14. 11. 2005

Zoštátnieva sa ?

Zoštátnieva sa ?
Podľa podpredsedu Slobodného fóra Branislava Opaterného by sa malo diskutovať o možnosti financovať verejnoprávne médiá cez štátny rozpočet alebo o zmene ich štatútu. Financovanie verejnoprávnych médií má podľa Opaterného totiž formu skrytého zdaňovania občanov. "Obyvatelia tak platia niečo, o čo vôbec nemusia mať záujem," skonštatoval Opaterný. "Navyše, efektivita výberu poplatkov je veľmi nízka," dodal. V budúcnosti by sa podľa neho malo diskutovať o možnosti financovať verejnoprávne médiá cez štátny rozpočet. Možná by bola aj zmena ich štatútu. "Existujú predsa aj krajiny, ktoré nemajú verejnoprávne médiá," uzavrel Opaterný. Konečne niekto z politikov ovedal to, čo sa hovorí iba v kuloároch. STV a SRo opäť štátu ! Nie je to síce úplne v rozpore s Protokolom o vysielaní verejnej služby, ktorý je súčasťou amsterdamskej novely Zmluvy o založení Európskeho spoločenstva z roku 1997 a je výsledkem všeobecného celoeurópského konzensu o princípoch verejného vysielania a jeho financovania, ale bol by to obrovský krok späť. Väčšina vysielateľov verejnej služby je financovaná z viacerých zdrojov. Vo väčšine krajín je zákonom nariadené, že občan alebo domácnosť musí platiť poplatok. V Luxembursku je televízia RTL financovaná iba z reklamy.
Španielska TVE je financovaná reklamou,ale kvôi stálemu deficitu je dotovaná zo štátneho rozpočtu. V Portugalsku je verejnoprávny rozhlas financovaný z poplatkov, ale televízia RTP využívá podobný model ako v Španielsku. V Maďarsku bola v roku 2002 zrušená povinnosť platiť poplatky, financovanie je zaistené z kapitoly štátneho rozpočtu. V Holandsku je od roku 2000 poplatok nahradený zvláštnou daňou pre verejnoprávnu NOS, ktorá je prirážkou k dani z príjmu Aj keď sa všeobecne tvrdí, že v USA neexistuje verejnoprávna televízia, nie je to pravda.
Aspoň nie úplne. Existuje alternatíva v podobe PBS, NPR a CPB. V roku 1967 Kongres prijal zákon a prakticky tak zriadil CPB.
O dva roky neskôr vznikla celoštátna televizna sieť PBS.
Rok potom vznikla celoštátna rozhlasová sieť NPR. Financovanie sietí tvoria z jednej tretiny verejné a z dvoch tretín súkromné zdroje. Asi 33 % tvoria štátne a federálne dotácie (z toho 14,5% dodávané cez CPB), 25 % členské poplatky, 22 % podnikateľské a nadačné dary, 10,4 % príspevky škôl a univerzít a zvyšok patrí miestnej reklame a vlastnej komerčnej činnosti. Použité boli časti z materiálu Radka Pešouta