26. 5. 2005

O KULTÚRE

O KULTÚRE
Keď počujem slovo kultúra, vyťahujem revolver.
Joseph Goebbels

Iniciatíva Verejnosť za verejnoprávnosť dnes vyzvala občanov, aby v piatok od 20.00 do 20.15 h nesledovali vysielanie Slovenskej televízie . Signatári iniciatívy dúfajú, že takýmto bojkotom sa prostredníctvom peoplemetrov dozvedia, koľko ľudí súhlasí s ich názorom. Vo výzve iniciatívy sa uvádza, že STV porušuje zákony, nenapĺňa myšlienku duálneho vysielania, prestáva byť šíriteľom vzdelávania a osvety, ignoruje svoje základné poslanie a zanedbáva pôvodnú tvorbu. Na stretnutie, ktoré zorganizovali na pôde Národnej rady SR, poslanci Zuzana Martináková (nezávislá), Dušan Jarjabek (Smer) a Dušan Čaplovič (Smer) prišlo asi 200 osobností z kultúrneho života. Iniciatíva bude v stretnutiach zástupcov kultúrnej obce pokračovať. Jej cieľom je zastaviť úpadok STV a slovenskej kultúry vôbec.

Ľubomír Lintner vyhlásil, že pri súčasnom zložení parlamentu je takmer nemožné presadiť zmeny v Slovenskej televízii a treba rátať s tým, že "do roku 2006 je zamurovaná v tom rozsahu v akom je." ďalej dodal, že v ďalšom volebnom období by bolo preto vhodné nastaviť iné kritériá pre jej fungovanie. Podľa neho treba začať rozmýšľať najmä nad tým, či je na Slovensku reálne udržať dva kanály verejnoprávnej televízie. Verejné stretnutie trvajúce vyše dvoch hodín, ktoré sa malo zaoberať stavom kultúry, bolo takmer celé sústredené na STV.

"Bez akýchkoľvek pochybností nesie práve STV podstatný diel zodpovednosti za stav kultúry a kultúrnosti v spoločnosti. V čase elektronických médií je totiž práve ona najvplyvnejším formovateľom a šíriteľom kultúrnych trendov, miery vkusu a vo veľkej miere aj vzdelanosti a všeobecného rozhľadu," uvádza sa vo výzve Verejnosť za verejnoprávnosť, ktorú prečítal Michal Dočolomanský.

Veľká časť kritiky je vo výzve smerovaná na Radu STV.

" Katastrofálnu situáciu v STV má na svedomí pätnásťčlenná skupina ľudí, nominovaná politickými stranami a spoločenskými organizáciami," píše sa v nej.

Andy Hryc, s ktorým STV nedávno skončila spoluprácu, označil argumenty vedenia televízie o nedostatku peňazí za "nielen neprimerané, ale aj zavádzajúce."

Podľa neho manažment totiž okrem iného nakupuje veľmi draho zahraničné filmy, ktoré často prepláca a nesústreďuje sa na pôvodnú tvorbu, ktorá je "niekoľkonásobne zhodnocovanou investíciou."

Bývalá dramaturgička detskej redakcie STV Katarína Minichová upozornila na zlú situáciu vo vysielaní detských programov, ktoré tvoria veľmi malú časť programovej štruktúry.

Bývalý poslanec a člen mediálneho výboru Ján Budaj označil stav v STV za "zlyhanie nádejí, ktoré priniesol rok 1989."

Ku kritike sa pridali aj bývalá moderátorka STV Gabriela Pirošková, jazykovedec Ábel Král, niektorí herci, výtvarníci či zástupkyňa zamestnancov televízie. Väčšine zúčastnených na STV prekáža jej komercionalizácia, lebo jej cieľom podľa nich nemá byť konkurovať komerčným televíziám, ale byť národnou, kultúrnou a vzdelávacou inštitúciou. "Toto by mohol byť naozajstný nový začiatok STV," myslí si Ľudmila Farkašovská, ktorá diskusiu spolu s Milanom Markovičom moderovala. Ako skonštatovala, fórum bude pokračovať aj ďalej.

Zuzana Martináková má zase obavy najmä z toho, že pri súčasnom vývoji v STV "nebude čo dávať do archívu pre budúce generácie." Podľa nej podobným diskusiám, akou bola dnešná, treba otvoriť cestu a podporovať ich. Verejný tlak považuje za jedinú možnosť ako zmeniť situáciu v kultúre na Slovensku.

Medzi zhruba 200 občanmi, ktorí sa na diskusii zúčastnili, bol aj bývalý prezident Michal Kováč. Veľkú časť tvorili herci a bývalí moderátori STV. Stretnutie si nenechali ujsť napríklad Štefan Skrúcaný, Eva Matejková, Rasťo Piško, Boris Filan, Marián Greksa, Patrícia Jarjabková, Marek Ťapák, bývalá hlásateľka Nora Beňačková či hovorca prezidenta Rudolfa Schustera Ján Füle. Na diskusii nechýbali ani niektorí členovia Rady STV, ktorí jej činnosť často kritizujú - Marián Slovák a Bohumír Bobocký.

Diskusiu si vypočul tiež moderátor relácie Pod lampou Štefan Hríb a ďalšie známe tváre z umeleckého a spoločenského prostredia.

Blbé je, že v piatok 20.00 do 20.15 hod. bude vysielaná reklama...

Sanchez Illich Ramirez CARLOS