18. 2. 2006

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Zatiaľ dve obálky s návrhmi na kandidátov na doplňujúce voľby piatich členov Rady Slovenskej televízie (STV) dostal Výbor Národnej rady (NR) SR pre vzdelanie, vedu, šport a mládež, kultúru a médiá.
Tajomníčka výboru Eva Discantiny uviedla, že návrhy na kandidátov na členov Rady STV výbor prijíma do 25. februára, pričom tento dátum je aj posledným možným na poslanie návrhu poštou. Ďalšie návrhy preto môžu poštou prichádzať aj po 25. februári. Potvrdzujú to aj informácie profesijných združení, ktoré chcú podporiť viacerých kandidátov, ich mená však zatiaľ zverejniť nechcú. Predbežne troch kandidátov by mali spoločne podporiť - Únia slovenských televíznych tvorcov (ÚSTT), Slovenský syndikát novinárov (SSN), Slovenský filmový zväz, Herecká obec Slovenska, Odbory audiovizuálnych tvorcov a občianske združenie Verejnosť za verejnoprávnosť. Agentúru SITA o tom informoval člen ÚSTT Ľubomír Fifik. Podľa Fifika, je však konečný počet kandidátov ako aj počet profesijných združení, ktoré ich podporia otvorený. Rokovania totiž stále prebiehajú. Kandidátov do Rady STV, ktorých po skončení rokovaní navrhnú, predstavia verejne začiatkom marca.
Poslanci parlamentu by nových piatich členov Rady STV za tých, ktorým sa v marci končí funkčné obdobie, mali voliť v marci. Funkčné obdobie končí tretine - piatim členom Rady STV. Podľa predsedu Rady STV Miroslava Kollára sú to Eva Bachletová, Mária Biľová, Vladimír Černý, Marián Slovák a Alfréd Somogyi. Podľa zákona o STV volí členov rady parlament na návrh mediálneho výboru NR SR. Návrhy kandidátov na členov rady predkladajú výboru poslanci alebo právnické osoby pôsobiace v audiovízii, hromadných informačných prostriedkoch, v kultúre, vede, vzdelávaní a v ďalších oblastiach. Návrhy treba písomne predložiť alebo poslať na sekretariát výboru. Informácie sú dostupné na internetovej adrese http://www.nrsr.sk/vybory/ alebo na sekretariáte výboru, na telefónnom čísle 02/544 149 48. Podľa zákona sa tretina členov Rady STV musí obmieňať každé dva roky. Koncom tohto roka čaká Radu STV voľba nového generálneho riaditeľa STV. Šéfovi STV Richardovi Rybníčkovi sa končí funkčné obdobie v januári 2007.
Nový riaditeľ by mal STV viesť do roku 2011.