1. 8. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Sir Jimmy Savile

Na základe neoficiálneho prieskumu sledovalo takmer štyri milióny divákov posledné vydanie najstaršej hitparády Top of the Pops. Toto číslo predstavuje 20,8 percenta divákov televízie. Program sa zameral na jeho 42-ročnú históriu. Minulý mesiac zverejnilo BBC, že táto hitparáda je najdlhšie trvajúca na svete a nemôžu sa jej rovnať ani hudobné kanály. Pri poslednom stretnutí boli aj Janice Long, Reggie Yates, Edith Bowman, Pat Sharp, Sarah Cawood, Rufus Hound a Tony Blackburn. Poslednýkrát si hviezda Top of the Pops Sir Jimmy Savile odrátal hitparádu k momentálnej jednotke Hips Don't Lie od Shakiry a Wyclefa Jeana.
Seriál C.S.I.: Kriminálka Miami je najobľúbenejším televíznym programom na svete. Vyplýva to z prieskumu ratingov v 20 krajinách sveta, informovala internetová stránka spoločnosti BBC news.bbc.co.uk. Séria s Davidom Carusom v hlavnej úlohe kraľovala rebríčkom sledovanosti vo väčšine sledovaných krajín. V celkovom poradí za miamskými kriminalistami skončili Nezvestní nasledovaní Desperate Housewives. Štvrtá priečka patrí kolumbijskej telenovele Te Voy a Ensenar a Querer. Na piatom mieste skončili Simpsonovci. Prieskum zverejnil časopis Radio Times. Výkonný producent víťazného seriálu Jerry Bruckheimer má v prvej desiatke ďalšie dva programy: na šiestom mieste pôvodné C.S.I: Kriminálka Las Vegas a na siedmom Without a Trace. Te Voy a Ensenar a Querer je zase jednou z troch sérií v španielčine, ktoré sa prebojovali do prvej desiatky. Ôsmy skončil seriál Inocente de Ti, ktorý je tretím remakeom mexickej telenovely Rina zo sedemdesiatych rokov. Deviatku obsadila druhá kolumbijská telenovela Anita, No Te Rajes! Desiatku uzatvára program pre deti The Adventures of Jimmy Neutron: Boy Genius spoločnosti Nickelodeon.
1. CSI: Miami 2. Lost 3. Desperate Housewives 4. Te Voy a Ensenar a Querer 5. The Simpsons 6. CSI: Crime Scene Investigation 7. Without a Trace 8. Inocente de Ti 9. Anita, No Te Rajes! 10. The Adventures of Jimmy Neutron: Boy Genius
Source: Informa Telecoms and Media
Nemecké verejnoprávne kanály ARD a ZDF nebudú v rámci paketu IPTV Deutsche Telecom AG kódované. Signál staníc tak bude môcť zákazník prijímať aj s inými IPTV set top boxmi. Deutsche Telekom chce 2. augusta začať éru televízie cez internet. Ťahačom novej ponuky sú živé prenosy nemeckej futbalovej bundesligy. "Pre T-Com je to míľnik, stanovujeme tým nové meradlá v branži." Uviedol to člen predstavenstva Telekomu Walter Raizner v Mníchove. Predpokladom na to, aby bolo možné sledovať futbalových profesionálov naživo alebo neskôr zo záznamu, je však superrýchle pripojenie VDSL. Do konca fázy budovania novej siete o jeden a pol roka počíta Telekom, ktorý zápasy prenáša spolu s Pay televíznym kanálom Premiere, s 1 miliónom zákazníkov. Podľa spoločnosti Deutsche Telekom sú na novú sieť pripojené už 3 milióny domácností v Berlíne, Hamburgu, Kolíne, Mníchove, Hannoveri, Lipsku, Frankfurte nad Mohanom, Düsseldorfe, Stuttgarte a Norimbergu, ako aj v Offenbachu a Fürthe. Do konca roka 2007 by malo pribudnúť ďalších 40 miest, v ktorých sa tzv. televízia cez internet (IPTV) môže používať cez vysokorýchlostnú sieť. "Vychádzame z toho, že IPTV sa veľmi rýchlo stane tretím oporným stĺpom vedľa satelitnej a káblovej televízie," uviedol predseda predstavenstva Premiere Georg Kofler. V najbližších dňoch chcú obidvaja internetoví partneri, T-Com a Premiere, začať so svojimi stratégiami uplatnenia sa na trhu. Ako úplne prvý krok sa majú osloviť vlastní klienti, ktorí prichádzajú do úvahy z hľadiska technických možností pre novú sieť. Informovala o tom nemecká agentúra DPA.
Hudobná stanica MTV, ktorá dnes oslavuje 25. narodeniny, zverejnila výsledky svojho prieskumu Rock Royalty. Medzi divákmi v ňom zisťovali mená 25 najvýznamnejších hviezd MTV. Prvá pätnástka sa objavila na fotomontáži s názvom Rock Royalty artwork. Tá zobrazuje hviezdy na balkóne Buckinghamského paláca v ich známom oblečení a pri situáciách, ktoré si verejnosť najviac povšimla. V prvej trojke sa v nasledujúcom poradí umiestnili: frontman skupiny U2 Bono, Michael Jackson a Madonna. Bona na obraze znázornili s gestom mieru, zatiaľ čo Michaela Jacksona reprezentuje známa fotografia z balkóna berlínskeho hotela. V novembri 2002 tam spevák predviedol "akrobatické kúsky" so svojím synom. Hviezdnu pätnástku ďalej tvoria: Kurt Cobain, Prince, Eminem, Kylie Minogue, Snoop Dogg, Justin Timberlake, Sir Elton John, Beyoncé Knowles, Robbie Williams, Pete Doherty, Christina Aguilera a Britney Spears. V Rock Royalty sa umiestnili aj Gwen Stefani, Adam Ant, Pink a Spice Girls. Miesto na fotografii ale nedostali. Prieskumu sa zúčastnilo viac ako štyritisíc divákov hudobnej stanice. Ako informovala internetová stránka news.bbc.co.uk, MTV môže v súčasnosti sledovať viac ako 1,3 miliardy divákov v 179 krajinách cez 78 rôznych kanálov.