17. 4. 2005

Maneken Pis a la STV

Maneken Pis a la STV
Vedenie Slovenskej televízie má zvláštny/ takmer žiadny/ vzťah k problematike Európskej únie, k napĺňaniu poslania verejnej služby v ponímaní Rady Európy.
Nejasný osud postihol list generálnemu riaditeľovi STV od vysokého predstaviteľa OBSE, EBU doteraz "vydýchava" list štatutátneho zástupcu Marcela Paru o možnom vystúpení STV z EBU a koncesionár sa nestačí diviť nad prístupom Slovenskej televízie ku svojej spravodajkyni v Bruseli a k problematike Európskej únie.
Najťažšie dôsledky mohol mať hazard s prenosmi z Olympijských hier; ide o tzv. event celonárodného záujmu, a takúto akciu je verejnátelevízia povinná sprostredkovať za každých okolností.
Nebyť ústretovosti EBU dva dni pred začiatkom súťaží, mohlo dôjsť k medzinárodnému fiasku, ktoré Richard Rybníček ohlasoval ako víťazstvo nad temnými silami minulosti ako súčastť vlastného PR.
Neochota zaplatiť vysielacie poplatky v čase, kedy už bolo jasné, že na Superstar pôjde minimálne 100 miliónov, o niečom svedčí.
Stále odmietanie spolupráce s nezávislými producentmi na tvorbe audiovizuálnych diel je v rozpore so smernicami prijatými Európskou úniou.
Úplná ignorácia Ministerstva kultúry SR, odovzdávanie prázdnych formulárov, týkajúich sa pôvodnej tvorbym sa určite prejací aj mimo našej krajiny. Eurofóbne vedenie STV to určite ani v najmenšom nevzrušuje.
Prístup k Bruselu sa dá vyčítať i z postupu STV. Po zrušení postov zahraničných spravodajcov STV chýba dlhodobá koncepcia ch obsadzovania a, predovšetkým, práca s nimi a s ich témami.
Z Bruselu STV napríklad vôbec nedvysielala také témy , ako :
-Varovný list Európskej komisie pre Slovensko (kritika
telekomunikačného trhu)
-Sťažnosť mimovládnych organizácii na MH SR kvôli jadrovej
energetike.
-Lisabonská stratégia
Je zvláštne, že práve tieto témy STV odignorvala, napriek tomu, že boli ponúknuté. Jedným z dôvodov môže byť nemožnosť kritizovať vážne prešľapy vlády SR. Skôr sa však prikláňam k názoru, že ide o nevedomosť a nezáujem, hlavne pri "znalosti" Lisabonskej stratégie a predovšetkým Lisabonskej stratégie pre Slovensko vedením STV.
Snáď to pochpopí aj nový šéfredaktor Eduard Žitňanský.
Držíme mu palce v boji za profesionalitu spravodajstva, želáme mu dobrý personálny výber, finančné zabezpečenie spravodajstva a ....
Hlavne zdravý rozum.