dohviezdny-čas ľúbezný ,televízne folklórne pásmo s tématikou vianočných vinšov a zábav z Liptova, 1976 ,Vianoce na Gemeri ,Vianočné zvyky na Gemeri, 1993,Tajomstvo Vianoc ,televízny dokument o zmysle, veľkosti a hĺbke vianočného tajomstva - inkarnácie Boha, 2001 ,Dohviezdny večer , rozprávka pre deti - prevzaté predstavenie divadla PIKI , ktorá je premiérou ,Narodil sa Kristus Pán ,hudobno - poetické pásmo vianočných veršov, piesní a kolied v interpretácii súrodencov Jendruchovcov na pozadí príbehov stvárnených v najväčšom slovenskom betleheme v Rajeckej Lesnej, 2002 , Rozmajrín ,televízna inscenácia klasickej slovenskej veselohry z dedinského prostredia 1969 ,Zázračná rosa ,pôvodná televízna rozprávka o spravodlivej odmene za láskavé srdce, ale i za chamtivosť a závisť, 1988 , Keď sa Kristus narodil , hudba a poézia 15.,16. a 17. storočia obdobia Vianoc v podaní súboru Chorus angelorum ,1999. Ani na Štedrý večer STV nedala krásny darček deťom na Jednotke, takže sa ŠTEDRÝ DEDUŠKO VEČERNÍČEK vysiela na Dvojke, samozrejme z repríz. Úspešných .
/ Ozaj, viete , že objem predaja animovaných relácií STV bol pred príchodom nového manažmentu 20 miliónov ročne ? / Výpočet všetkých programov je dlhý. Väčšinou ide o reprízy z rokov, kedy , podľa súčasného riaditeľa nič hodnotné nevznikalo a robili to parazitujúce tvorivé nátlakové skupiny. Z premiér na Dvojke tak zaujme Duchovné slovo, Evanjelické služby Božie. Priamy prenos z Modry – Kráľovej, Narodenie Pána , na prvý Sviatok Vianočná opäť Duchovné slovo a mnohí sa už tešia na perličku Sadneme si za stôl; Kuchynské hity od Samuela Ivašku Dvojku však obohatí aj reprezentačný dobročinný večer Slovenskej humanitnej rady, venovaný dobrovoľníkom, ktorí nezištne pomáhajú ľuďom v núdzi. Benefícium 2004, dlhodobý projekt Slovenmskej televízie. Premiérami sú aj dokumenty Maliar páter Teodor režiséra Karola Floreána, Kráľ Poľany, Trochu zmätočná je repríza relácie z roku 1999 Duchovné slovo , príhovor P.ThLic. Róberta Bezáka CSsR, provinciála Kongregácie Najsvätejšieho Vykupiteľa. Asi je nadčasová. Sviatky zakončí premiéra profilu o Petrovi Dvorskom. Televízia je o recyklácii. Recyklujú sa aj dokupované práva k akvizičným titulom, ale Slovenská televízia stojí predovšetkým na opakovaní vlastného archívu. Ak sa urýchlene nezačne vyrábať, nebude čo recyklovať. Vlastne- všetko už STV odvysielala v krízovom režime. Skoro. Peniaze na výrobu sú, treba ich hľadať v grantoch, koprodukciách a v šikovných ľuďoch. Ale treba tú výrobu aj chcieť. A to je problém. Slovenská televízia nie je IBA o nákupe programov a predaji reklamy. Gloria in Excelsis ! Ale na Funny Girl sa teším.
Nemám ju na DVD.